Jyväskylän yliopisto

Kutsu medialle: Merihistorioitsijat kokoontuvat Jyväskylän yliopistolle 22.–24.3.

Jaa

Merihistorian päivät 2024 nostavat esiin sisävesien ja rannikon välisen vuorovaikutuksen sekä sisävesien merkityksen meriympäristölle ja merenkululle. Joet ja järvet ovat aina tarjonneet väylät ihmisten, ajatusten ja tavaroiden liikkumiselle rannikon ja sisämaan välillä.

Matkustajalaiva S/S Jyväskylä Äijälänsalmessa. Museovirasto, Historian kuvakokoelma / Teuvo Kanerva 1966
Matkustajalaiva S/S Jyväskylä Äijälänsalmessa. Museovirasto, Historian kuvakokoelma / Teuvo Kanerva 1966

Kahdennettoista Merihistorian päivät järjestetään Jyväskylän yliopiston historiallisella Seminaarinmäellä, ensimmäistä kertaa merikaupunkien sijaan Keski-Suomessa ja sisämaassa.

Paikan valinta korostaa merellisen menneisyyden ja kulttuuriperinnön tutkimuksen uusia suuntauksia, joissa nousevat esiin pitkät yhteistyösuhteet rannikon ja sisämaan keskusten välillä sekä ajatus keskinäisestä riippuvuudesta. Merihistorian ja meriarkeologian tutkimuksessa painottuvat nyt perinteisen merenkulun lisäksi myös ihmisen ja luonnon vuorovaikutus sekä ympäristöhistorian teemat.

Merihistorian päivien pääesitelmät käsittelevät 1700-luvun Atlantin alueen satamia, kauppiaita ja kuluttajia (Jeremy Land, Göteborgin yliopisto), kauppaa ja ympäristötuhoja Pohjoisella Tyynellämerellä (Eric Oakley East Carolinan yliopisto), koeoppimisen hyödyntämistä merihistoriallisen datan tutkimuksessa (Werner Scheltjens, Bambergin yliopisto) sekä ympäristöhistoriallisen tutkimuksen teemoja (Simo Laakkonen, Turun yliopisto).

Päijänteen Luonnonperintösäätiön Niko Nappu kertoo Päijänteen alueen monimuotoisesta suojelusta, ja esitelmiä kuullaan lisäksi mm. Kemijärven uittohistoriasta, Ruotsin-laivojen kulttuurista ja tutkimuksesta, Uuden Englannin merirosvoista sekä pohjoisten suurkaupunkien elintarvike- ja polttopuuhuollosta 1700–1800-luvuilla.

Joka toinen vuosi järjestettävät Merihistorian päivät kokoavat yhteen merihistorian ja meriarkeologian tutkijoita ja harrastajia sekä museoammattilaisia keskustelemaan ajankohtaisista teemoista.

Konferenssin esitelmien pohjalta julkaistaan Nautica Fennica –vuosikirjaa. Järjestäjinä ovat Jyväskylän yliopiston lisäksi Suomen merihistoriallinen yhdistys ja Suomen meriarkeologinen seura.                

Kuva:  Matkustajalaiva S/S Jyväskylä Äijälänsalmessa. Museovirasto, Historian kuvakokoelma / Teuvo Kanerva 1966. CC-BY 4.9. Saatavilla korkearesoluutioisena https://www.finna.fi/Record/museovirasto.8EEBD1511733B8B82A856B66581B7CC6?sid=4160813807

Kaikki konferenssin esitelmät järjestetään Jyväskylän yliopiston Historica-rakennuksen salissa H320.

Lisätietoja antaa:

Sari Mäenpää, Suomen merihistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja

040 6569672, sari.maenpaa@forum-marinum.fi

Linkit: www.smhy.fi ja www.smhy.fi/fi/toiminta/merihistorian-paivat/merihistorian-p%C3%A4iv%C3%A4t-2024

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

ERC Advanced Grant -miljoonarahoitus Jyväskylän yliopistoon – tutkimuskohteena nanopartikkelien ja biomolekyylien vuorovaikutukset11.4.2024 13:05:00 EEST | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt merkittävän ERC Advanced Grant -rahoituksen Jyväskylän yliopiston laskennallisen nanotieteen professori Hannu Häkkiselle. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan 2,5 miljoonaa euroa ja sen avulla Häkkisen tutkimusryhmä kehittää uusia laskennallisia menetelmiä metallinanopartikkelien ja biomolekyylien välisten vuorovaikutusten tutkimiseen. Menetelmistä on hyötyä tutkittaessa nanopartikkelien käyttöä nanolääketieteen alaan kuuluvissa diagnostiikan ja terapian sovelluksissa. Kyseisen rahoituksen saajat ovat erityisen ansioituneita tutkijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye