Vaasan yliopisto

Väitös: Informaatioresilienssi auttaa selviytymään kriisien tuottamassa epävarmuudessa

Jaa

Peräkkäiset ja toistensa kanssa limittyvät kriisit voivat aiheuttaa tiedon puutetta, olennaisen informaation hukuttavaa tietotulvaa tai jopa tiedon vääristymistä. Tämä edellyttää yhteiskunnalta informaatioresilienssiä eli kriisinkestävyyttä myös informaatioon liittyviä häiriöitä kohtaan. Tarvitsemmekin epävarmuuden hyväksyvää ja tietämättömyyden myöntämistä tukevaa toimintakulttuuria, ilmenee Aino Rantamäen tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Aino Rantamäki väittelee Vaasan yliopistossa perjantaina 22. maaliskuuta 2024. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi
Aino Rantamäki väittelee Vaasan yliopistossa perjantaina 22. maaliskuuta 2024. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi CC-BY

Aino Rantamäen väitöskirja tuo esiin yhteiskunnallisen kriisinkestävyyden edellytyksiä liittyen erityisesti kriisien tiedolliseen ulottuvuuteen.

Viime vuosia ovat sävyttäneet erilaiset kriisit ja poikkeusolot, kuten koronapandemia, Ukrainan sota ja Venäjän rajalla tapahtunut pakolaisten mobilisointi. Kriisit eivät ole keskenään samanlaisia, mutta tyypistä riippumatta niihin kaikkiin kytkeytyy epävarmuus. Epävarmuus liittyy etenkin kriisien alkuvaiheessa tiedon puutteeseen sekä kriisitilanteen edetessä tiedon ristiriitaisuuteen, epäselvyyteen ja jopa valheellisuuteen. 

Tiedon puutteeseen vastataan herkästi massiivisella tiedontuotannolla, jolloin toiminnan kannalta olennainen tieto saattaa hukkua informaatiotulvaan.

– Puutteellisella ja liiallisella tiedolla on molemmilla sekä yksilöiden että yhteiskunnan toimintakykyä heikentäviä seurauksia. Täydellistä tietoa ei ole tarkoituksenmukaista, saati mahdollista tavoitella, joten ylenmääräisen tiedon tuottamisen sijaan tärkeää on panostaa yhteisen tilanneymmärryksen muodostamiseen ja tiedon käytettävyyden parantamiseen, sanoo Vaasan yliopistossa 22. maaliskuuta väittelevä Rantamäki.

Kriisit ovat paitsi väistämättömiä, myös tarpeellisia. Ne pakottavat meidät pysymään valppaina, ylläpitämään valmiutta sekä kehittämään taitoja ja oppeja. 

Rantamäki korostaakin, että vaikka informaatioresilienssi realisoituu kriisien aikana, sitä rakennetaan ja vahvistetaan normaalioloissa.

– Yhteiskunnallisen luottamuksen ylläpitäminen, informaatioresilienssin kannalta olennaisten taitojen rakentaminen sekä soveltavuudelle tilaa jättävän ennakoinnin mahdollistaminen ovat keinoja vahvistaa informaatioresilienssiä tukevia rakenteita, sanoo Rantamäki.

Lisäksi tarvitaan yhteistä tahtotilaa. Informaatioresilienssi rakentuu vuorovaikutuksessa, eikä sitä voida vastuuttaa yksittäiselle toimijalle tai virastolle. Tämä tarkoittaa, että tarvitaan keinoja, tilaa ja mahdollisuuksia eri toimijaryhmien väliselle dialogille. Informaatioresilienssiä tukeva vuorovaikutus edellyttää Rantamäen mukaan sektoreiden, tasojen ja tieteenalojen rajat ylittävää vuoropuhelua, jossa yhteistä tilanneymmärrystä voidaan rakentaa ja uudelleenrakentaa.

Monimenetelmällisestä tutkimuksesta uutta tietoa informaatioresilienssin tueksi

Rantamäen väitöstutkimuksessa informaatioresilienssiä tarkastellaan monimenetelmällisesti. Tutkimuksessa hyödynnetään paitsi laadullista käsiteanalyysia ja sisällönanalyysia, myös määrällisempään tutkimusperinteeseen kytkeytyvää verkostoanalyysia. Aineistona käytetään aikaisempaa tutkimuskirjallisuutta, koronapandemian aikaisia sanomalehtiartikkeleita, lainsäädännön taustalla olevien kuulemisten toimijaverkostoja, asiantuntijahaastatteluita, -paneeleita ja työpajoja. 

Väitöstutkimus tuottaa uutta tieteellistä tietoa informaatioresilienssistä hallintotieteellisessä kontekstissa sekä käytännön ymmärrystä, millaisin keinoin yhteiskunnan informaatioresilienssiä voidaan tukea. Väitöskirjassa rakennettua ymmärrystä voidaankin hyödyntää sekä tulevissa tieteellisissä tutkimuksissa että esimerkiksi yhteiskunnallisen varautumisen tai organisaatioiden tietojohtamisen kehittämisessä.

Väitöstilaisuus 

Kätilö (YAMK) Aino Rantamäen sosiaali- ja terveyshallintotieteen alaan kuuluva väitöskirja Hallintaa epävarmuudessa – Informaatioresilienssi kriiseissä ja niihin varautumisessa tarkastetaan julkisesti Vaasan yliopistossa perjantaina 22.3.2024 klo 12.00. 

Vastaväittäjänä toimii professori Jari Stenvall (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Harri Jalonen (Vaasan yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

Väitöskirja

Rantamäki, Aino (2024) Hallintaa epävarmuudessa – Informaatioresilienssi kriiseissä ja niihin varautumisessa. Acta Wasaensia 530. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.

Julkaisun pdf

Lisätiedot

Aino Rantamäki, puh. 029 449 8672
sähköposti: aino.rantamaki@uwasa.fi

Aino Rantamäki on syntynyt vuonna 1986 Tampereella. Hän on kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 2005 Tampereen yhteiskoulun lukiosta ja valmistunut vuonna 2013 kätilöksi (AMK) Tampereen ammattikorkeakoulusta. Lisäksi Rantamäki on suorittanut kätilön YAMK-tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa vuonna 2018.

Hän on työurallaan toiminut sairaanhoitajana ja apulaisosastonhoitajana Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä sekä vuodesta 2021 lähtien väitöskirjatutkijana Vaasan yliopistossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aino Rantamäki väittelee Vaasan yliopistossa perjantaina 22. maaliskuuta 2024. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi
Aino Rantamäki väittelee Vaasan yliopistossa perjantaina 22. maaliskuuta 2024. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi
Lataa
Aino Rantamäki Vaasan yliopiston kampuksella
Aino Rantamäki. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi
Lataa
Aino Rantamäki Vaasan yliopiston kampuksella
Aino Rantamäki (pystykuva). Kuva: Vaasan yliopisto/ Riikka Kalmi
Lataa
Aino Rantamäki Vaasan yliopiston kampuksella
Aino Rantamäki. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Vaasan yliopiston uusi yhteistyömalli yhdistää yritykset ja väitöskirjatutkijat – Yrityksille tarjolla uusinta tutkimustietoa ja innovaatioita, väitöskirjatutkijoille houkutteleva urapolku7.3.2024 08:40:19 EET | Tiedote

Vaasan yliopistossa luodaan väitöskirjatutkijan ja yrityksen tai yhteisön välille uusi yhteistyömalli, jossa yrityksen tutkimusintressit voidaan yhdistää väitöskirjatutkimukseksi. Väitöskirjatutkija sitoutuu yhteistyöyrityksen ja Vaasan yliopiston yhdessä rahoittamaan neljän vuoden väitöskirjatutkimukseen. CoDoc – Collaborative Doctoral Partnership Model -hanke on Pohjanmaan liiton rahoittama.

Digitaalinen verkkoalusta tuo biokaasutoimijat yhteen Pohjanmaan maakunnissa14.2.2024 12:20:26 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uusi tutkimushanke DigiBiogasHubs aikoo tuoda pohjalaismaakuntien biokaasutoimijat yhteistyöhön uuden digitaalisen verkkoalustan avulla. Kehitettävän alustan avulla edistetään eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien eli klustereiden kehittymistä, vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä.

Vaasan yliopisto ja Wärtsilä Finland sopivat laajasta strategisesta koulutus- ja tutkimusyhteistyöstä26.1.2024 15:08:40 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston 56. vuosijuhlaa vietetään perjantaina 26.1. teemalla ”Energy for the Future”. Teemalla korostetaan yliopiston uuden, tänään julkaistun strategian tärkeintä ydintä – yliopiston tavoitetta olla vahva yliopisto, joka tutkimuksellaan ja opetuksellaan on keskiössä ratkaisemassa energiamurroksen toteutumista ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä. Tämän globaalin ongelman ratkaisuun tarvitaan kaikkia Vaasan yliopiston tutkimus- ja osaamisalueita eli kestävää liiketaloutta, tekniikkaa ja yhteiskuntatieteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye