Väitös: Yhteistoiminnallinen kaupunkisuunnittelu kohtaa vaikeuksia yhdenvertaisen osallistumisen näkökulmasta

Jaa

VTM Jonas Sjöblom tarkastelee väitöstutkimuksessaan kansalaisten ja viranhaltijoiden välistä vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa kaavoituksen käytännöissä Helsingissä ja Tampereella. Tutkimuksen mukaan osallistumismahdollisuuksia tulee kehittää nykyistä tasavertaisemmiksi, jotta osallistuminen toteutuisi yhdenvertaisena.

Jonas Sjöblom (Kuva: Elina Kutramoinen)
Jonas Sjöblom (Kuva: Elina Kutramoinen)

Yhteistoiminnalliset suunnittelukäytännöt ovat tulleet osaksi suomalaisten kaupunkien toimintaa, mistä kertovat esimerkiksi kaupunkilaisille tarjottavat mahdollisuudet päästä mukaan osallistuvaan budjetointiin. Osallistumismahdollisuuksien lisäämistä ja yhteistoiminnan syntymistä kunnissa on pyritty edistämään muun muassa lainsäädännön keinoin. Jonas Sjöblomin tutkimuksen kohteina ovat sekä hallintolähtöiset suoran osallistumisen muodot että itseorganisoituva kansalaistoiminta.

Sjöblomin tutkimus koostuu kolmesta tapaustutkimuksesta, jotka käsittelevät asukkaiden osallistumismahdollisuuksia kaavoitusprosesseihin. Osallistumista tutkittiin kaupungin sähköisissä osallistumiskanavissa ja sosiaalisessa mediassa, uutta asuinaluetta koskevan suunnittelukilpailun yhteydessä sekä kirjallisten mielipiteiden ja kaupunginosayhdistystoiminnan kautta.

Tutkimuksen mukaan yhteistoiminnan edistämiseen viranhaltijoiden näkökulmasta vaikuttavat vuorovaikutuksen henkilö- ja aikaresurssit, kaavoituksen aikataulu, poliittinen ohjaus ja asukastiedon arvostus suunnitteluorganisaatiossa. Tulosten mukaan kansalaisten ja viranhaltijoiden yhteistoiminnan jännitteitä synnyttävät suunnittelijoiden erilaiset käsitykset siitä, tulisiko osallistumismahdollisuuksien olla yhdenvertaiset vai tasavertaiset. Jännitteitä luovat myös nimby ja yimby -liikehdintä (not in my backyard; yes in my backyard), osallistumisen edustavuus ja osallistumisen vaikuttavuus.

Sjöblom havaitsee tutkimuksessaan, että käytössä olevat osallistumiskäytännöt tavoittavat erityisesti hyvinvoivaa keskiluokkaa.

– Tutkimukseni tulokset saavat kiinnittämään huomion asukkaiden erilaisiin osallistumismahdollisuuksiin ja resursseihin kaavoituksessa ja pohtimaan, keiden ääni suunnittelussa kuuluu ja keiden ei, Sjöblom sanoo.

Tutkimus tuo esiin kaupungin kehittämiseen myönteisesti suhtautuvan yimby-liikehdinnän.

– Asukkaiden osallistumista ei pitäisi ymmärtää enää vain nimby-ilmiön kautta, vaan asuinalueilla syntyy myös positiivisesti kaupunkisuunnitteluun suhtautuvaa kansalaistoimintaa, tutkija lisää.

Jonas Sjöblom on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta ja työskentelee tällä hetkellä erikoistutkijana Helsingin kaupungilla.

Väitöstilaisuus perjantaina 22. maaliskuuta

VTM Jonas Sjöblomin sosiaalipolitiikan alaan kuuluva väitöskirja Yhteistoiminnallinen kaupunkisuunnittelu ja yhdenvertaisuus: kolme tapausta kansalaisten ja viranhaltijoiden vuorovaikutuksesta tarkastetaan Tampereen yliopistossa 22.3.2024 klo 14.00 (Linna-rakennus, sali K103, Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Lasse Peltonen Itä-Suomen yliopistosta. Kustoksena toimii professori Liisa Häikiö Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Yhteyshenkilöt

Jonas Sjöblom
jonas.sjoblom@tuni.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Toksikogenomiikka mahdollistaa turvallisemmat kemikaalit ilman eläinkokeita16.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Elämme jatkuvasti kasvavan kemikaalimäärän ympäröimänä. FM Laura Saarimäki tarttui tilanteen luomaan haasteeseen ja paneutui väitöstutkimuksessaan kemikaalien turvallisuusarviointiin. Hän selvitti, kuinka toksikogenomiikkaa voitaisiin hyödyntää kemikaalien terveyshaittojen perusteellisessa selvittämisessä ilman perinteisiä eläinkokeita. Tämä luo reitin kohti nopeampaa ja kestävämpää kemikaalien turvallisuusarviontia.

Väitös: Muuttaako netti tietokäsityksiämme?15.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

"Kato vaikka googlesta" oli yleinen vastaus noin vuosikymmen sitten, kun nuorelta kysyttiin jotain. Googlen puoleen kääntyminen kaikenlaisissa tiedon tarpeissa tuntui nousevan uudeksi tietokäytännöksi. Väitöskirjassaan KM Tore Ståhl tutki, ilmaiseeko googlaaminen taustalla olevaa luottamusta internetpohjaiseen tietoon ja liittyykö tämä muuttuneeseen näkemykseen tiedosta ja tietämisestä, eli muuttuneisiin episteemisiin uskomuksiin.

Väitös: Tekonivelinfektioiden hoitotuloksissa on vaihtelua leikkaustekniikoiden välillä11.4.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Tekonivelinfektio on vakava tekonivelleikkauksen jälkeinen komplikaatio, joka kehittyy arviolta 1–2 prosentille potilaista. Tekonivelinfektioiden tehokas hoito perustuu uusintaleikkaukseen sekä mikrobilääkehoitoon. Lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkonen selvitti väitöstutkimuksessaan tekonivelinfektioiden epidemiologiaa ja hoitomenetelmien käyttöä. Lisäksi hän vertaili, miten hoidon ennuste eroaa eri leikkausmenetelmien välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye