Lapin ELY-keskus

​​Lapin ELY-keskus ehdottaa viittä merkittävää tulvariskialuetta​

Jaa

Lapin ELY-keskus on päivittänyt arvioinnit vesistöjen tulvimisesta sekä merenpinnan noususta aiheutuvien tulvariskien osalta Lapin alueella. ELY-keskus ehdottaa nimettävän merkittäväksi tulvariskialueiksi Rovaniemen kaupungin, Kittilän kirkonkylän, Ivalon taajaman, Tornion kaupungin ja Kemin kaupungin. Kemijärven kaupunkia ei enää ehdoteta merkittäväksi tulvariskialueeksi.

Kuva: Lapin ELY-keskus
Kuva: Lapin ELY-keskus

Kaikilla merkittäviksi tulvariskialueiksi ehdotetuilla alueilla on runsaasti asuinrakennuksia, erilaisia riskikohteita sekä tiestöä tulvavaarassa. Aiemmin nimettynä olleen Kemijärven kaupungin merkittävä tulvariski on poistettu keskustaa suojaavan Pöyliöjärven padon korottamisella. Alue on jatkossa muu tulvariskialue. Rovaniemi, Kittilä, Ivalo ja Tornio ovat olleet nimettyinä merkittäviksi tulvariskialueiksi vuodesta 2011 ja Kemi vuodesta 2018 lähtien. 

Tulvariskien arviointi on päivitetty kaikilta Lapin vesistöalueilta ja rannikkoalueelta. Merkittävät tulvariskialueet sijaitsevat Kemijoen, Tornionjoen-Muonionjoen ja Paatsjoen vesistöalueella sekä Lapin rannikkoalueella. Vesistöalueilta on lisäksi tunnistettu muita alueita, joissa tulvista voi aiheutua paikallisia haittoja. Muista vesistöalueista Simojoella ja Tenojoella tulvien aiheuttamat haitat arvioidaan pienialaisiksi. Kaakamojoen, Tuulomajoen, Näätämöjoen ja Uutuanjoen vesistöalueilla arvioinnissa ei tunnistettu tulvariskejä. 

Kuuleminen on käynnissä kesäkuun puoliväliin

Alueen kunnat, toiminnanharjoittajat ja kansalaiset voivat esittää mielipiteitään ehdotuksesta merkittäviksi alueiksi ja niiden nimeämisen perusteista 17.6.2024 asti. Samaan aikaan on kuultavana tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmisteluun liittyvä selostus.  

Kuulemismateriaalit ja ohjeet palautteen antamiseen löytyvät vesi.fi/trh sivuilta. 

Mielipiteet käsitellään ELY-keskuksessa ja niiden perusteella arvioidaan, onko ehdotusta merkittäviksi tulvariskialueiksi tarvetta muuttaa. Maa- ja metsätalousministeriö nimeää merkittävät tulvariskialueet ELY-keskusten ehdotusten pohjalta vuoden loppuun mennessä. Merkittävien tulvariskialueiden tulvavaara- ja tulvariskikartat päivitetään vuonna 2025 ja tulvariskien hallintasuunnitelmat vuonna 2027. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

​​Johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354​

​​Vesitalousasiantuntija Anna Kurkela, puh. 0295 037 398​

​​sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi​

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye