HelsinkiMissio

Ensamhet genom ungas ögon – den publicerade handboken erbjuder lösningar till växande ensamhet bland unga

Dela

Ensamheten har ökat i alla åldersgrupper, men det är de unga som är allra mest utsatta. Den nya handboken för unga erbjuder lösningar mot den ensamhet som unga upplever. I handboken Berättelser om ensamhet betraktas ensamhet från ungas ögon genom deras erfarenheter och känslor.

HelsingforsMissions Berättelser om ensamhet – handbok för unga tar upp självupplevda berättelser om ensamhet samt erbjuder verktyg och lösningar till hantering av ensamhet.
HelsingforsMissions Berättelser om ensamhet – handbok för unga tar upp självupplevda berättelser om ensamhet samt erbjuder verktyg och lösningar till hantering av ensamhet.

Till en början kan ensamhet kännas som ren sorg.

Ibland kan ensamhet även kännas som tomhet.

Överlag kan ensamhet kännas som ren smärta.
– Arttu 17 år

Ensamhet bland unga är ett växande problem och samtidigt en central faktor i den mer omfattande krisen kring psykisk hälsa bland unga. I HelsingforsMissions School to Belong-enkät upplever 14 procent av de studerande på högstadiet eller andra stadiet ensamhet kontinuerligt, och 42 procent av dem upplever att de inte kan påverka känslan av ensamhet. Långvarig ensamhet är skadlig för både den psykiska och fysiska hälsan.

HelsingforsMissions Berättelser om ensamhet – handbok för unga tar upp självupplevda berättelser om ensamhet samt erbjuder verktyg och lösningar till hantering av ensamhet. Handbokens sju kapitlen erbjuder information i form av text, poesi och bildkonst om avsaknaden av kompisrelationer, emotionell ensamhet, utanförskap samt hur livsförändringar påverkar ensamheten.

– Ensamhet är en ångestladdad känsla om att hamna utanför och avskild från andra. Det är som att vara luft som andra passerar utan att märka. Handboken Berättelser om ensamhet ger synlighet och genomslag åt de ungas upplevelser. Samtidigt förmedlar handboken ett tröstande budskap: det finns hjälp att få mot ensamhet, berättar Heidi Rouhiainen chef för Krisjouren för unga.

Handboken från unga till unga påverkar attityder och omgivningen

Enligt undersökningar är det effektivaste sättet att minska ensamhet att påverka attityder och omgivningen. I olika gemenskaper, till exempel i skolan, är framför allt de personer som inte upplever ensamhet i nyckelposition för att minska ensamhet.

– Att minska ensamhet är inte bara en fråga för enskilda unga som upplever ensamhet, utan en gemensam uppgift för hela gemenskapen. Att uppmärksamma andra genom att hälsa eller säga några vänliga ord samt bjuda med är enkla gärningar i vardagen för att minska ensamhet. Små gärningar har stor påverkan, som den publicerade handboken lyfter fram, säger Rouhiainen.

Handboken Berättelser om ensamhet lämpar sig som material för professionella inom ungdoms- och undervisningssektorn samt som ett verktyg för individuellt arbete bland unga. Handboken har utvecklats som en del av School to Belong-programmet som hjälper läroanstalter i att identifiera och minska ensamhet.

Förutom HelsingforsMissions experter medverkade studerande från gymnasiet Vuosaaren lukio, Kallion lukio och Helsingfors bildkonstgymnasium samt elever från Ekenäs högstadieskola och Brandö gymnasium i skapandet av handboken.

Handboken kan laddas ned gratis på HelsingforsMissions webbplats:https://www.helsinkimissio.fi/sv/berattelser-om-ensamhet/

Nyckelord

Kontakter

Heidi Rouhiainen
Chef för Krisjouren för unga
HelsingforsMission
heidi.rouhiainen@helsinkimissio.fi
045 855 0962

HelsingforsMission är en politiskt och religiöst obunden organisation inom socialsektorn. Vårt uppdrag är att minska ensamheten och öka välbefinnandet. Vi känner ensamheten och vet hur den kan besegras.

Vi engagerar närmare hundra professionella och ett tusental volontärer. Vi möter, stöder och hjälper årligen tiotusentals människor. Vi erbjuder tjänster som lindrar ensamhet på riksnivå tillsammans med möjligheten att delta som volontär och möta andra människor.

Vi bjuder in alla till gärningar för att bekämpa ensamhet. Vårt mål är att ingen blir lämnad ensam

helsingforsmission.fi

Andra språk

Följ HelsinkiMissio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HelsinkiMissio

Kansallinen yksinäisyysstrategia tuo ratkaisuja kasvavaan yksinäisyyteen30.11.2023 06:30:00 EET | Tiedote

Yksinäisyys on kansallinen haaste, joka on lisääntynyt Suomessa kaikissa ikäluokissa. Syksyllä 2023 eduskuntaan perustettiin yksinäisyyttä ja ostrakismia vähentävä työryhmä, jonka tehtävänä on edistää kansallisen yksinäisyysstrategian luomista Suomeen. Ratkaisuista yksinäisyyteen keskusteltiin HelsinkiMission 140-vuotisjuhlapäivänä 29.11. Kansalaisinfossa järjestetyssä Supervoimana kaveruus -tilaisuudessa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye