Jyväskylän yliopisto

”Lukutaito on matka unelmiin” – Minna Canth tasa-arvopalkinto kirjailija Timo Parvelalle

Jaa

Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos juhlisti Minna Canthin perintöä 19.3.2024 yliopiston Ruusupuistossa. Tilaisuudessa kirjailija Timo Parvela vastaanotti Minna Canth -tasa-arvopalkinnon tunnustuksena ansioituneesta kotimaisesta tasa-arvotyöstä.

Timo Parvela.
Timo Parvela vastaanotti Minna Canth -tasa-arvopalkinnon tunnustuksena ansioituneesta kotimaisesta tasa-arvotyöstä. Jyväskylän yliopisto

Minna Canth -tunnustuksella Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos haluaa vaalia Canthin arvokasta perintöä myöntämällä muutaman vuoden välein tunnustuksen arvokkaasta koulutuksellisen tasa-arvon eteen tehdystä työstä.

– Parvelan kirjat, kuten Ella ja kaverit -sarja, luovat maailmoja, joissa ihmisten erilaisuudelle, heikkouksille ja vahvuuksille on sijansa ja arvonsa yhteisössä. Jopa sille poloiselle opettajalle, jolla ei ole edes nimeä ja joka haluaisi usein olla jossain muualla kuin omassa luokassaan… Parvelan kirjojen vahvana teemana kulkee tasa-arvon ajatus, ja ymmärrys erilaisia ihmisiä kohtaan. Kirjat ovat tavoittaneet miljoonia lukijoita ympäri maailmaa ja toivottavasti ne tekevät niin myös tulevaisuudessa. Parvela on ollut myös aktiivinen lukutaidon puolestapuhuja ja toimija, opettajankoulutuslaitoksen johtaja Sirpa Eskelä-Haapanen kiittelee.

Juhlapuheessaan Parvela puhui suomalaisesta unelmasta, joka hänen mielestään liittyy vahvasti lukutaitoon ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. 

– Suomalainen unelma tarkoittaa sitä, että meillä kaikilla on tasa-arvoinen pääsy koulutukseen ja sivistykseen. Lukutaito on matka unelmiin, Parvela tiivistää. 

Timo Parvela opiskeli luokanopettajaksi Jyväskylän yliopistossa 1980-luvulla. Tämän jälkeen hän toimi opettajana ennen siirtymistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi 1990-luvun puolivälin jälkeen. Vuosikymmenten saatossa useat hänen kirjasarjoistaan, kuten Ella ja kaverit, ovat saavuttaneet suuren suosien niin lasten kuin aikuisten keskuudessa. Tänä vuonna Parvela on ehdolla arvostetun Hans Christian Andersen -palkinnon saajaksi.

Yhteyshenkilöt

Sirpa Eskelä-Haapanen
Opettajankoulutuslaitoksen johtaja
sirpa.eskela-haapanen@jyu.fi
+358408054956

Kuvat

Timo Parvela.
Timo Parvela vastaanotti Minna Canth -tasa-arvopalkinnon tunnustuksena ansioituneesta kotimaisesta tasa-arvotyöstä.
Lataa
Timo Parvela.
Timo Parvela. (Kuva: Jari Kivelä / Tammi)
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

ERC Advanced Grant -miljoonarahoitus Jyväskylän yliopistoon – tutkimuskohteena nanopartikkelien ja biomolekyylien vuorovaikutukset11.4.2024 13:05:00 EEST | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt merkittävän ERC Advanced Grant -rahoituksen Jyväskylän yliopiston laskennallisen nanotieteen professori Hannu Häkkiselle. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan 2,5 miljoonaa euroa ja sen avulla Häkkisen tutkimusryhmä kehittää uusia laskennallisia menetelmiä metallinanopartikkelien ja biomolekyylien välisten vuorovaikutusten tutkimiseen. Menetelmistä on hyötyä tutkittaessa nanopartikkelien käyttöä nanolääketieteen alaan kuuluvissa diagnostiikan ja terapian sovelluksissa. Kyseisen rahoituksen saajat ovat erityisen ansioituneita tutkijoita.

Koulu kerää oppilaista dataa – tulisiko sen myös opettaa tarkastelemaan kriittisesti datan keräämistä?11.4.2024 10:56:15 EEST | Tiedote

Oppimisanalytiikka, digitaaliset portfoliot, hyvinvointimittaukset, sykemittarit, luokan valaistusta ja ilmastointia tarkkailevat sensorit ynnä muut dataa keräävät ja tuottavat teknologiat ovat olennainen osa 2020-luvun koulua. Samaan aikaan koulun tulisi auttaa oppilaita tarkastelemaan kriittisesti samanlaisia datakäytänteitä, joita se itse arjessaan hyödyntää. Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tapahtumassa 16.4. kuullaan, mitä OKL:n Kohti datalukutaitoa -hankkeen tutkijat ovat saaneet selville ristiriidan taustamekanismeista ja ratkaisukeinoista.

Biologinen vanheneminen on yksilöllistä ja voimakkaasti periytyvää - eniten vanhenemista nopeuttavat tupakointi ja ylipaino11.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yksilöiden väliset erot biologisessa vanhenemisessa näkyvät jo varhaisessa aikuisuudessa, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa. Biologinen vanheneminen on voimakkaasti periytyvää. Elintapoihin liittyvistä tekijöistä etenkin tupakoinnilla ja ylipainolla on selvä yhteys nopeampaan biologiseen vanhenemiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye