HSY

HSY:n Sortti-keräysautot kiertävät huhti–kesäkuussa

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää jälleen 2.4. alkaen kotitalouksien vaarallisia jätteitä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua. Sortti-keräysautoilla on kevään aikana 291 pysähdyspaikkaa pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Maksuton palvelu tulee lähelle ja tarjoaa asukkaille helpon ja ympäristöystävällisen tavan saada harvemmin syntyvät jätteet kierrätykseen.

Pariskunta tuo rikkinäisiä kodinkoneita Sortti-keräysautolle kierrätykseen.
Sortti-keräysautoille voi tuoda kotiin kertynyttä vaarallista jätettä, metallijätettä sekä sähkölaite- ja elektroniikkaromua. HSY/Suvi-Tuuli Kankaanpää

Sortti-keräysautot kiertävät kymmenen viikon ajan. Kierros alkaa heti pääsiäisen jälkeen Helsingissä, Espoossa ja Kauniaisissa. Vantaalle autot siirtyvät 6.5. ja Kirkkonummen vuoro on 29.5.–4.6.2024. Kaikki keräysautojen pysähdyspaikat, aikataulut sekä pysäkkikartta löytyvät HSY:n verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/keraysautot.

-    Tuomme keräyksen lähelle: pysähdyspaikkoja on jälleen lähes 300. Nyt kannattaa erityisesti autottomienkin laittaa aikataulu kalenteriinsa ja siivota kaapit ja varastot ylimääräisistä jätteistä, HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta suosittelee.

Sortti-keräysautoilla otetaan vastaan kolmea eri jätelajia

Keräykseen kelpaavat seuraavat kotitalouksien jätteet: 

  • Kodin vaaralliset jätteet, kuten maalit, lakat ja laastit, moottoriöljy ja bensiini, liuottimet ja syövyttävät kemikaalit, torjunta-aineet sekä akut. Arkisista kosmetiikkatuotteista jätteinä vaarallisia ovat esimerkiksi hius- ja kynsilakka sekä hajuvesi.  
  • Sähkö- ja elektroniikkalaitteet, kuten pesukoneet, televisiot, kahvinkeittimet, puhelimet ja tietokoneet. Huomaathan kuitenkin, että emme voi taata älyä sisältävien laitteiden tietoturvaa keräyskierroksella. Seiffi.fi-tietoturvapalvelun avulla voi hävittää laitteesi tietoturvallisesti.
  • Kodin metalliromut, kuten paistinpannut, pyykkitelineet ja metalliset huonekalut.  Polttomoottorikäyttöisistä laitteista kuten ruohonleikkureista pitää ensin tyhjentää bensiinit ja öljyt ja tuoda ne erikseen vaarallisen jätteen keräykseen. Sähkökäyttöiset laitteet kuten kiukaat ja -savustimet lajitellaan sähkölaitekeräykseen.

Jokaiselle kolmelle jätelajille on omat keräysautonsa. Jätteet kannattaakin lajitella jo kotona valmiiksi. Lajitteluohjeita löytyy HSY:n verkkosivulta hsy.fi/jateopas. Apua voi kysyä myös keräysautojen mukana kulkevilta ympäristöneuvojilta. 

Keräys on suunnattu niille asukkaiden harvemmin syntyville jätteille, joille ei ole keräysastiaa kiinteistöllä tai Rinki-ekopisteissä tai jotka eivät mahdu niihin.  Vaaralliset jätteet on erityisen tärkeää toimittaa keräykseen, sillä ne voivat väärin käsiteltyinä aiheuttaa haittaa tai olla vaaraksi ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Niitä ei saa koskaan laittaa sekajätteen joukkoon eikä päästää luontoon tai laskea viemäriin. HSY toimittaa keräysautoille tuodut vaaralliset jätteet asianmukaiseen käsittelyyn. Metallijätteet ja sähkölaitteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Vastaanottoaika jokaisella pysäkillä on 30–40 minuuttia

Jotta keräystilanteet pysyisivät sujuvina, asukkaiden on hyvä huomioida seuraavat ohjeet:

  1. Jätteet on hyvä lajitella erikseen jo kotona: metalli, sähkölaitteet ja vaarallinen jäte.
  2. Tuo vaaralliset jätteet niiden alkuperäisastioissa tai merkitse tuomaasi astiaan, mitä se sisältää. Huomioithan, että astioiden on oltava ehjiä ja suljettuja.
  3. Esim. laitteiden kartonki- ja muovipakkaukset täytyy lajitella kodin tai Rinki-ekopisteen keräysastioihin, sillä autoissa ei ole niille paikkaa.
  4. Suuremmat jätemäärät, esimerkiksi peräkärryn täyttävät, täytyy viedä suoraan Sortti-asemille. Vastaanotto on aina maksutonta kotitalouksien kyseisille jätteille.
  5. Omalla autolla saapuessa on suotavaa pysäköidä loitommalle, jotta kaikki keräysautot mahtuvat pysähdyspaikalle.
  6. Tavarat pitää luovuttaa paikan päällä, niitä ei saa jättää pysähdyspaikalle siivottavaksi etukäteen. Tunnistat HSY:n henkilökunnan keltaisista HSY-liiveistä.

Myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen keräysauto liikkuu maalis–toukokuussa

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus järjestää keväällä 25.3. alkaen keräyskierroksen Helsingissä ja 7.5. alkaen Vantaalla. Kierrätyskeskuksen keräysautolle kaupunkilaiset voivat tuoda siistiä, ehjää ja puhdasta uudelleenkäyttöön soveltuvaa kodin pientavaraa, tekstiileitä sekä kaiken kuntoista pienelektroniikkaa ja polkupyöriä. Syksyllä vuorossa ovat Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
HSY: Toimintovastaava Maarit Kiviranta, maarit.kiviranta(at)hsy.fi, puh. 040 833 3254
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus: Palvelupäällikkö Satu Mäkinen, satu.makinen@kierratyskeskus.fi, p. 0400 348 699

Kuvat

Pariskunta tuo rikkinäisiä kodinkoneita Sortti-keräysautolle kierrätykseen.
Sortti-keräysautoille voi tuoda kotiin kertynyttä vaarallista jätettä, metallijätettä sekä sähkölaite- ja elektroniikkaromua.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Katupölyä on nyt runsaasti ilmassa – terveetkin voivat saada ärsytysoireita9.4.2024 12:15:26 EEST | Tiedote

Katupölykausi on nyt käynnissä, ja ilmanlaatu on monin paikoin välttävä tai huono pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. THL muistuttaa, että katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä. Etenkin pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat ovat herkkiä hiukkasten aiheuttamille haitoille.

HSY saavutti kuntien energiansäästötavoitteen etuajassa – typpioksiduulipäästö kasvatti kasvihuonekaasupäästöjä22.3.2024 10:52:16 EET | Tiedote

Päästövähennysten toimenpiteet Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmastotyössä ovat edistyneet suunnitelmallisesti. Kuntien energiatehokkuussopimuksen (KETS) yhteydessä asetettu 7,5 % energiansäästötavoite saavutettiin selvästi ennen määräaikaa, vaikka toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt kasvoivatkin vuonna 2023 yli kymmenen prosenttia (13 %). Päästökertymä oli yhteensä 109 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna. Edellisvuotta suurempi päästö johtui poikkeuksellisten sääolosuhteiden aiheuttamasta typpioksiduulin päästöpiikistä Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla.

HSY:n hallituksen päätökset 22.3.202422.3.2024 10:51:35 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vuoden 2023 tilinpäätöksen ja lähettää sen edelleen yhtymäkokouksen käsittelyyn. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Espoon Miilukorpi II vesihuollon hankesuunnitelma - Vantaan Muuran vesihuollon hankesuunnitelma - Kartongin keräys- ja kuljetustyöhön Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle valittiin urakoitsijaksi yhdelle osa-alueelle Remeo Oy, yhdelle osa-alueelle STP Group Oy ja kahdelle osa-alueelle Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2023. Hallitus päätti jättää pöydälle asian 6, HSY:n osallistuminen Vantaan ratikan alliansseihin. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Tiedotamme kokouksen jälkeen erillisellä tiedotteella HSY:n kasvihuonekaasupäästöistä ja energiankulutuksesta vuonna 2023. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: http

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye