Kustannusosakeyhtiö Otava

Petri Sarasteen uutuuskirja tarkastelee hänen isänsä pysäyttävää selviytymistarinaa sotavankeudesta ja sen jättämistä jäljistä

Jaa

Rovaniemeläisperheen pojat joutuivat sotaan, missä heistä yksi kuoli, toinen haavoittui ja kolmas joutui venäläisten sotavangiksi suurhyökkäyksessä kesällä 1944. Elinaikanaan Kauko Saraste vaikeni vankeudestaan. Vasta löydettyään myöhemmin isänsä kirjoittaman kertomuksen sotavankeusajasta Petri Saraste ymmärsi, millaisen helvetin hänen isänsä oli käynyt lävitse.

Petri Sarasteen Isäni vaiettu sotavankeus on suomalaisen miehen selviytymistarina sotavankeudesta ja sen rajusta kokemuksesta jälkioireineen. 

Suomalaisia sotavankeja oli Neuvostoliitossa jatkosodan aikana noin 3000, joista lähes joka kolmas kuoli. 

Petri Sarasteen kirja sai alkusysäyksensä, kun hänen isänsä kuoli vuonna 1996. Kuolinpäivän iltana perheen äiti antoi Petrille ja hänen kahdelle veljelleen heidän isänsä kaikessa hiljaisuudessa kirjoittamat muistelmat omasta sotavankeusajastaan. Ne olivat kolmelle pojalle yllätys. Isä ei eläessään juuri koskaan puhunut kokemuksistaan sodasta, saati sotavankeudestaan. Isän kirjoittama päiväkirja on julkaistu Petri Sarasteen kirjassa kokonaisuudessaan ja ilman muokkauksia. Kirjaa varten Petri Saraste on kaivanut esiin myös monien muiden sotavankien kohtaloita sotavuosina ja käynyt läpi kuulustelupöytäkirjoja ja valtavasti muuta materiaalia. 

Unohdettujen suomalaisten sotavankien tarina on ajankohtainen myös Ukrainan sodan takia.  Venäjän synkkä historia ihmisoikeuksien polkijana jatkuu. 

“Isäni historian lisäksi toinen syy tämän kirjan kirjoittamiseen ovat omat kokemukseni sotakirjeenvaihtajana. Tärkein havaintoni näitä kahta asiaa tarkastellessani on, että kahdeksassa vuosikymmenessä mikään ei ole muuttunut”, Saraste kommentoi kirjassa.  

Petri Saraste (s. 1958) on Bonnier-palkittu toimittaja ja kirjailija, joka on toiminut monissa media-alan tehtävissä, kuten MTV:n Saksan ja Kiinan kirjeenvaihtajana, Itä-Euroopan kirjeenvaihtajana asemapaikkanaan Viro sekä juontajana ja tuottajana uutis- ja ajankohtaisohjelmissa. Ennen MTV:n vuosiaan Petri Saraste oli Helsingin Sanomien toimittaja.

Isäni vaiettu sotavankeus on arvostelu- ja käsittelyvapaa 10.4.2024. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Petri Sarasteen itsensä lukemana äänikirjana.  

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Otavan uudet lukulähettiläät vievät lukuiloa eteenpäin10.4.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Otava aloittaa huhtikuussa uuden, lukemista ja kirjallisuutta edistävän hankkeen kun kaksi lukulähettilästä ryhtyy viemään lukemisen iloa eteenpäin. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolestapuhujana aloittaa kirjastoammattilainen ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja kauno- ja tietokirjallisuuden lukulähettiläänä kirja-alan vaikuttaja sekä Kirsin Book Club -kirjablogin, lukupiirien ja -podcastin perustaja Kirsi Ranin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye