Akava ry

Akava: Tarvitsemme kasvupanostuksia – taantuma voi syventyä väärin ajoitetuin leikkauksin ja veronkiristyksin

Jaa

Akava korostaa kasvupanostusten merkitystä ja muistuttaa, että leikkaukset ja veronkiristykset pitää ajoittaa suhdannepoliittisesti viisaasti, jotta ne eivät syvennä taantumaa. Akava vaatii kehysriihikannanotossaan, että panostukset koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen ja TKI-toimintaan on turvattava vähintään nykytasoisella rahoituksella.

– Työmarkkinoiden kriisi pitää saada purettua, jotta julkisen talouden kestävyyden ja työllisyyden tavoitteet voidaan saavuttaa. Ilman vakaita ja luottamukseen pohjautuvia työmarkkinoita tämä ei onnistu, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren. 

Akava nostaa esiin kannanotossaan menosopeutuksia julkisen talouden tasapainottamiseksi sekä ehdottaa verotuksen ja yritystukijärjestelmän uudistamista.

– Kehysriihessä tehtäneen kovia toimia julkisen talouden vahvistamiseksi. Edellytämme Akavassa, että samalla tehdään vaikuttavia kasvu- ja työllisyystoimia. Ehdotamme muun muassa, että osaajien saatavuus pitää varmistaa, aikuiskoulutustuen tilalle pitää luoda uusi tukimuoto sekä tehdä toimia työhyvinvoinnin edistämiseksi ja työttömän työllistymisedellytysten parantamiseksi, Löfgren jatkaa. 

Suomen talous oli taantumassa vuoden 2023 jälkipuoliskolla eikä käännettä ole näköpiirissä, koska vientikysyntä on heikkoa. Korkojen nopeaa laskua, jota odotettiin, ei ole tullutkaan. 

– On huolestuttavaa, että korkeakoulutettujen työttömyys on viime aikoina noussut nopeasti. Aiemmin tällainen käänne on edeltänyt laajempaa työttömyyden nousua, Löfgren sanoo.

– Työttömyysturvan ja muun sosiaaliturvan leikkaukset ajavat kotitalouksia ahtaalle, ja kotimainen kulutus laskee. Leikkausten huono ajoitus voi näivettää kasvun mahdollisuuksia. Huoli leikkausten vaikutuksesta ihmisten pärjäämiseen ja kotimaisen kysynnän heikkenemiseen on otettava tosissaan. Työllisyyttä, työnteon kannusteita ja ostovoimaa on tuettava laskemalla ansiotulojen verotusta, Löfgren jatkaa. 

Koulutus ja osaaminen rakentavat tulevaisuuden kasvua

– Korostamme, että koulutuksen laatu, koulutustason nousu ja jatkuva oppiminen, tutkimus ja TKI-investoinnit ovat tulevan kasvun kulmakiviä, joten niiden rahoitus on turvattava. Myös työnantajien on kannettava vastuuta työllisyystilanteen parantamisesta ja talouden vakauttamisesta. Säästöt ja heikennykset ovat nyt valtaosin palkansaajien ja työttömien kannettavana. Se ei ole yhteiskunnallisesti kestävää, Löfgren huomauttaa.

– Maan hallitus perustelee työelämän heikennyksiä työllisyyskynnyksen madaltamisella. Tarvitsemme työnantajien vastaantuloa uuden työpaikan etsimisessä. Kaikilla tuotannollis-taloudellisilla perusteilla irtisanotuilla pitää olla oikeus palkalliseen työllistymisvapaaseen viimeistään 14 vuorokauden kuluttua irtisanomisesta. Työllistyminen nopeutuisi ja tämä säästäisi mittavasti työttömyysturvamenoja, Löfgren toteaa.

Julkisen talouden pitkän aikavälin suunnittelua ja seurantaa kehitettävä

– Mielestämme on parannettava talouspolitiikan pitkän aikavälin suunnittelua ja seurantaa. Ehdotamme, että tätä varten sovitaan pysyvästä toimintatavasta ja rakenteesta, joka perustuu parlamentaarisen yhteistyön ja asiantuntijoiden hyödyntämiseen. Kehysriihessä pitää sitoutua pitkäjänteiseen uudistamiseen ja pohjustaa hallituskauden loppupuolen hankkeita, Löfgren huomauttaa.

– Ehdotamme, että kehysriihessä tehdään päätös yritystukijärjestelmän uudistamisesta. Yritystukien pitää jatkossa edistää vihreää siirtymää ja aineettomia investointeja ja kannustaa tutkimustoiminnan kasvattamiseen, uudistumiseen ja kansainvälisyyteen sekä uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Ehdotamme lisäksi verojärjestelmän uudistusta, jossa tuodaan verotukseen kasvua, osaamista ja työllisyyttä tukevia elementtejä, Löfgren sanoo.

Kannanotto on käytettävissä osoitteessa 

https://akava.fi/verkkouutiset/akavan-kehysriihikannanotto-19-3-2024/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia11.4.2024 16:34:25 EEST | Tiedote

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen ja mahdollisten uusien etuusmallien käyttöönoton väliin on muodostumassa katkos, joka vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden monilla yhteiskunnan kriittisillä aloilla. Järjestöjen tekemiä esityksiä ei ole hyväksytty työryhmän ehdotuksiksi.

Akava: Luottamus talouteen ja työmarkkinoihin pitää palauttaa kehysriiheen mennessä9.4.2024 12:53:05 EEST | Tiedote

Akava korostaa, että maan hallituksen pitää nopeasti pyrkiä purkamaan työmarkkinoiden kriisi ja palauttamaan luottamus, jotta työmarkkinoiden kriisi ei heikennä kasvun edellytyksiä. Tämä edellyttää tietenkin myös työmarkkinaosapuolilta vastaantuloa. Uudet sopeutustoimet voivat kärjistää työmarkkinatilannetta uudelleen. Työeläkkeiden kolmikantaista valmistelua pitää jatkaa kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, Akava huomauttaa.

Akava: Työkyky ja työssä jaksaminen on miljardiluokan yhteiskunnallinen kysymys8.4.2024 08:00:04 EEST | Tiedote

Akava vaatii, että maan hallitus panostaa vaikuttaviin toimiin, joilla tuetaan ja ylläpidetään pitkäjänteisesti työikäisten työkykyä. Hallitusohjelmassa on tavoite vähentää puolella työpahoinvoinnin ja -uupumuksen aiheuttamat sairauspoissaolot viiden vuoden aikana, mikä on Akavallekin tärkeä tavoite. Toimet tavoitteen saavuttamiseksi ovat kuitenkin jääneet puuttumaan, ja työkyvyn tukemisen sijaan hallitus pyrkii suitsimaan sairauspoissaoloja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye