Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun
Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Vuokralainen tarvitsee luvan pienimpiinkin korjaus- ja muutostöihin
”Esimerkiksi valaisinten kytkentään tarvittavia vanhoja sokeripaloja ei saa luvatta vaihtaa nykyaikaisempiin pistorasioihin, vaikka vuokralaisen hankkiman valaisimen asentaminen sitä vaatisi”, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa.
Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös astianpesukoneen kytkeminen katsotaan yhtä lailla muutostyöksi, joka edellyttää lupaa. Kuluttajariitalautakunnan huoneenvuokrajaosto katsoi vuoden 2024 ensimmäisessä ratkaisussaan, että vuokralainen vastasi keittiön vesivahingosta, joka syntyi astianpesukoneen huolimattomasta asentamisesta ilman lupaa.
Vuokranantaja voi veloittaa myös omasta korjaustyöstä
Toisin kuin usein ajatellaan, vuokralaisella ei ole automaattisesti oikeutta eikä myöskään velvollisuutta korjata aiheuttamiaan vahinkoja. ”Korjaukset kuuluvat yksinomaan vuokranantajan vastuulle, ellei toisin sovita”, Aarnivuo huomauttaa. Aiheutuneet korjauskulut vuokranantaja voi veloittaa vuokralaiselta esimerkiksi pidättämällä ne vakuudesta.
Ammattilaisen käyttämisen sijaan vuokranantaja voi tehdä korjaukset halutessaan itsekin. Kuluttajariitalautakunnan tuoreimmassa täysistuntopäätöksessä keväältä 2024 kohtuullinen veloitus omasta korjaustyöstä nousi noin 20 euroon tunnilta.
”Veloitus vastaa nykytasoa ja muuta oikeuskäytäntöä, joten päivitys linjaukseen oli tervetullut”, Aarnivuo kommentoi.
Luvattomista töistä ei ole oikeutta saada hyvityksiä
Vuokralaisen ei kannata tehdä asunnossa luvattomia korjaus- tai muutostöitä siitäkään syystä, että hän ei ole tällöin oikeutettu saamaan niistä hyvitystä esimerkiksi vuokrassa. Mahdollisista hyvityksistä tulee sopia vuokranantajan kanssa aina ennakolta. Samalla kannattaa sopia ainakin siitä, mitä töitä tehdään, millä materiaalein ja mitä muutostöille tapahtuu vuokrasuhteen päättyessä.
”Sopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse, ja se voidaan ottaa vuokrasopimuksen liitteeksi”, Aarnivuo neuvoo.
Ehtona muutostyölle vuokranantaja voi edellyttää, että töissä käytetään esimerkiksi alan ammattilaista ja asennuksista toimitetaan asennustodistus. Ammattiasentajan käyttäminen on monesti hyödyllistä myös vuokralaisen kannalta, koska asentaja vastaa asennusvirheistään. Aarnivuon mukaan vuokranantajan kannattaa huomioida, että asunnon muutostyö saattaa edellyttää myös taloyhtiön lupaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna-Maria AarnivuoJuristi, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fiSuomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Asiantuntija muistuttaa: Asunnon luvaton jälleenvuokraus voi tulla kalliiksi19.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.
Barometri: Asuntosijoittajat odottavat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan, suurimassa osassa kaupunkeja kiinnostavat alle 50 000 euron sijoitusasunnot14.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Yksityiset vuokranantajat uskovat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana eniten Vaasassa, Oulussa ja Tampereella. Asuntosijoittajien suurin kiinnostus kohdistuu alle 50 000 euron sijoitusasuntoihin, selviää Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaisusta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme