Suomen Vuokranantajat ry

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun

Jaa

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Vuokralainen tarvitsee luvan pienimpiinkin korjaus- ja muutostöihin 

”Esimerkiksi valaisinten kytkentään tarvittavia vanhoja sokeripaloja ei saa luvatta vaihtaa nykyaikaisempiin pistorasioihin, vaikka vuokralaisen hankkiman valaisimen asentaminen sitä vaatisi”, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa. 

Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös astianpesukoneen kytkeminen katsotaan yhtä lailla muutostyöksi, joka edellyttää lupaa. Kuluttajariitalautakunnan huoneenvuokrajaosto katsoi vuoden 2024 ensimmäisessä ratkaisussaan, että vuokralainen vastasi keittiön vesivahingosta, joka syntyi astianpesukoneen huolimattomasta asentamisesta ilman lupaa. 

Vuokranantaja voi veloittaa myös omasta korjaustyöstä 

Toisin kuin usein ajatellaan, vuokralaisella ei ole automaattisesti oikeutta eikä myöskään velvollisuutta korjata aiheuttamiaan vahinkoja. ”Korjaukset kuuluvat yksinomaan vuokranantajan vastuulle, ellei toisin sovita”, Aarnivuo huomauttaa. Aiheutuneet korjauskulut vuokranantaja voi veloittaa vuokralaiselta esimerkiksi pidättämällä ne vakuudesta. 

Ammattilaisen käyttämisen sijaan vuokranantaja voi tehdä korjaukset halutessaan itsekin. Kuluttajariitalautakunnan tuoreimmassa täysistuntopäätöksessä keväältä 2024 kohtuullinen veloitus omasta korjaustyöstä nousi noin 20 euroon tunnilta.  

”Veloitus vastaa nykytasoa ja muuta oikeuskäytäntöä, joten päivitys linjaukseen oli tervetullut”, Aarnivuo kommentoi. 

Luvattomista töistä ei ole oikeutta saada hyvityksiä 

Vuokralaisen ei kannata tehdä asunnossa luvattomia korjaus- tai muutostöitä siitäkään syystä, että hän ei ole tällöin oikeutettu saamaan niistä hyvitystä esimerkiksi vuokrassa. Mahdollisista hyvityksistä tulee sopia vuokranantajan kanssa aina ennakolta. Samalla kannattaa sopia ainakin siitä, mitä töitä tehdään, millä materiaalein ja mitä muutostöille tapahtuu vuokrasuhteen päättyessä.  

”Sopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse, ja se voidaan ottaa vuokrasopimuksen liitteeksi”, Aarnivuo neuvoo. 

Ehtona muutostyölle vuokranantaja voi edellyttää, että töissä käytetään esimerkiksi alan ammattilaista ja asennuksista toimitetaan asennustodistus. Ammattiasentajan käyttäminen on monesti hyödyllistä myös vuokralaisen kannalta, koska asentaja vastaa asennusvirheistään. Aarnivuon mukaan vuokranantajan kannattaa huomioida, että asunnon muutostyö saattaa edellyttää myös taloyhtiön lupaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta5.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Yksityisten asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyneet lievään nousuun, uudisasuntoja ostanut verrattain harva19.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Yksityisten asuntosijoittajien kaksi viime vuotta laskeneet ostoaikeet ovat kääntyneet lievään nousuun, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Ylivoimainen enemmistö yksityisistä vuokranantajista on ostanut vanhoja asuntoja uudiskohteiden sijasta, myös viime vuosina. Valtaosa ei ole korottanut vuokria lainkaan viime vuonna. Kyselyyn vastasi yli 2000 yksityistä vuokranantajaa.

Yksityiset asuntosijoittajat ovat maltillisesti velkaantuneita, haasteet löytää vuokralainen kasvaneet26.1.2024 00:05:00 EET | Tiedote

Valtaosa yksityisistä vuokranantajista on maltillisesti velkaantuneita, sillä jopa 60 prosentilla velkaa ei ole lainkaan tai sitä on alle 50 prosenttia suhteessa sijoitusasunnon arvoon. 93 prosenttia ilmoittaa tavoittelevansa joko pientä tai maltillista riskin ja tuoton suhdetta, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye