SDP EDUSKUNTA

SDP:n ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Jaa

Muutokset puhuttaessa mahdollisia

SDP:n ryhmäpuheenvuoro 20.3. klo 14 alkavassa istunnossa

Välikysymyskeskustelu hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta.

Puheen pitää kansanedustaja Seppo Eskelinen

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Arvoisa puhemies,

Maatamme on rakennettu historian saatossa vahvasti periaatteella, että kaikki halutaan pitää mukana ja että alueiden tasavertainen kehittäminen on isossa mittakaavassa koko maan etu.

Samalla viime vuodet ja vuosikymmenet ovat olleet suurten väestö- ja yhdyskuntarakenteen muutoksen aikaa. Tuleva vuosikymmen tullee entisestään syventämään tätä kehitystä, kun syntyvyys laskee ja kaupungistumisen trendi jatkuu pienen koronavuosien tuoman notkahduksen jälkeen.

Perinteinen suomalainen aluepolitiikan ohjenuora, jossa valtiovalta auttaa alueita kehittämään omia vahvuuksiaan ja näin myös talouttaan, on nyt kuitenkin Orpon hallituksen puolelta autuaasti unohdettu.

Erityisen selvästi hallituksen toimettomuus ja sen jäljet näkyvät nyt itäisessä Suomessa, johon rajan sulkeutuminen ja Venäjän kaupan katkeaminen ovat jo ennestään raskaasti osuneet. Itä-Suomeen investoiminen on myös vahvasti turvallisuuspolitiikkaa.

Arvoisa puhemies,

Suomen kasvu nojaa vahvasti kaupunkeihin ja kasvaviin kaupunkiseutuihin. Samalla on muistettava, että kaupungit ovat myös tärkeitä alueellisen kasvun vetureita, joiden elinvoima heijastuu laajalle. Koko Suomen elinvoimaisuutta vahvistetaan eri toimijoiden yhteistyöllä, jonka on lähdettävä alueilla myös niistä itsestään.

Me sosialidemokraatit haluamme, että Suomessa edistetään kestävää ja tasapainoista aluekehitystä, joka tarjoaa niin kaupungeille, kaupunkiseuduille ja kaikille Suomen alueille menestymisen mahdollisuuksia niiden omien vahvuuksien pohjalta. Julkisella vallalla ja istuvalla hallituksella on vastuu koko Suomesta.

Tämä vaatii niin investointien liikkeelle saamista, liikenneyhteyksien kohentamista, koulutukseen ja osaamiseen panostamista sekä työvoiman saannin parantamista. Yhdessä nämä luovat vahvan pohjan koko maan taloudelliselle kasvulle ja työllisyyden kohenemiselle.     

Tarvitsemme myös entistä aktiivisempaa EU-tason vaikuttamistyötä, kun tulevien EU:n aluekehitysrahojen käytöstä päätetään. Niiden periaatteena on oltava sisäisten kehityserojen tasaaminen, ja tästä periaatteesta on pidettävä kiinni myös tulevaisuudessa.  

Arvoisa puhemies,

Saavutettavuuden turvaaminen on elinehto maakuntien elinvoimalle ja suotuisalle aluekehitykselle. Viime kaudella sosialidemokraattien johdolla parlamentaarisesti sovimme Suomeen ensimmäisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman, jotta koko maan liikenneverkon kehittäminen ja rahoitus voidaan turvata pitkäjänteisesti.

Nyt hallitus ohjelmassaan irtisanoutui parlamentaarisesta sovusta ja ajaa omia hankkeitaan ohi suunnitelman. Samalla peruutettiin pitkäjänteisestä kehittämisestä takaisin siltarumpupolitiikkaan.

Miten on arvon hallitus, onko mielestänne yli 700 miljoonan leikkaukset yhdessä sovituista kehittämisinvestoinneista kasvuhakuista väyläpolitiikkaa?  

Itä- ja Pohjois-Suomessa on runsaasti vahvuuksia koko maan kasvulle luonnonvaroissa, ihmisissä, osaamisessa ja kestävässä matkailussa. Nyt hallitus haaskaa tämän potentiaalin. Erityisesti itärajan maakunnissa tilanne on hälyttävä.

Helmikuussa julkaistu tuore PK-yritysbarometri kertoo karua kieltään. Itärajan maakuntien yritysten toimintaedellytykset ovat heikentyneet ja luottamus tulevaan on pudonnut, mikä oleellisesti jarruttaa sekä kasvua että työllisyyttä.

Samaan aikaan hallitus on ohjelmassaan linjannut esimerkiksi 130 miljoonan euron kasvupaketista Länsirannikolle. Arvoisa hallitus, milloin on Itä- ja Pohjois-Suomen kasvutoimien vuoro?

Arvoisa puhemies,

Itäiseen ja pohjoiseen Suomeen kaivataan vihreän siirtymän tulevaisuusinvestointeja ja energiaverkon vahvistamista.  

Pääministeri Orpo, olette ohjelmassanne luvannut, että esimerkiksi tuulivoimapotentiaalia hyödynnetään eri puolilla Suomea. Mitään ei ole tapahtunut. Asiaa selvittäneen työryhmän ehdotukset ovat edelleen toteuttamatta.

Mistä nyt kiikastaa, arvoisa hallitus? Aikaansaannoksenne on taas uusi työryhmä. Lisätyöryhmien sijaan nyt on aika pistää toimeksi. Itä- ja Pohjois-Suomessa odotetaan teiltä tekoja.

Arvoisa puhemies,

Pääministeri Orpon hallitus on tietoisesti laiminlyönyt koko maan kasvuedellytysten tasaveroisen kehittämisen.

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä katsoo, että hallitus on epäonnistunut vahvistamaan kasvua ja työllisyyttä sekä tätä kautta ihmisten turvallista arkea koko maassa ja ei tämän vuoksi nauti eduskunnan luottamusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Omaishoitajille on taattava yhdenvertaiset tuet ja palvelut18.4.2024 17:42:36 EEST | Tiedote

Omaishoidon tukemisen vastuulliset tahot ovat vähentyneet hoivavastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille, mutta eduskunnan II varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) peräänkuuluttaa tukeen yhdenvertaisuutta: – Omaishoidon tukien suuruudessa ja rakenteessa on merkittäviä eroja eri alueiden ja hoitoisuusryhmien välillä. Näiden erojen vertailu on tärkeää, jotta voidaan varmistaa oikeudenmukainen tuki omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen eri puolilla maata. Tarvitaan avointa ja helposti saatavilla olevaa tietoa omaishoidon tuesta, jotta omaishoitajat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja pitää puolensa saadakseen tuen, johon heillä on oikeus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye