SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Paula Werning vaatii hallitukselta toimia Itä-Suomen ja Kymenlaakson alueiden elinvoiman turvaamiseksi

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) on syvästi huolissaan Itä-Suomen ja Kymenlaakson alueiden elinvoimaisuuden nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Näiden alueiden kehittäminen on nyt kiireellisempää kuin koskaan. – Hallituksen on aika herätä ja tunnustaa Itä-Suomen sekä Kymenlaakson merkitys koko maamme talouden ja turvallisuuden kannalta, Werning vaatii.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Itäraja on ollut yli vuoden kiinni, mutta hallitus ei ole tehnyt sinne panostuksia. Hallituksen toimettomuus ja sen jäljet näkyvät nyt alueilla, johon rajan sulkeutuminen ja Venäjän kaupan katkeaminen ovat jo ennestään raskaasti osuneet.

– Itä-Suomen alueen tukeminen on turvallisuuspoliittinen teko. Se ei ole vain rajakysymys, vaan kysymys siitä, miten me suomalaiset rakennamme yhtenäistä alueiden Suomea. On hyvä muistaa, että itäisessä Suomessa sijaitsee myös maamme Puolustusvoimien toimintakyvyn kannalta kriittisiä elementtejä, Werning sanoo.

– Investoinnit itäiseen Suomeen ovat välttämättömiä alueiden elinvoiman ja kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Kymenlaakson alue on kokenut merkittäviä menetyksiä viime vuosina, ja nyt on aika toimia. EU-rahoituksen kanavoiminen ja valtion panostukset ovat avainasemassa alueen elinvoiman palauttamisessa, Werning korostaa.

Kansanedustaja Werning katsoo, että Kymenlaaksossa Kotkan–Haminan seutu tulee nostaa yritystukien korkeimpaan tukiluokkaan EU:n uudella rahastokaudella 2024–2029 ja Kymenlaakso sekä itärajan alueet tulee huomioida paremmin EU:n aluekehitysvarojen jaossa.

– Kymenlaaksossa on vireillä lukuisia puhtaan siirtymän investointeja, jotka tarjoavat mahdollisuuden merkittäville aluekehitysvaikutuksille. EU-rahoituksen kanavoiminen näihin hankkeisiin voi tuoda alueelle tarvittavaa elinvoimaa ja varmistaa, että tukieuroille saadaan todellista vastinetta, hän toteaa.

– Kymenlaakson teollisuuden ja alueen yritysten puhdas siirtymä on välttämätön askel kohti kestävämpää tulevaisuutta, ja se edellyttää kansallisia panostuksia. Tällaiset satsaukset eivät ainoastaan nopeuta maamme talouden kasvua ja lisää alueen hyvinvointia, vaan ne ovat myös kriittisiä elinkeinoelämän sekä teollisuuden kuljetusten turvaamisessa, mikä puolestaan vahvistaa alueen elinvoimaa. Kymenlaaksossa on ensiarvoisen tärkeää kehittää elinkeinoelämän toimintaympäristöä parantamalla liikenneyhteyksiä ja logistiikan sujuvuutta Suomen suurimpaan vientisatamaan HaminaKotkaan, mikä parantaa koko Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä. Itä-Suomi ja Kymenlaakso ovat alueita, jotka ovat täynnä potentiaalia teollisuuden, matkailun ja teknologian aloilla, mutta ilman tarvittavia investointeja ja tukitoimia tämä potentiaali uhkaa valua hukkaan, kertoo Werning.

Edustaja Werning nostaa esiin yhtenä merkittävänä investointitarpeena akkuteollisuuden Kotkan Keltakallion teollisuusalueella.

– Akkuteollisuuden investoinnit ovat mahdollisuus, jotka voivat muuttaa koko Kymenlaakson alueen tulevaisuutta. Meidän on varmistettava, että liikennejärjestelyt ja infrastruktuuri tukevat näitä investointeja, hän painottaa.

Lisäksi edustaja Werning vaatii valtionosuusjärjestelmän uudistamista. Kunnat ovat Suomen elinvoiman rakentajia ja valtionosuusjärjestelmän uudistaminen on välttämätöntä, kuntien toimintaedellytysten turvaamiseksi.

– Sote-uudistuksen seurauksena Kymenlaakson kuntien valtionosuudet ovat pudonneet dramaattisesti. Tämä on tilanne, joka ei voi jatkua. Valtionosuusjärjestelmän on oltava tasapuolisempi, oikeudenmukaisempi ja ennakoitavampi sekä eri alueiden erityispiirteet paremmin huomioiva. Nyt on aika toimia. Itä-Suomen ja Kymenlaakson alueiden tukeminen on investointi Suomen tulevaisuuteen. Hallituksen on vastattava tähän haasteeseen pikaisesti, Werning päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kuinkahan monella tapaa hallitus aikoo vielä vaikeuttaa osatyökykyisten elämää?15.4.2024 12:33:43 EEST | Tiedote

Marinin hallituksen keskeinen tavoite oli saada osatyökykyisiä, vammaisia ja muita vaikeasti työllistyviä työmarkkinoille. Ajatuksena oli, että jokaisella on oltava mahdollisuus työhön, kykyjensä mukaan. Orpo-Purran linja on toinen. He tarjoavat osatyökykyisille pelkkää keppiä leikkaamalla rajusti sosiaaliturvaa. Uusimpana toimena hallitus on lakkauttamassa Työkanava oy:n toiminnan.

SDP:n Joona Räsänen: Puolueiden on sovittava, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia samaan aikaan kansanedustajana, aluevaltuutettuna ja kunnanvaltuutettuna13.4.2024 09:32:35 EEST | Tiedote

Tasan vuoden päästä järjestetään seuraavat kunta- ja aluevaalit. Sunnuntaina 13.4.2025 järjestettävissä erillisissä vaaleissa valitaan valtuutetut sekä kuntien että hyvinvointialueiden valtuustoihin. Vuoden 2022 aluevaaleissa valittiin aluevaltuutetuiksi 101 silloista kansanedustajaa, jotka toimivat samalla kunnanvaltuutettuina ja näin ollen edustivat kolmea vaaleilla valittua päätöksentekotasoa. - Ennen seuraavia kunta- ja aluevaaleja puolueiden on kyettävä sopimaan siitä, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia vaaleilla valittuna päätöksentekijänä kaikilla kolmella päätöksentekotasolla. Tämä on helppo keino välttää vallan keskittyminen samoille henkilöille. Edellisten aluevaalien jälkeen olimme tosiaan tilanteessa, jossa yli puolet kansanedustajista istuivat samalla sekä kunnanvaltuutettuina että aluevaltuutettuina, toteaa SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen. Esimerkiksi vuonna 2022 julkaistussa EVA:n tutkimuksessa selkeä enemmistö suomalaisista rajoittaisi poliitikkojen päällekkäis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye