Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuus vaatii polttoainejakelun rajaamista lakon ulkopuolelle

Jaa

Työtaistelujen ilmoitettu pidentyminen heikentää todennäköisesti Suomen huoltovarmuutta ja hankaloittaa sen turvaamista. Vaikka polttoaineita Suomessa on ja niitä koko ajan valmistetaan, jakeluterminaalien kuuluminen lakon piiriin estää niiden saamista käyttöön. Työtaisteluista vastaavat liitot ovat vakuuttaneet, että huoltovarmuus turvataan. Huoltovarmuuskeskus (HVK) edellyttää, että tämä näkyy käytännössä kriittisten toimintojen rajaamisena lakon ulkopuolelle, laajemminkin kuin lentopolttoaineen osalta.

Tällä hetkellä käynnissä oleva lakko on jo vaikuttanut merkittävästi polttoainehuollon järjestämiseen. Toiminnanharjoittajien ja myös Huoltovarmuuskeskuksen erityisjärjestelyillä Suomen polttoainejakelu on kyetty turvaamaan lähes normaalisti, eikä merkittäviä huoltovarmuusvaikutuksia ole syntynyt. HVK arvioi kuitenkin jo aiemmin, että jos lakko pitenee tai laajenee, tilanne hankaloituu myös huoltovarmuuden turvaamisen näkökulmasta.

Dieselin saatavuus jakeluasemilla sekä lentopetrolin ja nestekaasun saatavuus tietyissä, rajoitetuissa kohteissa on huoltovarmuuden kannalta välttämätöntä. HVK näkee tarpeellisena myös bensiinin riittävän saannin turvaamisen. Näyttää todennäköiseltä, että lakon pitkittyessä dieselin ja myös bensiinin saatavuushäiriöt yleistyvät. Häiriöiden välttämiseksi HVK pitää ensisijaisena, että liitot rajaisivat polttoainejakelun riittävän laajasti pois lakon piiristä. HVK jatkaa tilanneseurantaa yhdessä muiden viranomaisten ja laajan verkostonsa kanssa ja arvioi toimenpidetarpeita lähipäivinä.

Myös muiden lakon piirissä olevien sektoreiden tilannetta seurataan tehostetusti, mutta tällä hetkellä suurin huoli kohdistuu polttoaineiden saatavuuden varmistamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt:
Viestintäjohtaja Riitta Väkeväinen, Huoltovarmuuskeskus, riitta.vakevainen@nesa.fi tai 029 505 1117

Tietoa Huoltovarmuuskeskuksesta

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

Polttoaineet eivät Suomen varastoista lopu, jakelu turvattava myös jatkossa21.3.2024 18:08:22 EET | Tiedote

Suomessa on varastoissa moninkertainen määrä polttoaineita lakkojen aikaiseen tarpeeseen nähden. Polttoaineiden loppumisesta ei siis tarvitse olla huolissaan, eikä hamstraamiseen ole aihetta. Kun työtaistelu on nyt pitkittymässä, polttoaineiden jakelu olisi kyettävä turvaamaan jatkossakin, ennen kuin häiriöitä alkaa syntyä. Huoltovarmuuskeskus (HVK) katsoo, että polttoainejakelun lakkorajoja tulisi näin ollen tarkistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye