Svenska handelshögskolan

Uusi tutkimus: Improvisaatiotaito on keskeistä yritysten kansainvälisessä laajentumisessa

Jaa

Vahvoilla improvisaatiokyvyillä varustetut yritykset oppivat ja menestyvät todennäköisemmin uusilla markkinoilla, kertoo Kauppakorkeakoulu Hankenin uusi tutkimus.

Pandemioiden, energiakriisien, geopoliittisten jännitteiden, inflaatioiden ja toimitusketjuhäiriöiden kaltaiset markkinahäiriöt hankaloittavat yritysten laajentumista uusille markkinoille. Tutkimuksemme mukaan dynaamisilla improvisaatiokyvyillä varustetut varhain kansainvälistyvät yritykset voivat oppia ja sopeutua muita startup-yrityksiä nopeammin, sanoo Kauppakorkeakoulu Hankenin markkinoinnin professori Mika Gabrielsson.

Tutkimuksen toteuttivat Mika Gabrielsson, Sylvie Chetty (Uppsalan yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto) ja Peter Gabrielsson (Vaasan yliopisto), ja se on julkaistu Journal of World Business ‑julkaisussa. Tutkimuksessa tutkittiin yhdeksää yritystä Suomesta ja Uudesta-Seelannista, joista jokainen laajensi toimintaansa viisille ulkomaanmarkkinoille. Markkinalaajennuksia oli siis yhteensä 45.

Analyysissä tunnistettiin kolme dynaamista improvisaatiokykyä: operatiivisten improvisaatiotaitojen luominen, muokkaaminen ja laajentaminen. Kolme tärkeintä operatiivista improvisaatiokykyä olivat spontaanius, luovuus ja käsikirjoituspohjainen.

Spontaaniin operatiiviseen improvisaatioon kuuluu epätavanomainen ajattelu, nopea tilaisuuksiin reagointi ja välitön toiminta. Luovaan operatiiviseen improvisaatioon taas kuuluu kyky kehittää innovatiivisia ratkaisuja, mikä edellyttää avoimuutta uusille markkinakehityksille ja käytännöllisen lähestymistavan soveltamista, kuten tiedon ja intuition yhdistämistä. Käsikirjoituspohjainen operatiivinen improvisaatio puolestaan koostuu tarkoituksenmukaisesta ja päättäväisestä toiminnasta, harkitusta keskittymisestä, analysoinnista ja tavoitteiden asettamisesta.

Varhainen kansainvälistyminen on todennäköisempää yrityksissä, jotka onnistuvat luomaan, muokkaamaan ja laajentamaan operatiivisia improvisointikykyjään, Mika Gabrielsson toteaa.

 Linkki julkaisuun:
Chetty, S.; Gabrielsson, P.; Gabrielsson, M. (2024). “Dynamic improvisation capabilities as a learning mechanism in early internationalizing firms”, Journal of World Business, https://doi.org/10.1016/j.jwb.2024.101531

Lisätietoja:

Professori Mika Gabrielsson, Kauppakorkeakoulu Hanken, sähköposti: mika.gabrielsson@hanken.fi, puhelin: +358 50 475 6279

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye