Pirkanmaan ELY-keskusPirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan maaseudun kehittämiseen yli 10 miljoonaa euroa

Jaa

Vuonna 2024 Pirkanmaalla on jaossa merkittävä potti EU:n maaseuturahoitusta hanke- ja yritystuille. Tukea on saatavilla erilaisille elinkeinojen, palveluiden ja asuinympäristön kehittämishankkeille sekä yritysten investointeihin ja kehittämiseen. Esimerkiksi ympäristö- ja ilmastotoimille sekä laajakaistainvestoinneille on tarjolla hyvin rahoitusta.

Metsäkeskuksen, Tredun (Tampereen kaupunki) ja Luonnonvarakeskuksen Ilmastokestävää suometsän hoitoa Pirkanmaalla -koulutushankkeessa (2022–2024) lisätään metsänomistajien osaamista ja viedään uusinta tutkimustietoa käytäntöön talousmetsien luonnonhoidossa ja vesistöhaittojen vähentämisessä. Pirkanmaan ELY-keskus on tukenut hanketta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020.
Metsäkeskuksen, Tredun (Tampereen kaupunki) ja Luonnonvarakeskuksen Ilmastokestävää suometsän hoitoa Pirkanmaalla -koulutushankkeessa (2022–2024) lisätään metsänomistajien osaamista ja viedään uusinta tutkimustietoa käytäntöön talousmetsien luonnonhoidossa ja vesistöhaittojen vähentämisessä. Pirkanmaan ELY-keskus on tukenut hanketta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020. Metsäkeskus

EU:n maaseuturahoitusta Pirkanmaan maaseutualueille on tänä vuonna jaossa yhteensä hiukan yli 10 miljoonaa euroa, josta 7,5 miljoonaa euroa on haettavissa Pirkanmaan ELY-keskuksesta ja 2,7 miljoonaa euroa paikallisista maaseudun kehittämisyhdistyksistä, Leader-ryhmistä. Rahoituksen myöntövaltuuden alueille päättää vuosittain maa- ja metsätalousministeriö.

Viime vuonna alkaneen rahoituskauden 2023–2027 hanke- ja yritystukia on myönnetty maaliskuun puoleen väliin mennessä 1,35 miljoonaa euroa.

Maaseudun kehittämistukia haetaan Pirkanmaan ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä, riippuen hakijaorganisaation tai hankkeen koosta sekä toiminnan luonteesta. Leader-ryhmistä tukea voivat hakea enintään viisi henkilöä työllistävät ja alle 100 000 euron investointia hakevat yritykset, sekä yhteisöt paikallisesti vaikuttaviin hankkeisiin. ELY-keskuksesta tukea hakevat suuremmat yritykset ja maakunnanlaajuisia hankkeita toteuttavat organisaatiot.

Tukia voi hakea jatkuvasti, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Rahoitusta voivat hakea maaseudun yhdistykset, yhteisöt ja kehittämisorganisaatiot sekä niillä sijaitsevat mikro- ja pk-yritykset.

Runsaasti rahoitusta ilmasto- ja ympäristötoimille sekä laajakaistoille

Pirkanmaan ELY-keskuksesta myönnettävän rahoituksen yhtenä tärkeänä painopisteenä on tänä vuonna ympäristö ja ilmasto. Yleishyödyllisten investointihankkeiden ympäristö- ja ilmastotoimille on kuluvana vuonna korvamerkitty noin 900 000 euroa tukea.
Pirkanmaan ELY-keskuksesta haettavilta hankkeilta toivotaan erityisesti toimintaa, joka edistää kestävyysnäkökulmien vahvistumista.

Pirkanmaan ELY-keskuksesta haettavilta hankkeilta toivotaan erityisesti toimintaa, joka edistää kestävyysnäkökulmien vahvistumista.  
– Hankkeet, joissa etsitään ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi tai bio- ja kiertotalouden edistämiseksi ovat tärkeitä toimia Pirkanmaan maaseutualueiden kehittämiseksi. Lisäksi yhteistyö on edellytys hankerahoituksen saamiselle, joten hankekumppaneiden etsimiseen kannattaa panostaa, kannustaa johtava kehittämisasiantuntija Anne Värilä.

Myös laajakaistainvestoinneille on Pirkanmaalla hyvin rahoitusta tarjolla. Seuraavat rahoitettavat laajakaista- ja kyläverkkohankkeet valitaan syksyllä.

Leader-ryhmät tukevat paikallista kehittämistä

EU:n maaseuturahoitusta paikalliseen kehittämiseen voi hakea Pirkanmaan Leader-ryhmistä, joita Pirkanmaan alueella toimii kuusi. Toiminnan keskiössä on vahvasti paikallisuus ja rahoittavien hankkeiden tulee vastata sen toteutusalueen kehittämisstrategian tavoitteisiin, mutta esimerkiksi ympäristöön ja ilmastoon liittyviä toimia tuetaan kaikista ryhmistä.

–Vihreä siirtymä näkyy vahvasti myös Leader-toiminnassa paikallistasolla. Tukimuodoissa on sekä yrityksille että yhteisöille monia mahdollisuuksia edistää ilmasto- ja ympäristöasioita selvityksistä ja suunnitelmista lähtien. Lisäksi kaikkien hankkeiden osalta tulee arvioida toiminnan kestävyyttä, kertoo kehittämisasiantuntija Anna Kulmakorpi Leader Pirkan Helmestä.

Rahoituskaudella 2023–2027 Leader-ryhmistä on haettavissa monipuolinen valikoima tukimuotoja. Leader-ryhmistä haettavaa yritystoiminnan käynnistystukea voi hyödyntää esimerkiksi maaseudun yritysten omistajanvaihdoksiin. Maaliskuun puolessa välissä avautui haku pienhankkeisiin, jolla voidaan tukea maaseudun yhteisöjen enintään 8000 euron täsmätarpeita. 

Karttapalvelusta voi tarkistaa, onko yrityksesi tai hankkeen toteutuspaikka tukikelpoisella alueella. 

Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien henkilökunta neuvoo rahoituksen hakemisessa.

Lisätietoja EU:n maaseuturahoituksen yritys- ja hanketuista Ruokaviraston sivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus
Johtava kehittämisasiantuntija Anne Värilä, p. 0295 036 048,

Leader Kantri
Toiminnanjohtaja Kari Kylkilahti, p. 040 707 1470

Leader Pirkan Helmi
Kehittämisasiantuntija Anna Kulmakorpi, p. 0400 226 676

Leader Joutsenten reitti
Toiminnanjohtaja Petri Rinne, p. 040 555 3232

Leader PoKo
Toiminnanjohtaja Jutta Ahro, p. 044 574 0052

Leader Pohjois-Satakunta
Toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto, p. 050 5896 269

Leader Vesuri-Ryhmä
Toiminnanjohtaja Raisa Saarilahti-Kulju, p. 050 324 1144

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye