Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kelirikkokausi alkamassa Kaakkois-Suomen teillä

Jaa

Tämänhetkiset ennusteet lupaavat Etelä-Karjalaan ja Kymenlaaksoon hieman keskivertoa helpompaa kelirikkokevättä. Tulevien viikkojen sää ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat kuitenkin siihen, millainen kevään kelirikosta lopulta tulee.

Teiden kelirikkokausi on alkamassa Kaakkois-Suomessa. Aikaisin alkanut talvi mahdollisti pitkät routaantumisajat, minkä vuoksi tierakenteet ja -ympäristö ovat syvästi jäässä. Kylmästä ja runsaslumisesta talvesta huolimatta Kaakkois-Suomen kelirikkokeväästä on ennusteiden perusteella odotettavissa jopa hieman keskivertoa helpompi. Toisaalta vaihtelevat sääolosuhteet ja helmikuun vesisateet ovat aiheuttaneet ongelmia, ja esim. routaheittoja esiintyy nyt tiestöllä poikkeuksellisen paljon. Tulevien viikkojen sää ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat siihen, millainen kevään kelirikosta lopulta tulee. Aurinkoinen kuiva sää sekä yöpakkaset kuivattaisivat tienpintoja tehokkaasti.

Sorateillä pintojen pehmentyminen ja reikiintyminen haastaa teiden kunnossapitoa perinteisesti keväisin. Paikoin saattaa esiintyä runkokelirikkoa, joka heikentää tien kantavuutta, ja aiheuttaa ongelmia erityisesti raskaalle liikenteelle. Pahimmissa paikoissa tielle voidaan joutua asettamaan painorajoitus tien vaurioitumisen ehkäisemiseksi, jotta välttämättömien kuljetusten kulkukelpoisuus voidaan turvata.

Kaakkois-Suomessa kelirikosta johtuvat painorajoitukset ovat olleet harvinaisia, eikä niitä ainakaan toistaiseksi ole jouduttu asentamaan tänäkään vuonna. Raskaiden ajoneuvojen kannattaa hyödyntää yöpakkasia ja ajoittaa kuljetukset aamuun, jos vain mahdollista.

Päällystetyissä teissä esiintyy myös vaurioita poikkeuksellisen talven ja vaihdelleiden sääolosuhteiden vuoksi; alkuvuoden pitkä pakkasjakso vaihtui suojakeleihin ja vesisateisiin, mikä aiheutti teiden reikiintymistä. Teiden sulaessa ja varsinkin vesisateilla lämpötilan vaihdellessa pienen pakkasen ja plusasteiden välillä on mahdollista, että vaurioita syntyy vielä lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kunnossapitovastaava Henri Aaltonen, p. 0295 020 934, etunimi.sukunimi@ely-keskus.

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kesänopeuksiin aletaan siirtyä 8.4. alkaen Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa5.4.2024 08:33:02 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa maanantaina 8.4.2024, mikäli sää- ja keliolosuhteet sen sallivat. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Imatran seutukunnalle valmistellaan äkillisen rakennemuutoksen suunnitelmaa4.4.2024 14:23:44 EEST | Tiedote

Stora Enso uutisoi keskiviikkona muutosneuvottelujen alkamisesta Imatran tehtailla ensi viikolla. Muutosneuvottelut kestävät alustavan arvion mukaan kuusi viikkoa ja niiden tuloksena vähennyksiä voidaan tehdä maksimissaan 120 henkilön verran. Useista toimijoista koostuva ryhmä kokoontui tänään torstaina keskustelemaan siitä, kuinka mahdollisesti työttömiksi jääviä henkilöitä voidaan tukea. Mukana olivat edustajat Stora Ensolta, Imatran kaupungilta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Kaakkois-Suomen TE-toimistosta, Etelä-Karjalan maakuntaliitosta, Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä, Lappeenrannan kaupungilta, Etelä-Karjalan Yrittäjistä ja Etelä-Karjalan kauppakamarista sekä useita henkilöitä työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kaakkois-Suomen maaseudun elinvoimaa parantaviin hankkeisiin on haettavissa tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa2.4.2024 13:23:59 EEST | Tiedote

Kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevien yritysten investointeihin ja kehittämiseen on haettavissa tänä vuonna runsaasti EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja alueen neljästä Leader-ryhmästä. Ympäristö- ja ilmastotoimiin liittyvät teemahaut tuovat oman lisänsä kehittämishankkeitten rahoituspalettiin. Euroopan maaseuturahastosta tuetaan yritysten sekä yhteisöjen investointeja ja kehittämistoimia, jotta maaseudulla palvelut ja elämänlaatu paranisivat ja kaupunkikeskustojen ulkopuolelle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye