EHYT

Työelämän alkoholihaittoja voidaan ehkäistä ja kustannuksia hillitä merkittävästi päihdeohjelmalla

Jaa

Työelämän alkoholihaittoja ja niiden kustannuksia voidaan ehkäistä tehokkaasti. Alkoholin aiheuttamat miljardiluokan kustannukset johtuvat ennenaikaisista kuolemista, työkyvyttömyydestä, hoitojaksoista ja rikoksista.  Tämä käy ilmi  Numerot puhuvat -tutkimusraportista.

Työnantajille alkoholinkäytöstä aiheutuvat seuraukset liittyvät menetettyyn työpanokseen, joka vuositasolla nousee noin 500 miljoonaan euroon. Alkoholinkäyttö aiheuttaa työpaikoilla ongelmia monin tavoin, kuten työntekijöiden poissaoloina, työkyvyttömyytenä, varhaiseläkkeinä, terveydenhuollon kuormituksena sekä tuottavuuden alenemisena.

Päihdeohjelma vähentää alkoholihaittoja työpaikalla

Työnantajien siis kannattaa panostaa päihdehaittojen ennaltaehkäisyyn. Etukäteen toimintamalleja suunnittelemalla ja näistä tiedottamalla sekä henkilöstöä sitouttamalla voidaan vähentää päihdeongelmien kriisiytymistä ja kalliiksi tulevien seurausten määrää.

Työnantajan keskeisin keino on työyhteisön päihdeohjelma, jonka avulla voi luoda selkeät toimintatavat päihteidenkäyttöön puuttumiseen työympäristössä ja yhteiset linjat hoitoonohjaukselle.

”Työnantaja ei ehkä tule ajatelleeksi paljonko työyhteisöä koskevalla päihdeohjelmalla voi vaikuttaa päihdehaittojen määrään”, sanoo osastopäällikkö Marika Vartiainen EHYT ry:stä.

Tutkimusten mukaan työpaikan päihdeohjelmat vähentävät merkittävästi alkoholin riskikäyttöä henkilöstön keskuudessa. Työterveyspalveluilla on myös tärkeä rooli alkoholihaittojen ehkäisyssä.

”Säännöllinen ja systemaattinen alkoholinkäytön puheeksiotto terveystapaamisissa lisää työntekijöiden kykyä arvioida omaa alkoholinkäyttöään ja tunnistaa, mikäli alkoholinkäyttö muuttuu haitalliselle tasolle myöhemmin.”

Jos työnantaja haluaa hyödyntää myös yksilötason keinoja, voidaan henkilöstölle tarjota koulutusta tai muuta tukea alkoholinkäytön itsearvioinnin ja vähentämisen tueksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä22.5.2024 08:31:35 EEST | Tiedote

Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.

Selvitys: Lähes puolet alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median kautta16.5.2024 09:08:28 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan noin 69 % alaikäisistä kokee, että alkoholijuomien hankkiminen omaan käyttöön on helppoa. 40 % alaikäisistä kertoi saavansa juomansa alkoholin sosiaalisen median kanavien kautta. Selvityksessä kysyttiin nuorten omasta alkoholin käytöstä ja alkoholin käyttöön liittyvistä asenteista. Nettipaneelin kysymyksiin vastasi 1008 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye