Pirkanmaan hyvinvointialue

Vaikuttavuustyö kaipaa yhteistä tekemistä ja tutkimustietoa – Valmisteilla oleva vaikuttavuuskeskus tukee hyvinvointialueita vaikuttavien menetelmien käyttöönotossa

Jaa

Vähähyötyisistä hoidoista, palveluista ja prosesseista on perustellusti lupa luopua, kun käytössä on vertailukelpoista tietoa ja päteviä mittareita. Sosiaali- ja terveysalan vaikuttavuuskeskuksen vaikuttavuusvirittäjät etsivät tietoa hyvinvointialueiden vaikuttavuustyön edistämisen tueksi.

Vaikuttavuusvirittäjät-palvelu

Vaikuttavuuskeskus käynnisti helmikuussa Vaikuttavuusvirittäjät-palvelun tukemaan hyvinvointialueiden ammattilaisia keräämällä heille tietoa vaikuttaviksi todetuista mittareista, menetelmistä ja toimintamalleista, menetelmien juurruttamisesta ja itse vaikuttavista hoidoista. Vertailukelpoinen tieto on hyvinvointialueille tarpeellista, jotta parhaat menetelmät potilaan auttamiseksi löydetään ja samalla vanhoista tehottomista käytännöistä voidaan luopua.

– Vaikuttavuusvirittäjien toiminnalle on selvästi ollut tarvetta. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla on halu kehittää työnsä vaikuttavuutta ja autamme heitä tässä työssä. Saimme heti kampanjan aloitettua lähes neljäkymmentä pyyntöä, kertoo Vaikuttavuuskeskuksen projektipäällikkö Riikka Ovaskainen.  

Kerätyt tiedot lähetetään tiedon pyytäjälle ja lisätään Vaikuttavuuskeskuksen sivuille. Tietojen etsinnässä keskitytään pääosin suomenkieliseen ja Suomessa tehtyyn tutkimustietoon.

Yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa

Vaikuttavuuskeskus aloitti tämän vuoden alussa aktiivisen yhteistyön hyvinvointialueiden kanssa. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueille (YTA-alueille) järjestetään tapaamisia neljä kertaa vuodessa. Tapaamiset on jaettu eri aihepiireihin. Alkuvuodesta keskityttiin kokemuksiin vaikuttavista palveluista ja menetelmistä ikääntyneiden ja lapsiperheiden palveluissa. Tapaamisissa luodaan hyvinvointialueille koko maan kattavia yhteistyöverkostoja.

– YTA-tapaamiset ovat saaneet innostuneen vastaanoton ja tapaamisissa on jo sovittu yhteydenotoista alueiden välillä, kertoo projektisuunnittelija Katariina Similä.

Vaikuttavuuskeskusta valmistellaan Pirkanmaan hyvinvointialueella

Sosiaali- ja terveysalan vaikuttavuuskeskus on osa STM:n johtamaa vaikuttavuuden edistämisen kansallista kokonaisuutta. Vaikuttavuuskeskusta valmistellaan EU:n Kestävän kasvun ohjelman RRP-rahoitteisessa hankkeessa Pirkanmaan hyvinvointialueen koordinoimana yhteistyössä Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän kanssa. Vaikuttavuuskeskuksen päämääränä on koota yhteen tietoa kansallisesta vaikuttavuudesta ja osaamisesta. Olennaista on tuoda potilaiden ja asiakkaiden elämänlaatua ja palveluiden kustannustehokkuutta parantava vaikuttavuusajattelu kaikkiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin.

Lisätietoja Vaikuttavuuskeskuksen toiminnasta: https://vaikuttavuuskeskus.fi/

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uusi älypuhelinkonsepti parantanut potilasturvallisuutta ja hoitotyön tehokkuutta Pirkanmaan hyvinvointialueella7.5.2024 13:11:38 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialueella on jatkettu digistrategian mukaista hoitotyön kehittämistä, joka on aloitettu jo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aikana. Yksi merkittävimmistä toiminnan muutokseen tähtäävistä kehityshankkeista on uusittu älypuhelinkonsepti. Mobi on ammattilaisille räätälöity etälaite työtehtävien hoitamiseen. Jo aikaisemmin tehtyjen säästölaskelmien mukaan Pirkanmaan hyvinvointialue säästää yli 7 000 tuntia kuukaudessa, kun potilaskirjauksia voidaan tehdä työaseman lisäksi myös mobiililaitteen avulla. Yksittäiselle hoitajalle tämä tarkoittaa noin 10 minuutin aikasäästöä per vuoro.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye