Pirkanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialueen potilas- ja sosiaaliasiamiehet käsittelivät ensimmäisenä vuonna 3650 yhteydenottoa

Jaa

Hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiamiehille tuli ensimmäisen toimintavuoden aikana käsiteltäväksi yhteensä 3650 asiaa alueen potilailta ja asiakkailta, ilmenee aluehallituksen maanantaina käsittelemästä asiamiesten vuosiselvityksestä. Yhteyttä otettiin tyypillisesti hoidon tai palvelun toteutuksessa ilmenneiden vaikeuksien vuoksi.

Pirkanmaan hyvinvointialueen kaikille potilasasiamiehille tuli ensimmäisenä toimintavuotena käsiteltäväksi yhteensä 2761 terveydenhuollon potilasasiaa. Yleisimmin yhteydenotot koskivat terveysasemien lääkäri- ja hoitajavastaanottoja ja Taysin psykiatrista hoitoa. Yhteyttä otettiin tyypillisesti hoidon toteutuksessa ilmenneiden vaikeuksien vuoksi, mutta keskusteluja on käyty paljon myös potilasvahingoista tai niihin liittyvistä epäilyistä sekä tietosuoja-asioista.

Sosiaaliasiamiehille tuli vuoden aikana yhteensä 889 yhteydenottoa. Eniten yhteyttä otettiin lastensuojeluasioissa ja tyypillinen yhteydenottosyy oli sosiaalipalvelujen toteutuksessa koetut vaikeudet. Yhteydenotoissa on keskusteltu paljon myös päätöksistä ja sopimuksista sekä jonotus- ja käsittelyajoista.

Viime vuonna Pirkanmaalla tehtiin noin tuhat sosiaali- ja terveydenhuollon muistutusta. ​Asiamiesten mukaan muistutusten käsittelyajoissa ei ole täysin pystytty noudattamaan kohtuullista käsittelyaikaa. Yhteydenottojen perusteella kohtuullisten, oikea-aikaisten palvelujen piiriin pääsemisessä oli vaikeuksia erityisesti kiireettömässä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa ja vammaispalveluissa. Kehittämistä on myös hoitosuunnitelmien tekemisessä ja omatyöntekijöiden nimeämisessä.

Ikäihmisten ja vammaisten asumispalveluja kilpailutetaan

Aluehallitus käynnisti ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen hankinnan. Tavoitteena on hankkia laadukasta ja kustannustehokasta palvelua, joka täydentää hyvinvointialueen omia ikäihmisten asumispalveluja. Ennen uuden sopimuskauden alkua hyvinvointialue irtisanoo aiempia, voimassa olevia sopimuksia. Hankinnasta kuullaan myös vanhusneuvoston näkemyksiä.

Hallitus päätti käynnistää myös vammaisten henkilöiden asumispalvelujen hankinnan​ sekä vammaisten henkilöiden päiväaikaisen toiminnan palvelujen hankinnan esityksen mukaan.

Mäntänvuoren Terveyden muutossopimus hyväksyttiin

Aluehallitus hyväksyi maanantaina myös Mäntänvuoren Terveys Oy:ta koskevan muutossopimuksen. Osa lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tuotantoa ja ostoja siirtyi hyvinvointialueen tuottamiksi vuoden 2024 alussa. Nämä alentavat sopimuskumppanille maksettavaa korvausta. Lisäksi muutossopimuksessa on määritelty uudelleen asiakkaan kotikuntaan perustuvan ja ulkoisen laskutuksen ehtoja, yhdyspintoihin liittyvää yhteistyötä, varautumista sekä joitakin selvennyksiä. Sopimukseen sisältyy myös säästötavoitteita.

Kokouksen kaikki asiat hyväksyttiin esityksen mukaan, mutta esittelijä muotoili uudelleen yksinyrittäjyyden ja ammatinharjoittajuuden edistämisen valtuustoaloitteen vastausta.

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye