Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Biblioteken i huvudstadsregionen får ett nytt Helmet-nätbibliotek

Dela

Helmet-bibliotekets nya nätbibliotek är snart färdigt och kunderna kan redan använda det på adressen helmet.finna.fi. Webbadressen helmet.fi styr kunderna till det nya nätbiblioteket från och med den 8 april.

En kvinna använder det nya Helmet-nätbiblioteket på en bärbar dator.
Under 2023 statistikfördes 6,8 miljoner besök i Helmet-bibliotekets nätbibliotek. Aleksandra Kornilova

Det nya nätbiblioteket är tydligare och mer visuellt än det gamla. I förnyelsen har man fäst särskild uppmärksamhet vid nätbibliotekets tillgänglighet och användbarhet på mobila enheter.

I nätbiblioteket kan man söka material, göra reservationer och förnya lån, betala biblioteksavgifter på ett enkelt sätt, be om hjälp i chatten samt uppdatera sina kunduppgifter. Tjänsten har också ett inbyggt elektroniskt bibliotekskort.

Helmet-nätbiblioteket använder plattformen Finna, som är den mest använda nätbibliotekslösningen i Finland. Finna upprätthålls av Nationalbiblioteket och är ett utmärkt exempel på en offentlig digital tjänst som är användarvänlig och kostnadseffektiv och som används på bred front.

”Finna är en inhemsk och trygg webbtjänst, som de flesta allmänna biblioteken i Finland använder. Vi är glada över att Helmet-biblioteken nu är en del av denna grupp. Målet med förnyelsen har varit att erbjuda webbtjänster som är lättare att använda och mer tillgängliga, och vi tror att samarbetet med Finna ger oss goda förutsättningar för att utveckla nätbiblioteket också i framtiden”, gläder sig Ritva Nyberg, direktör för bibliotekstjänster i Esbo.

”Det har varit glädjande att följa hur Finna-plattformen tagits i bruk inom Helmet-biblioteken. Bibliotekens kunder och personal har involverats i projektet från början. Samtidigt har också Finna-plattformen fått värdefull respons. Detta har gjort det möjligt att utveckla nya egenskaper, vilket är till nytta för alla som använder Finna runt om i Finland”, betonar Finnas serviceplanerare Serafia Kari.

Innehållet i Helmet-nätbiblioteket samlas och upprätthålls av bibliotekspersonalen. I nätbiblioteket finns Helmet-bibliotekens kontaktuppgifter och öppettider, information om bibliotekens evenemang och tjänster samt inspirerande litteratur-, musik-, film- och speltips för alla åldrar. 

Utöver rekommendationslistorna omfattar nätbiblioteket listor över nya verk och tips om intressanta webbplatser. Listorna är karuseller, vilket innebär att de kan bläddras i sidled.

Det nya Helmet-nätbiblioteket kan användas på svenska, finska och engelska. Under Flerspråkiga tjänster finns information om biblioteket även på andra språk.

Under 2023 statistikfördes 6,8 miljoner besök i Helmet-bibliotekets nätbibliotek. Helmet-biblioteket betjänar över en miljon invånare i huvudstadsregionen i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Finna i ett nötskal

Finna är hemmet för kultur- och vetenskapsmaterial i Finland. Finna.fi samlar materialen för hundratals museer, bibliotek och arkiv på en enda webbplats, där man lätt och snabbt kan hitta dem. Dessutom tillhandahåller Finna en webbtjänstplattform, som olika aktörer kan använda för att skapa en elektronisk söktjänst eller exempelvis ett nätbibliotek. Tjänsten utvecklas av Nationalbiblioteket och finansieras av undervisnings- och kulturministeriet.

Helmet i ett nötskal

Helmet är ett nätverk för de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Till nätverket hör Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda stadsbibliotek. Helmet-bibliotekets 66 bibliotek och fem biblioteksbilar erbjuder mångsidiga bibliotekstjänster för huvudstadsregionens 1,2 miljoner invånare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En kvinna använder det nya Helmet-nätbiblioteket på en bärbar dator.
Under 2023 statistikfördes 6,8 miljoner besök i Helmet-bibliotekets nätbibliotek.
Ladda ned bild

Länkar

***

Helmet är ett nätverk för de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Till nätverket hör Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda stadsbibliotek.

Andra språk

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye