Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Enoxaparinpreparat kan från och med den 1.4.2024 bytas till ett förmånligare alternativ på apoteket

Dela

Utbyte av biologiska läkemedel inleds stegvis på apoteken från och med den 1.4.2024. Först kommer enoxaparinpreparat som används för att förebygga och behandla ventromboser att omfattas av utbytet.

Bytet kan göras på apoteket mot ett likvärdigt, förmånligare läkemedel. En biosimilar är likvärdig, lika effektiv och lika säker som det ursprungliga biologiska läkemedlet. Den innehåller samma aktiva substans som det ursprungliga läkemedlet.

Läkare har sedan 2017 haft en lagstadgad skyldighet att förskriva det förmånligaste biologiska läkemedel som lämpar sig för behandling av patienten. Recept på biologiska läkemedel är endast giltiga ett år åt gången. Biologiska läkemedel för patienter under 18 år byts inte ut på apoteken.

Fimea fastställer sinsemellan utbytbara biologiska läkemedel fyra gånger per år. Det kan finnas skillnader i hur det ursprungliga biologiska läkemedlets respektive biosimilarens dosdispenser fungerar. För utbytbara preparat är dock dosdispensrarna så pass likadana att bytet kan göras säkert efter att apotekets farmaceutiska personal har gett rådgivning om hur dosdispensern ska användas.

Med hjälp av Fimeas läkemedelsöktjänst kan man kontrollera vilka läkemedel som är biologiska läkemedel. 

Apoteken ger vägledning om användningen av dosdispensrar. Frågor som gäller läkemedelsbehandlingen bör diskuteras med den behandlande läkaren.

Läs mer

Läkemedelsöktjänst 

Utbyte av biologiska läkemedel 

Fimeas meddelande den 18 januari 2024 Biologiska läkemedel kan snart bytas ut till förmånligare alternativ på apoteket

Fimeas webbnyhet 26.02.2024: En inspelning av webbinariet om läkemedelsutbyte av biologiska läkemedel för apoteken från den 6.2.2024 har publicerats

Webbinarium för den riksomfattande Läkemedelsdagen 14.3.2024: Läkemedelsdagen är varje dag (Super) Inspelningen finns i webbsändningsvyn.

  • Biologiska läkemedel och utbyte av läkemedel, Fimeas överläkare Vesa Mustalammi (kl. 14:05, i inspelningen 01:05:52)
  • Inverkan av utbyte av biologiska läkemedel på patienter och samhället, Specialforskare Kati Sarnola, FPA, forskningsenhet (kl. 14:25, i inspelning 01:26:13) 

Ytterligare information

  • Niklas Ekman, sektionschef, specialforskare, tfn. 029 522 3321
  • Tommi Rantalainen, överprovisor, tfn. 029 522 3294 (apoteker)
  • E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fimea.fi.

Andra språk

Följ Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye