Kangasalan kaupunki

Kangasalan luontojalanjälki lasketaan ensimmäisten kuntien joukossa

Jaa

Luontojalanjälki kertoo toiminnan luonnon monimuotoisuudelle aiheuttamasta kuormituksesta.

Kangasala lähtee mukaan selvittämään alueensa toiminnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle. Kuvassa Kirkkoharjun kangasmetsää.
Kangasala lähtee mukaan selvittämään alueensa toiminnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle. Kuvassa Kirkkoharjun kangasmetsää. Kangasalan kaupunki

Ihmisen toiminta heikentää luonnon monimuotoisuutta kaikkialla maailmassa. Ilmaston lämpenemisen lisäksi luonnonvarojen hyödyntäminen, elinympäristöjen muuttaminen, vieraslajien leviäminen ja ympäristön saastuminen aiheuttavat luontokatoa. Suomalaiset kunnat lähtevät selvittämään alueensa toiminnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle laskemalla luontojalanjälkensä.

Kangasala on mukana hankkeessa, jossa 13 kunnalle ja kaupungille lasketaan niiden maantieteellisellä alueella tapahtuvan toiminnan aiheuttama luontojalanjälki – tiettävästi ensimmäisten joukossa maailmassa. Luontojalanjälki on mittari Kangasalla tapahtuvan ihmisen toiminnan luonnolle aiheuttamalle kuormitukselle. Tyypillisesti luontovaikutuksia on arvioitu paikallisella tasolla. Luontojalanjälki kertoo kuitenkin luonnolle aiheutuvasta haitasta paitsi paikallisesti myös maailmalla. Hanke tarjoaa uudenlaista tietoa luontovaikutuksista ja auttaa tunnistamaan keinoja, joilla kuormitusta voidaan pienentää.

Luontojalanjäljen mittaamiseksi tehdään valtavasti tutkimustyötä eri puolella maailmaa. Jyväskylän yliopistossa kehitetty suomalainen laskentamenetelmä on uraauurtava ja aivan kehityksen eturintamassa. Jyväskylän yliopiston kehittämää menetelmää käytetään myös Sitowisen toteuttamassa hankkeessa.

Yhteishankkeessa ovat mukana Espoo, Helsinki, Kangasala, Kauniainen, Liminka, Lohja, Pori, Riihimäki, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vantaa ja Ylöjärvi. Luontojalanjälkilaskennat valmistuvat kesäkuussa 2024.

Lisätietoa hankkeesta löydät osoitteesta: https://www.sitowise.com/fi/uutiset/kymmenen-kaupunkia-lahtee-selvittamaan-luontojalanjalkeaan

Yhteyshenkilöt

Ympäristösuunnittelija Katri Tolonen, p. 044 423 5755, katri.tolonen@kangasala.fi

Kuvat

Kangasala lähtee mukaan selvittämään alueensa toiminnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle. Kuvassa Kirkkoharjun kangasmetsää.
Kangasala lähtee mukaan selvittämään alueensa toiminnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle. Kuvassa Kirkkoharjun kangasmetsää.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Loma-asunnon voi muuttaa vakituiseksi monella alueella Kangasalla22.4.2024 15:50:45 EEST | Tiedote

Kangasalla on useita alueita, joilla loma-asunnon voi muuttaa vakituiseksi asunnoksi. Sahalahdella ja Kuhmalahdella muutos on mahdollinen mm. Sahalahden keskustan, Pakkalan, Kuhmalahden kirkonkylän ja Pohjan ympäristössä. Vanhan Kangasalan alueella muutos on mahdollinen Kautialan, Raikun, Kuohenmaan ja Saarikylien kyläalueiden ympäristössä. Nämä painopistealueet on määritelty Kangasalan strategisessa yleiskaavassa ja pyrkimyksenä on ollut maaseudun palvelujen ja elinvoimaisuuden tukeminen. Lisäksi tietyillä kehitettävillä taajama-alueilla, esimerkiksi Halimajärvellä ja Onkijärvellä, on mahdollista muuttaa vanha mökkipaikka vakituiseksi. Viime vuosien aikana loma-asuntoja on muutettu vakituiseen käyttöön noin 5 asuntoa vuosittain. Kaupungin verkkosivuille on koottuu Loma-asunnosta vakituiseksi asunnoksi sivusto kangasala.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen-rakentaminen-ja-tontit/loma-asunnosta-vakituiseksi-asunnoksi, jossa kerrotaan asiasta tarkemmin, millä alueilla loma-asunnon muuttamin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye