Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyys kasvoi helmikuussa

Jaa

Kainuun työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi helmikuussa 5 % vuoden takaisesta. Työttömyysaste oli alueista kuudenneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys on edelleen kasvussa. Työvoiman kysyntä on supistunut, mutta useissa ammateissa on silti vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä kuin avoimia paikkoja.

Kuvassa näkyy Kainuun kartta, jossa on kunnittain merkitty työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa helmikuussa 2024.

Kainuussa oli helmikuun lopussa 3 166 työtöntä työnhakijaa, mikä on 144 henkilöä enemmän (+5 %) kuin vuotta aiemmin. Kainuun työttömyystilanne oli edellisvuoteen verrattuna alueista kolmanneksi paras. Työttömyys supistui vain Lapissa, 3 % - kasvu oli suurinta Pirkanmaalla, 26 %. Koko maassa työttömyys lisääntyi 12 %.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 10,4 %, mikä on alueista kuudenneksi vähiten ja 0,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömyysaste oli 10,8 %, mikä on 1,1 prosenttiyksikköä vuoden takaista enemmän.

Pitkäaikaistyöttömyys oli noususuunnassa suurimman osan viime vuodesta ja lisääntyi helmikuussa vuoden takaisesta 15 % (+83). Edelliskuusta pitkäaikaistyöttömyys nousi 1 % (+5). Yhteensä pitkäaikaistyöttömiä oli 634. Työttömistä 20 % oli pitkäaikaistyöttömiä, vuotta aiemmin osuus oli 18 %.

Avoimien työpaikkojen määrä putosi selkeästi

Työvoiman kysyntä oli viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla vilkasta, mutta kesäkuusta lähtien paikkamäärä väheni merkittävästi. Helmikuussakin uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 36 % vähemmän (-528) kuin vuotta aiemmin, yhteensä 957. Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten ryhmälle muut työntekijät, johon kuuluvat muun muassa siivoojat ja eri alojen avustavat tehtävät (231), palvelu- ja myyntityöntekijöille (209) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (167).

Tekijöistä on kuitenkin edelleen pulaa laajasti ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää maa-, metsä- ja kalatalouden avustavia työntekijöitä, terveydenhuollon erityisasiantuntijoita (esimerkiksi lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit) sekä avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, prosessityöntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita, siivoojia sekä terveydenhuollon asiantuntijoita (esimerkiksi sairaanhoitajat). 

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 24. huhtikuuta 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen
p. 0295 023 886, atte.laitinen@ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 023 106, pauli.piilma@te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa helmikuussa 2024.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa helmikuussa 2024.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye