Avoin työttömyyskassa, A-kassa

Lomakorvauksen jaksotus siirtää ansiopäivärahan alkua yli viikolla

Jaa

Avoin työttömyyskassa laski, minkä verran jo tehdyt lakimuutokset ovat vaikuttaneet maksettuihin ansiopäivärahoihin. Tammikuussa tuli voimaan sekä lomakorvauksen jaksottaminen että omavastuupäivien määrään lisääminen. Nämä molemmat vaikuttavat siihen, milloin ansiopäivärahan maksaminen voi alkaa.

Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella. Etualalla on kahvikuppi.
Kusti Manninen 2022 Käytettävissä A-kassaan liittyvissä artikkeleissa

Tammi-helmikuun aikana keskimääräinen lomakorvauksen jaksotuksen vaikutus on ollut 8,1 arkipäivää. Keskimääräisellä maksetulla päivärahalla tämä tarkoittaa noin 632 euron menetystä hakijoille. Myös omavastuupäivien lisääminen tulee vaikuttamaan tänä vuonna kymmeniin tuhansiin hakijoihin. 

Työttömyysturvaan tulee tänä vuonna useita muutoksia. Osa muutoksista on jo hyväksytty ja ne ovat tulleet voimaan, kuten lomakorvauksen jaksotus ja omavastuuajan pidennys. Laskimme, millaisia vaikutuksia muutoksilla on maksettaviin etuuksiin.

Lomakorvauksen jaksotus siirtää ansiopäivärahan alkua yli viikolla

Lomakorvauksen yhteydessä jaksottamisella tarkoitetaan sitä, että kassa laskee, kuinka monen lomapäivän palkkaa saamasi lomakorvaus työsuhteen päättyessä vastaa ja tältä ajalta ei makseta ansiopäivärahaa. Käytännössä jaksotus siis siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista.

Tammi-helmikuun aikana keskimääräinen lomakorvauksen jaksotuksen vaikutus on ollut 8,1 arkipäivää (mediaani 9,3). Keskimääräisellä maksetulla päivärahalla tämä tarkoittaa noin 632 euron menetystä hakijoille. Tammi-helmikuussa keskimääräinen maksettu ansiopäiväraha oli 78 euroa päivässä.

2023 ensihakijoita, joilta ansiopäivärahasta vähennettiin omavastuuaika, oli 38 805. Määrä tulee tänä vuonna todennäköisesti olemaan tätä korkeampi. Omavastuupäivien määrää kasvatettiin vuoden alussa viidestä päivästä seitsemään päivään. Keskimääräisellä maksetulla päivärahalla tämä tarkoittaa noin 149 euron menetystä hakijalle. 

Lapsikorotuksen poisto vaikuttaa tuhansiin hakijoihin

Huhtikuussa luovutaan ansiopäivärahan lapsikorotuksesta, jonka vaikutus tulee olemaan 150–285 euroa kuukaudessa. Lasten määrä on vaikuttanut lapsikorotuksen suuruuteen. Lapsikorotusta maksetaan tyypillisesti noin kolmannekselle hakijoista. 2023 lapsikorotusta sai A-kassasta noin 18 000 ansiopäivärahan hakijaa. 

Myös sovitellun päivärahan 300 euron suuruinen suojaosa poistuu huhtikuussa. Jatkossa siis osa-aikatyöstä tulevasta palkasta puolet vähentää suoraan maksettavaa ansiopäivärahan määrää, kun suojaosaa ei enää ole. Jos palkka osa-aikatyöstä on esimerkiksi 800 euroa, siitä puolet eli 400 euroa, vähennetään suoraan koko kuukaudelta maksettavasta ansiopäivärahan määrästä. Suojaosan voimassa ollessa vain 300 euroa ylittävästä osasta puolet huomioitiin ansiopäivärahan määrässä. Tässä esimerkissä se olisi 250 euroa.

2023 soviteltavaa päivärahaa maksettiin 12 463 hakijalle Avoimesta työttömyyskassasta. 

Avoin työttömyyskassa seuraa tarkasti tehtävien lakimuutosten vaikutuksia maksettaviin etuuksiin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoa julkaisijasta

Avoin työttömyyskassa A-kassa on kaikille palkansaajille avoin, yleinen työttömyyskassa. A-kassa on yksi Suomen suurimmista työttömyyskassoista. Yhdessä ammattiliittojen kanssa A-kassa muodostaa jäsenilleen vankan turvan työelämän eri käänteisiin. Ammattiliitot antavat turvaa työelämään, me A-kassassa työttömyyden varalta. Valtaosa jäsenistämme kuuluu kassan lisäksi myös ammattiliittoon. 


Työttömyyskassa maksaa jäsenilleen ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, vuorottelukorvausta, liikkuvuusavustusta ja muutosturvarahaa.


Keskustoimistomme sijaitsee Helsingissä.


Olemme monialainen työttömyysturvan asiantuntija. Monta työtä, monta alaa – yksi työttömyyskassa!

A-kassa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avoin työttömyyskassa, A-kassa

A-kassan jäsenkysely: Leikkauksilla karu vaikutus työttömien arkeen20.3.2024 07:40:19 EET | Tiedote

Avoin työttömyyskassa kysyi helmikuussa jäseniltään, millaisia vaikutuksia työttömyysturvaan jo tehdyillä ja tulossa olevilla leikkauksilla on ollut tai tulee olemaan heidän talouteensa, työllistymiseensä ja arkeensa. Kyselyyn vastasi 812 jäsentä. Vastaajista 60 prosenttia arvioi, että työttömyysturvan muutoksilla on jo ollut tai tulee olemaan vaikutusta omaan talouteen. Valtaosalla vaikutusta arvioitiin olevan 200– yli 400 euroa kuukaudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye