Nuorten lääkemyrkytysten yli kaksinkertaistuminen kymmenessä vuodessa kertoo tyttöjen pahoinvoinnista
Lasten ja nuorten käynnit lääkemyrkytysten vuoksi yliopistosairaaloiden lasten päivystyksissä ovat lisääntyneet merkittävästi kymmenessä vuodessa. Vuonna 2013 lääkemyrkytyksiä oli vuoden aikana 148 ja vuonna 2023 määrä oli 377. Lääkemyrkytysten kasvu kertoo nuorten tyttöjen lisääntyneestä pahoinvoinnista.

Myrkytyspäivystyskäyntien kokonaismäärä on selvästi lisääntynyt yli 10-vuotiaiden keskuudessa. Nuoruusikäiset tytöt ovat yliedustettuina päivystyksissä hoidettujen lääkemyrkytyspotilaiden joukossa. Toisin kuin pienillä lapsilla nuoruusikäisten lääkemyrkytykset ovat itseaiheutettuja ja tahallisia.
Lasten myrkytyskäynnit päivystyksissä olivat kymmenen vuotta sitten pääosin pienten, alle 10-vuotiaiden lasten tapaturmaisia, vahingossa tapahtuneita myrkytyksiä. Vuosien 2017–2018 jälkeen tilanne on muuttunut, myrkytykset ovat siirtyneet nuorisoikäisiin ja vahingoista tahallisiin.
Lääkemyrkytysten kasvu on valtakunnallinen trendi, johon yliopistosairaaloiden lastenlääkärit ovat kiinnittäneet huomiota. Päivystyksissä myrkytysten diagnoosi perustuu kliiniseen tutkimukseen, jota täydennetään laboratoriotutkimuksin. Kun lapsi tai nuori päätyy päivystykseen lääkemyrkytyksen vuoksi, lääkemyrkytys hoidetaan ja hänet ohjataan psykiatrisen avun piiriin.
Kyseessä on erittäin huolestuttava ilmiö, sillä lääkemyrkytyksen vuoksi päivystyksiin päätyvät nuoret ovat vain jäävuoren huippu pahoinvoivista nuorista. Lääkkeiden yliannostus alle 16-vuotiailla nuorilla on pahoinvoinnin äärimmäinen muoto.
Nuorten tyttöjen pahoinvointi kasvussa
Nuorten tyttöjen pahoinvointi näkyy myös THL:n Kouluterveyskyselyistä. Lukioiden, ammattioppilaitosten sekä 8. ja 9. luokan tytöillä itse ilmoitettu ahdistuneisuus on lisääntynyt vuosien 2013–2023 aikana. Vuonna 2023 kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta koki 31‒34 prosenttia perusopetuksen 8. ja 9. luokan sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöistä ja 7‒8 prosenttia pojista. Noin kolmannes tytöistä ilmoitti kokevansa terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, kun samanikäisistä pojista noin 15 prosentilla oli vastaava kokemus. Nuorten tyttöjen kokeman yksinäisyyden tunteen lisääntyminen näkyy poikia enemmän. Tytöt kokevat myös keskusteluyhteyden vanhempiinsa heikentyneen.
Päihteiden käyttö ei selitä nuorten tyttöjen pahoinvointia, sillä Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten itsensä ilmoittamana elintavat muuttuvat terveemmiksi humalahakuisen alkoholin käytön ja tupakoinnin vähentyessä.
Nuorten elämä on muuttunut rajusti lyhyessä ajassa. Perhekoko on pienentynyt, vanhempien paineet työelämässä heijastuvat arkeen, koulunkäynti digitalisoituu ja nuorten omat yhteisöt ovat siirtyneet sähköisille alustoille, jossa valintoja ohjaavat haitalliset algoritmit. TikTok on tuonut nuorille myös itsetuhoiseen käyttäytymiseen liittyvät haasteet ja lääkevinkit. Koronapandemia ja Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota ovat vaikuttaneet nuorten hyvinvointiin. Osa ongelmista on ylisukupolvisen kehityksen tulosta.
Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen järjestäminen on arvovalinta. Suomeen tarvitaan hyvin toimiva lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveysasioiden palveluverkosto. Tarvitsemme myös yhteiskunnallisia keinoja vaikuttaa siihen, että lapsille ja nuorille haitallista materiaalia ja toimintatapoja ei levitetä vapaasti sosiaalisessa mediassa. Näiden asioiden kuntoon saattaminen ei poista vanhempien ja muiden turvallisten aikuisten vastuuta olla läsnä ja tukena nuorten arjessa.
Avainsanat
Kuvat



Linkit
Tietoa HUSista
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme