HUS

Suun kautta otettavasta antibiootista hyötyä peräsuolisyövän leikkauksissa

Jaa

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan suun kautta otettava antibiootti vähentää leikkauskomplikaatioita, leikkausalueen infektioita ja suoliliitoksen pettämisiä peräsuolisyövän leikkauksissa.

Suolen valmistelu ennen leikkausta suun kautta otettavalla antibiootilla on puhuttanut paljon suolistokirurgeja viime vuosina. Antibioottivalmistelua käytetään laajasti USA:ssa, mutta Euroopassa käyttö on toistaiseksi vähäisempää ristiriitaisen näytön vuoksi. Aiemmin Suomessa useassa sairaalassa toteutetussa MOBILE-tutkimuksessa todettiin, että suolen valmistelu suun kautta otettavalla antibiootilla ja juotavalla tyhjennysaineella ei vähentänyt komplikaatioita tai suoliliitoksen pettämisiä paksusuolikirurgiassa. Peräsuolikirurgiaan keskittyvää tutkimusta ei ole aiemmin tehty. Juuri julkaistu MOBILE2 -tutkimus pyrki selvittämään suun kautta otettavien antibioottien vaikutusta leikkauskomplikaatioihin peräsuolisyöpäkirurgiassa.

Arvostetussa kirurgian alan JAMA Surgery -lehdessä 20.3.2024 julkaistu tutkimus tehtiin Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistollisten sairaaloiden yhteistyönä. Tutkimukseen osallistui noin 600 potilasta, jotka tulivat peräsuolikasvaimen vuoksi tehtävään leikkaukseen. Puolet osallistujista satunnaistettiin saamaan suun kautta antibiootteja leikkausta edeltävänä päivänä ja puolet identtisen näköistä lumelääkettä. 

”Antibiootteja saaneilla potilailla oli merkittävästi vähemmän leikkauskomplikaatioita, leikkausalueen infektioita ja suoliliitoksen pettämisiä. Erityisiä haittavaikutuksia antibiooteista ei havaittu”, kertoo gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, dosentti Laura Koskenvuo HUSista.

Antibioottivalmistelusta myös taloudellista hyötyä

Suoliliitoksen pettäminen on vakava komplikaatio, jonka hoitokustannukseksi on arvioitu jopa 40 000 euroa potilasta kohti. Tutkimuksessa suoliliitoksen pettämisiä oli 14 prosentilla kontrolliryhmässä ja vain kuudella prosentilla antibioottia saaneiden ryhmässä. 

”Kolmentoista potilaan tulee siis saada suun kautta otettava antibioottivalmistelu, jotta estetään yksi suoliliitoksen pettäminen. Koska käytetyt antibiootit ovat halpoja, maksaa yhden suoliliitoksen pettämisen ennaltaehkäisy alle sata euroa” kertoo gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, osastonylilääkäri, dosentti Ville Sallinen HUSista.
 
Tutkijat suosittelevatkin suun kautta otettavan antibiootin käyttöönottoa laajemmin Suomessa peräsuolen leikkauksiin tulevilla potilailla. 

Tutkimusta rahoittivat Valtion tutkimusrahoitus (VTR), Syöpäsäätiö ja Lounais-Suomen syöpäyhdistys.

Linkki julkaisuun: Morbidity After Mechanical Bowel Preparation and Oral Antibiotics Prior to Rectal Resection: The MOBILE2 Randomized Clinical Trial | Infectious Diseases | JAMA Surgery | JAMA Network

Yhteyshenkilöt

Ville SallinenGastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, osastonylilääkäri, dosenttiHUS Helsingin yliopistollinen sairaala

Puh:050 428 5361ville.sallinen@hus.fi

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye