Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVA: Suhtautuminen lakkoihin jakaa kansaa – enemmistö asettaisi poliittisten lakkojen kestolle rajan

Jaa

Suomalaisista 45 prosenttia pitää hallituksen työmarkkinauudistuksia välttämättöminä, 42 prosenttia ei pidä. Puoluekanta määrittää vahvasti suhtautumista lakkoihin ja uudistuksiin, selviää EVAn kevään 2024 Arvo ja asennetutkimuksesta.

EVAn Arvo- ja asennetutkimus, kevät 2024.
EVAn Arvo- ja asennetutkimus, kevät 2024.

Suomalaisista 45 prosenttia pitää hallituksen työmarkkinauudistusten toteuttamista maamme talouden kannalta välttämättömänä, vaikka ne tekevät kipeää. Hieman pienempi osuus (42 %) ei pidä uudistusten toteuttamista välttämättömänä, selviää kevään 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta, jonka vastaukset kerättiin 13.–21. maaliskuuta 2024.

Päähallituspuolueiden ja vasemmistopuolueiden kannattajien näkemykset asiaan eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Kokoomuksen kannattajista 92 prosenttia ja perussuomalaisten kannattajista 82 prosenttia tukee hallituksen uudistuksia. Enemmistöt vasemmistoliiton (94 %), SDP:n (84 %) ja vihreiden (79 %) kannattajista eivät pidä hallituksen työmarkkinauudistuksia Suomen talouden kannalta välttämättöminä.

Enemmistö Liike Nytin (79 %) ja keskustan (56 %) kannattajista tukee hallituksen uudistuksia. RKP:n ja kristillisdemokraattien äänestäjien näkemykset jakaantuvat, mutta molemmissa ryhmissä suurempi osuus kannattaa uudistuksia kuin ei kannata.

"Poliittisten näkemysten polarisoituminen oikeisto- ja vasemmistoryhmiin on näkynyt viime vuosien Arvo- ja asennetutkimuksissa. Nyt tämä kehitys tiivistyy jyrkäksi vastakkainasetteluksi hallituksen työmarkkinauudistusten konkretisoituessa ja vastustuksen ilmentyessä laajana poliittisena lakkoiluna", kommentoi EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen tuloksia.

Valmius rajoittaa lakkoja on kasvanut

Nyt 41 prosenttia suomalaisista arvioi, että suurta haittaa ulkopuolisille aiheuttavat lakot pitäisi voida kieltää kokonaan. Suurempi osa (46 %) ei kieltäisi suurtakaan haittaa aiheuttavia lakkoja. Suurta haittaa aiheuttavien lakkojen kieltämistä kannattavien osuus on kasvanut vuodessa 12 prosenttiyksikköä.

null

"Yli 10 prosenttiyksikön muutokset yhden vuoden aikana suomalaisten asenteissa ovat melko harvinaisia. Suurin muutos on tapahtunut perussuomalaisten äänestäjien kohdalla. Kun vielä vuosi sitten 37 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä olisi ollut valmiita kieltämään kokonaan lakot, joista aiheutuu suurta haittaa ulkopuolisille, nyt 70 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä ajattelee näin", toteaa Sami Metelinen.

Kevään 2024 Arvo- ja asennetutkimuksessa selvitettiin nyt ensi kertaa, mihin suomalaiset laittaisivat poliittisen lakkoilun rajat. Suomalaisista 17 prosenttia on sitä mieltä, että työajalla ei pidä protestoida lainkaan. 27 prosentin mielestä lakkojen kestoa ei pidä rajoittaa lainkaan.

null

62 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että poliittisille lakoille pitäisi asettaa lakon keston suhteen ainakin jonkinlaiset rajat. Enemmistö (56 %) on myös sitä mieltä, että tuon rajan pitäisi olla melko lyhyt, korkeintaan kahdesta kolmeen vuorokautta. Orpon hallituksen esittämälle korkeintaan 24 tunnin kestolle löytyy Arvo- ja asennetutkimuksen tulosten valossa 42 prosentin kannatus.

"Nyt saatujen kyselytulosten valossa voidaan tulkita, että kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät odottavat hallituksen vievän uudistuksensa loppuun saakka punavihreiden puolueiden kannattajien halutessa torpata ne. Keskusta näyttäytyy oppositiossa poikkeuksena, koska sen äänestäjien enemmistö kallistuu lakkojen rajoittamisen kannalle", summaa EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Näin kysely tehtiin

Tulokset perustuvat 2 087 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 13.3.-21.3.2024. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lisätiedot

Sami Metelinen: Suhtautuminen lakkoihin jakaa kansaa, mutta kansalaisten valmius rajoittaa lakkoilua on kasvanut EVA Artikkeli keskiviikkona 27.3. kello 6 osoitteessa www.eva.fi

Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVAn Arvo- ja asennetutkimus: Yhä useampi suomalainen pitää yrittäjien menestymistä hyvänä asiana koko yhteiskunnalle17.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Selvä enemmistö suomalaisista (58 %) pitää ”yrittäjien vaurastumista vain hyvänä asiana, sillä samalla nousee muidenkin elintaso”. Samalla yrittäjien oma arvio yrittäjäriskistä on synkistynyt: kaksi kolmesta yrittäjästä (66 %) yhtyy väitteeseen yrittäjyyden liian suurista kustannuksista ja riskeistä, selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye