Pirkanmaan hyvinvointialue

Suuresta osasta Pirkanmaan hyvinvointialueen puheluita ei peritä asiakasmaksua

Jaa

Pirkanmaan hyvinvointialueen päivitetyt asiakasmaksut tulivat voimaan helmikuussa. Asiakasmaksujen päivityksessä osa erikoissairaanhoidon puheluista muuttui maksullisiksi ja osan hinta laski. Suuri osa hyvinvointialueen puheluista on kuitenkin edelleen asiakkaalle lisämaksuttomia, niistä maksetaan vain normaali puhelumaksu. Hyvinvointialue ei laskuta asiakkaita muun muassa ajanvaraus- ja vaihtopuheluista, päivystysapuun 116117 soitetuista puheluista tai sosiaali- ja terveysasemille soitetuista puheluista.

Yksi lakiin perustuvien asiakasmaksujen maksullinen palvelumuoto on erikoissairaanhoidon hoitopuhelu. Se on ollut käytössä Taysissa jo sairaanhoitopiirin aikana, mutta maksua on nyt alennettu, ohjeita täsmennetty ja etäpalvelujen laajentuessa soveltamisalaa myös jonkin verran laajennettu.

Erikoissairaanhoidon hoitopuhelun nykyinen hinta on 30 euroa ja puhelun maksullisuudesta kerrotaan potilaalle kutsukirjeessä tai puhelussa. Hoitopuhelu tarkoittaa erikoissairaanhoidossa terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan välistä puhelua, jossa potilaan erikoissairaanhoidon tarve täytetään ja potilas saa hoito-ohjeita tai selvityksen tehdyistä tutkimuksista jatkohoito-ohjeineen. Hoitopuhelu korvaa erikoissairaanhoidon potilaan fyysisen käynnin tai etätapaamisen lääkärin, hoitajan tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Siitä tehdään kirjaus potilaskertomukseen. Hoitopuhelu on potilaalle fyysistä käyntiä edullisempi, koska potilaan ei tarvitse matkustaa paikanpäälle. 

Hoitopuhelut kerryttävät maksukattoa.  Hoitopuhelu on maksuton esimerkiksi alle 18-vuotiaille, varusmiehille ja monille erityisryhmille. Näitä ovat muun muassa kehitysvammahuollon ja psykiatrisen avohoidon puhelut, yleisvaarallisten tartuntatautien hoitopuhelut sekä lääkinnällisen kuntoutuksen puhelut.  

Muista puheluista ei peritä asiakasmaksua. Esimerkiksi vastaanottoajan varaamisesta tai vaihtamisesta, käynnin yhteydessä otettujen tutkimustulosten ilmoittamisesta tai toimenpiteen jälkeisistä yhteydenotoista ei peritä asiakasmaksua. Puhelut äitiyspoliklinikan ja synnytyspäivystyksen kätilöille ovat maksuttomia, samoin sosiaalityöntekijöiden puhelut. 

Lisätietoa erikoissairaanhoidon puhelujen maksullisuudesta löydät verkkosivulta Sairaalapalvelujen ja lyhytaikaisen laitoshoidon maksut (pirha.fi). Kaikista asiakasmaksuistamme saat lisätietoa osoitteesta pirha.fi/asiakasmaksut.

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye