Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa maatalouden investointitukia on haettu ennätyksellisen vilkkaasti

Jaa

Maatalouden investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen kahden ensimmäisen hakujakson aikana tammi-maaliskuussa yhteensä 187 kappaletta ja avustusta haettiin yhteensä 11,2 miljoonaa euroa. Nuoren viljelijän aloitustukea haki Pohjois-Savossa alkuvuonna viisi tilanpidon aloittavaa viljelijää.

Infograafi tiedotteessa olevista luvuista. Maatalouden investointitukihakemuksien määrä Pohjois-Savon ELY-keskuksessa kahden ensimmäisen hakujakson aikana tammi-maaliskuussa.
Lähde: Pohjois-Savon ELY-keskus. Kuva ja elementit: maaseutuverkosto

Perjantaina 15.3. päättyneellä jaksolla Pohjois-Savon ELY-keskukseen jätettiin maatalouden investointitukihakemuksia ennätyksellisen vilkkaasti.  

Erityisen iloisia olemme lypsykarjatalouden rakentamisinvestointien runsaasta määrästä, toteaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Juha Ikäheimo. 

Lypsykarjatalouden rakentamishankkeisiin haettiin 21 hakemuksessa avustusta yhteensä 6,2 miljoonalla eurolla. Mukana on useita maidontuotannon laajennusinvestointia ja lisäksi lypsykarjanavettojen peruskorjaushankkeita. Myös maatilojen varastoinvestointeihin tuli paljon hakemuksia, yhteensä 23 kpl, joissa avustusta haettiin reilu miljoona euroa.  

Lukumääräisesti eniten hakemuksia tuli maatilan energiainvestointeihin, yhteensä 51 kpl. Avustusta energiainvestointeihin haettiin 1,4 miljoonaa euroa. Hakemukset kohdistuivat pääosin maatilojen aurinkosähköpaneeleihin. Mukana oli myös maatilojen hakelämpökeskusten investointeja ja energian säästöön tähtääviä investointeja, kuten led-valaistuksen hankkimista.  

Maatilojen ympäristön tilan parantamiseen tuli 35 hakemusta, muun muassa lannan multaimiin ja etälantaloihin. Myös eläinten hyvinvointia tukeviin hankkeisiin kuten lehmien parsipeteihin ja tuotantorakennusten ilmanvaihdon parantamiseen haettiin tukea innokkaasti, yhteensä 19 hakemuksessa. Peltojen salaojitukseen haki tukea 20 pohjoissavolaista viljelijää. 

Aloitustukea haki viisi nuorta viljelijää 

Nuoren viljelijän aloitustukea haki vuoden kahdella ensimmäisellä tukijaksolla Pohjois-Savossa viisi uutta viljelijää. Pohjois-Savon alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteena on kahdenkymmenen aloitustuen myöntäminen Pohjois-Savon alueelle vuosittain, joten alkuvuonna haettujen aloitustukien määrä on vähäinen. 

Nuoren viljelijän aloitustukea voi saada ensimmäisen kerran tilanpidon aloittava alle 41-vuotias viljelijä. Aloitustuella helpotetaan sukupolvenvaihdoksia ja kannustetaan uusia viljelijöitä ryhtymään alalle. 

Avustuksen ja korkotukilainan lisäksi tällä rahoituskaudella on mahdollista saada aloitustuen yhteydessä valtiontakausta tilan ostolainaan. Valtiontakauksella voidaan varmistaa tilakaupat tilanteessa, jossa tilan omat vakuudet eivät ole riittävät, kertoo Ikäheimo. 

Lihakarjatalouden investointituen haku on auennut kahden vuoden tauon jälkeen 

Lihakarjatalouden navettojen laajentamiseen ja uusien rakentamiseen voi jälleen saada tukea 16.3.2024 alkaen. Tällä EU-rahoituskaudella on tähän saakka tuettu vain lihakarjanavettojen peruskorjausta. Alueelta on lopettamassa lähivuosina paljon lihantuottajia muun muassa. eläköitymisen takia, joten uusille investoinneille on tilaa. 

Tukimuotojen haku on jatkuvaa 

Maatalouden investointitukien ja nuorten viljelijöiden aloitustukien haku on jatkuvaa, mutta hakemukset ratkaistaan hakujaksoittain. Maatalouden investointitukea voi saada 18 vuotta täyttänyt viljelijä, joka elinkeinonaan harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan maatilalla maataloutta ja jolla on riittävä ammattitaito. Ammattitaitovaatimus ei koske investointeja, jotka edistävät ympäristön tilaa, kestävää tuotantotapaa, eläinten hyvinvointia ja bioturvallisuutta eikä energiainvestointeja.

Maatalouden investointitukia koskevat valintaperusteet, joita sovelletaan yhdenmukaisesti kaikilla ELY-keskusalueilla. Valintaperusteisiin voi tutustua Ruokaviraston sivuilla. Maatalouden rakennetukia ovat maatalouden investointituki ja nuoren viljelijän aloitustuki. Maatalouden rakennetuet ovat EU:n osarahoittamia tukia.  

Vuoden 2024 ensimmäinen maatilojen investointitukien tukijakso päättyi 15.1.2024 ja toinen jakso 15.3.2024. Investointitukihakemukset ratkaistaan tukijaksoittain. 

  • 16.10.2023–15.1.2024

  • 16.1.–15.3.2024 

  • 16.3.–15.8.2024 

  • 16.8.–15.10.2024.

Tiedotetta on korjattu 26.3.2024 klo 15.30.  Nuoren viljelijän aloitustukea haki vuoden kahdella ensimmäisellä tukijaksolla Pohjois-Savossa viisi uutta viljelijää, aikaisemmassa julkaisussa oli mainittuna kolme uutta viljelijää.

Lehm%E4%20katsoo%20kameraan
Kuva: maaseutuverkosto
Infograafi%20tiedotteessa%20olevista%20luvuista.%20Maatalouden%20investointitukihakemuksien%20m%E4%E4r%E4%20Pohjois-Savon%20ELY-keskuksessa%20kahden%20ensimm%E4isen%20hakujakson%20aikana%20tammi-maaliskuussa.
Lähde: Pohjois-Savon ELY-keskus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus,
rahoitusasiantuntija Juha Ikäheimo, juha.ikaheimo@ely-keskus.fi, p. 0295 026 010
rahoitusasiantuntija Laura Föhr, laura.fohr@ely-keskus.fi, p. 0295 026 058

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.3.202428.3.2024 10:49:04 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 8 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on pysynyt muuttumattomana viimeisen kuukauden. Lisäjuoksutus Konnuksen tulvakanavasta on aloitettu 13.3 ja nyt tapahtuu vaiheittainen juoksutuksen aloittaminen Naapuskosken padosta. Tarkoituksena on lisätä juoksutusta vähitellen siinä tahdissa, että Kallaveden pinta pysyy nykyisellä tasolla mahdollisimman pitkään. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Lyhyet lämpimät jaksot eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle vesistöihin asti. Nyt alkavaksi ennustettu lämpöaalto todennäköisesti saa vedet liikkeelle ja juoksutukset lisääntyvät jo viikonvaihteessa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 38 cm yli ajankohdan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye