Tules-etäkuntoutuskurssi tarjoaa joustavia mahdollisuuksia tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutukseen
Kelan uusi Tules-etäkuntoutuskurssi tarjoaa asiakkaalle joustavia ratkaisuja tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamiin arkipäivän haasteisiin. Etäkuntoutus parantaa etenkin työelämässä olevien mahdollisuuksia osallistua kuntoutukseen.
Tules-etäkuntoutuskurssi on Kelan ensimmäinen kokonaan etäkuntoutuksena toteutettava kuntoutuspalvelu. Se on suunnattu yli 18-vuotiaille, joilla on diagnosoitu tuki- ja liikuntaelinsairaus. Diagnoosi voi olla selkäsairaus, niskan, hartian tai yläraajan tuki- ja liikuntaelinsairaus, alaraajan suurten nivelten sairaus (esim. polvi, lonkka, nilkka) tai muu alaraajan tuki- ja liikuntaelinsairaus. Kurssilta asiakas saa muun muassa tietoa omasta sairaudestaan ja siihen liittyvästä mahdollisesta kivusta sekä keinoja kivun hallintaan.
Kurssille hakeudutaan fysioterapeutin suosituksella
Tules-etäkuntoutuskurssille hakeudutaan fysioterapeutin suosituslomakkeella. Asiakasta hoitava fysioterapeutti esimerkiksi työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa arvioi, soveltuuko etäkuntoutus asiakkaalle.
Kurssi kestää yhteensä noin 7 kuukautta, ja sille osallistuu 8 asiakasta. Kurssi sisältää kuvapuheluita, verkkokuntoutusta ja verkkokuntoutuksen ohjausta. Kurssilla on henkilökohtaisia (etä)tapaamisia kuntoutusasiantuntijoiden kanssa sekä ryhmän yhteisiä etäkuntoutuspäiviä.
Kuntoutusta toteuttaa moniammatillinen tiimi, johon kuulu esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja sekä psykologi.
– Perinteisen fyysisen aktivoinnin ja ohjauksen lisäksi kuntouksessa on huomioitu tekijöitä, jotka voivat edistää asiakkaan elintapamuutoksia. Keskeistä on myös hyvän vuorovaikutuksen aikaansaaminen ja asiakkaan motivaation vahvistaminen. Kuntouksessa huomioidaan sekä asiakkaan yksilölliset että ryhmän yhteiset tavoitteet. Mahdollisuus saada ja antaa vertaistukea on myös kuntoutuksessa tärkeää, suunnittelija Merja Pouttu tiivistää.
Haku alkaa 1.4.2024
Tules-etäkuntoutuskursseille voi hakea 1.4.2024 alkaen. Ensimmäinen kurssi alkaa 1.9.2024. Kurssille voi hakea täyttämällä hakemuslomakkeen ja liittämällä mukaan fysioterapeutilta saadun suosituslomakkeen. Hakemuksen ja lomakkeen voi lähettää OmaKelassa.
Lisätietoja kurssille hakemisesta, kurssien ajankohdista ja kursseja järjestävistä palveluntuottajista on Kelan verkkosivuilla.
Etäkuntoutusta on kehitetty yhteistyössä
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet heikentävät työkykyä ja elämänlaatua ja ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloille ja niiden pitkittymisille. Kyse on isosta asiakasryhmästä ja kansanterveyden näkökulmasta merkittävästä sairausryhmästä.
– Olemme halunneet lisätä työelämässä olevien asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua kuntoutukseen ja kehittäneet heitä varten etäkuntoutusta. Kehittämiseen on Kelan asiantuntijoiden lisäksi osallistunut järjestöjen, terveydenhuollon ja kuntoutuksen palveluntuottajien asiantuntijoita sekä tutkijoita, Merja Pouttu kertoo.
Lue lisää
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiLaura JokirantasuunnittelijaKela
Puh:050 348 1451etunimi.sukunimi@kela.fiLinkit
Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
Kom med i valfrihetsförsöket och erbjud allmänläkartjänster för personer som fyllt 65 år30.6.2025 09:02:17 EEST | Pressmeddelande
Ett försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år inleds 1.9.2025. Vad handlar försöket om och varför lönar det sig för privata hälsovårdsföretag att delta i försöket?
Osallistu valinnanvapauskokeiluun ja tarjoa yleislääkärin palveluja 65 vuotta täyttäneille30.6.2025 09:02:17 EEST | Tiedote
Valinnanvapauskokeilu 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille käynnistyy 1.9.2025. Mistä kokeilussa on kyse, ja miksi yksityisen terveydenhuollon kannattaa osallistua siihen?
FPA:s utlåtande: Den föreslagna reformen av utkomststödet ökar FPA:s arbetsmängd avsevärt men gör också verkställigheten av stödet smidigare27.6.2025 13:53:48 EEST | Pressmeddelande
Regeringen föreslår en reform av utkomststödet. Det viktigaste målet med reformen är att stärka kundens förmåga att klara sig självständigt och att spara in 74 miljoner euro på utgifterna för utkomststöd. Detta eftersträvas bland annat genom att man skärper kundernas skyldighet att söka heltidsarbete och förmåner som är primära i förhållande till utkomststödet. I sitt utlåtande om regeringens proposition betonar FPA att det krävs tillräckliga tjänster och ett nära samarbete mellan myndigheterna för att reformen ska lyckas.
Kelan lausunto: Toimeentulotukeen ehdotettu uudistus kasvattaa Kelan työmäärää merkittävästi mutta myös sujuvoittaa tuen toimeenpanoa27.6.2025 13:53:48 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Hallitus esittää uudistusta toimeentulotukeen. Uudistuksen tärkein tavoite on vahvistaa asiakkaan itsenäistä selviytymistä ja säästää 74 miljoonaa euroa toimeentulotukimenoissa. Tähän pyritään muun muassa sillä, että asiakkaita velvoitetaan entistä tiukemmin hakemaan kokoaikatyötä ja toimeentulotukeen nähden ensisijaisia tukia. Esitystä koskevassa lausunnossaan Kela korostaa, että uudistuksen onnistuminen edellyttää riittäviä palveluita ja tiivistä yhteistyötä viranomaisten välillä.
Kelan kuntoutuksen käyttämän GAS-menetelmän materiaalit löytyvät nyt myös kolmella saamen kielellä25.6.2025 11:10:49 EEST | Tiedote
Kelan kuntoutuksessa on käytössä GAS-menetelmä kuntoutuksen tavoitteiden laatimisen ja niiden toteutumisen arvioinnin välineenä. GAS-menetelmän Käsikirja ja Omat tavoitteeni -lomake löytyvät nyt myös pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme