Kela

Tules-etäkuntoutuskurssi tarjoaa joustavia mahdollisuuksia tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutukseen

Jaa

Kelan uusi Tules-etäkuntoutuskurssi tarjoaa asiakkaalle joustavia ratkaisuja tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamiin arkipäivän haasteisiin. Etäkuntoutus parantaa etenkin työelämässä olevien mahdollisuuksia osallistua kuntoutukseen.

Tules-etäkuntoutuskurssi on Kelan ensimmäinen kokonaan etäkuntoutuksena toteutettava kuntoutuspalvelu. Se on suunnattu yli 18-vuotiaille, joilla on diagnosoitu tuki- ja liikuntaelinsairaus. Diagnoosi voi olla selkäsairaus, niskan, hartian tai yläraajan tuki- ja liikuntaelinsairaus, alaraajan suurten nivelten sairaus (esim. polvi, lonkka, nilkka) tai muu alaraajan tuki- ja liikuntaelinsairaus. Kurssilta asiakas saa muun muassa tietoa omasta sairaudestaan ja siihen liittyvästä mahdollisesta kivusta sekä keinoja kivun hallintaan.

Kurssille hakeudutaan fysioterapeutin suosituksella

Tules-etäkuntoutuskurssille hakeudutaan fysioterapeutin suosituslomakkeella. Asiakasta hoitava fysioterapeutti esimerkiksi työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa arvioi, soveltuuko etäkuntoutus asiakkaalle.

Kurssi kestää yhteensä noin 7 kuukautta, ja sille osallistuu 8 asiakasta. Kurssi sisältää kuvapuheluita, verkkokuntoutusta ja verkkokuntoutuksen ohjausta. Kurssilla on henkilökohtaisia (etä)tapaamisia kuntoutusasiantuntijoiden kanssa sekä ryhmän yhteisiä etäkuntoutuspäiviä. 

Kuntoutusta toteuttaa moniammatillinen tiimi, johon kuulu esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja sekä psykologi.

– Perinteisen fyysisen aktivoinnin ja ohjauksen lisäksi kuntouksessa on huomioitu tekijöitä, jotka voivat edistää asiakkaan elintapamuutoksia. Keskeistä on myös hyvän vuorovaikutuksen aikaansaaminen ja asiakkaan motivaation vahvistaminen. Kuntouksessa huomioidaan sekä asiakkaan yksilölliset että ryhmän yhteiset tavoitteet. Mahdollisuus saada ja antaa vertaistukea on myös kuntoutuksessa tärkeää, suunnittelija Merja Pouttu tiivistää.

Haku alkaa 1.4.2024

Tules-etäkuntoutuskursseille voi hakea 1.4.2024 alkaen. Ensimmäinen kurssi alkaa 1.9.2024. Kurssille voi hakea täyttämällä hakemuslomakkeen ja liittämällä mukaan fysioterapeutilta saadun suosituslomakkeen. Hakemuksen ja lomakkeen voi lähettää OmaKelassa. 

Lisätietoja kurssille hakemisesta, kurssien ajankohdista ja kursseja järjestävistä palveluntuottajista on Kelan verkkosivuilla.

Etäkuntoutusta on kehitetty yhteistyössä

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet heikentävät työkykyä ja elämänlaatua ja ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloille ja niiden pitkittymisille. Kyse on isosta asiakasryhmästä ja kansanterveyden näkökulmasta merkittävästä sairausryhmästä.

– Olemme halunneet lisätä työelämässä olevien asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua kuntoutukseen ja kehittäneet heitä varten etäkuntoutusta. Kehittämiseen on Kelan asiantuntijoiden lisäksi osallistunut järjestöjen, terveydenhuollon ja kuntoutuksen palveluntuottajien asiantuntijoita sekä tutkijoita, Merja Pouttu kertoo.

Lue lisää

Tules-etäkuntoutuskurssi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Linkit

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye