Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Miljoonia onnistuneita asiakaskohtaamisia, suosittelu korkealla, talous kestävällä pohjalla

Jaa

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan ensimmäinen vuosi sujui hyvin. Roolimme helsinkiläisten arjen turvallisuuden tukemisessa vahvistui entisestään, kun Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala sekä pelastuslaitos yhdistyivät osana kansallista sote-uudis­tusta 1.1.2023. Vuoden 2023 toimintakertomus ja asiakaskokemuskatsaus on julkaistu.

Vauva on neuvolassa terveydenhoitajan sylissä. Kummallakin on iloinen ilme.
Iloinen asiakas Paloheinän neuvolassa. Kuva: Kaisa Sunimento Helsingin kaupunki

”Pystyimme tarjoamaan helsinkiläisille entistä vahvempaa tukea heidän arkeensa. Pystyimme turvaamaan palvelujen jatkuvuuden ja samaan aikaan maltillisen kustannusten kasvun sote-uudistuksesta huolimatta. Olemme osoittaneet, että Helsingin kaupunki on vahva ja osaava sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen järjestäjä”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan ensimmäinen toimintavuoteen sisältyi mm.

 • 3 686 000 kotihoidon asiointia
 • 1 511 000 asumisvuorokautta iäkkäiden pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa
 • 1 507 000 asiointia terveysasemien hoitajavastaanotoilla
 • 593 000 asiointia terveysasemien lääkärivastaanotoilla
 • 463 000 asiointia hammashoidossa
 • 238 000 asiointia psykiatrian avohoidossa
 • 163 000 käyntiä äitiys- ja lastenneuvolassa
 • 29 900 aikuissosiaalityön asiakasta
 • 780 000 asumisvuorokautta mielenterveysasiakkaiden asumispalveluissa
 • 690 000 asumisvuorokautta asunnottomien asumispalveluissa
 • 286 000 asumisvuorokautta vammaispalvelun tehostetussa palveluasumisessa
 • 8 840 pelastuslaitoksen hälytystehtävää ja 61 000 ensihoitotehtävää

Suosittelu korkealla

266 toimipistettämme mittaa asiakkaidensa tyytyväisyyttä NPS-suositteluindeksillä. Vuonna 2023 suositteluindeksimme oli 58, mikä on erittäin hyvä tulos (asteikko -100 – +100, vastaajia 90 000). Huipputulos saavutettiin Kampin perhekeskuksessa, jossa suositteluindeksi oli 90.

Kaupungin palautepalvelussa saimme kehuja mm. asiantuntevasta ja ystävällisestä palvelusta. Henkilökunnan empaattinen ja rauhallinen asenne koettiin erityisen tärkeäksi tilanteissa, jotka saattoivat muuten olla ahdistavia tai vaikeita ymmärtää. Kritiikkiä saimme mm. joistakin korona- ja influenssarokotusten järjestelyistä, ajoittain hitaasta palvelusta ja takaisinsoiton viiveistä.

Helsinkiläisten luottamus pelastuslaitokseen on erittäin vankka. 94 % helsinkiläisistä luottaa Helsingin pelastuslaitokseen erittäin tai melko paljon.  

Meillä työskentelee 15 000 ammattilaista. 75 prosenttia henkilöstöstämme suosittelisi meitä työnantajana. Henkilöstökysely kertoo, että työ on merkityksellistä, työyhteisö koetaan voimavarana ja olemme kehittyneet valmentavassa johtamisessa.

Talous tasapainossa

Talouden ennustaminen oli ensimmäisen toimintavuoden aikana erityisen vaikeaa, sillä sekä valtionrahoitus että toimintaympäristö muuttuivat vuoden mittaan. Taloutemme toteutui lopulta jopa hieman ennakoitua parempana muun muassa siksi, että saimme arvioitua enemmän asiakasmaksutuloja ja helsinkiläiset käyttivät HUSin palveluja ennakoitua vähemmän. Onnistuimme myös muutosohjelmamme ensimmäisissä taloutta tasapainottavissa toimenpiteissä.

Uudistamme toimintaamme edelleen koko ajan, jotta pystymme vastaamaan asukkaiden palvelutarpeisiin entistä nopeammin ja sujuvammin.

Tutustu katsauksiin:

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vauva on neuvolassa terveydenhoitajan sylissä. Kummallakin on iloinen ilme.
Iloinen asiakas Paloheinän neuvolassa.
Lataa

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella

Toinen linja 4A

PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)

Tietoa palveluistamme: www.hel.fi/sote-palvelut 

Tietoa toimialastamme: www.hel.fi/sotepe

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye