Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Korkeakouluihin 144 300 hakijaa kevään toisessa yhteishaussa

Jaa

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haki kevään toisessa yhteishaussa 144 300 hakijaa, mikä on noin 2300 enemmän kuin viime vuonna. Korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin oli tarjolla 51 000 aloituspaikkaa.

Korkeakoulujen kevään yhteishaku päättyi keskiviikkona 27.3. Hakijoista 44,3 % haki pelkästään ammattikorkeakouluihin ja 40,3 % yliopistoihin; 15 % haki molempiin. Haettavana oli noin 51 000 aloituspaikkaa suomen- ja ruotsinkielisissä hakukohteissa, joista 53 % on ammattikorkeakouluissa ja 47 % yliopistoissa.

Määrällisesti eniten hakijoita pyrkii terveys- ja hyvinvointialoille, kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden aloille sekä yhteiskunnallisille aloille. Haussa pystyi hakemaan kuuteen hakukohteeseen, ja keskimäärin haettiin 2,8 hakukohteeseen. Hakukohteita oli haussa lähes 1600.

Suurin osa haettavana olleista koulutuksista on suunnattu toisen asteen tutkinnon suorittaneille. Näihin koulutuksiin oli 125 700 hakijaa.

Valtaosa hakijoista (96 %) käytti mahdollisuutta täyttää hakemuksen vahvasti tunnistautuneena.

Lääketieteellinen ala säilytti vetovoimansa

Hakijamäärät yhtä aloituspaikkaa kohden vaihtelevat aloittain. Kovin kilpailu aloituspaikoista käydään lääketieteissä (9,3 hakijaa/aloituspaikka). Yli viisi tai kuusi hakijaa aloituspaikkaa kohden oli yhteiskunnallisilla aloilla (6,5) sekä kaupan, hallinnon ja oikeustieteellisillä aloilla (5,3).

Vähemmän kuin viisi hakijaa tavoitteli yhtä aloituspaikkaa palvelualoilla (4,8 hakijaa/aloituspaikka), taiteiden ja kulttuurin ja maa- ja metsätalouden aloilla (4,6 hakijaa / aloituspaikka), terveyden- ja hyvinvoinnin ja tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen aloilla sekä humanistisilla aloilla (4,2 hakijaa).

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli luonnontieteellisille aloille (3,4 hakijaa/aloituspaikka), tekniikan ja kasvatusaloille (3,0 hakijaa/aloituspaikka).

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5., koko yhteishaun viimeistään 4.7.

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään maanantaina 27.5. Todistusvalinnassa hakija hyväksytään korkeakouluun pelkkien ylioppilasarvosanojen perusteella, kansainvälisen EB-, IB- tai RP/DIA-tutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon perusteella. Ammatillisen perustutkinnon osalta todistusvalinta koskee 1.8.2015 alkaen suoritettuja ammatillisia perustutkintoja. Tulokset näkyvät Oma Opintopolku -palvelussa ennen valintakokeita.

Koko yhteishaun tulokset valmistuvat viimeistään 4.7.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Minea Wilo-Tanninen minea.wilo-tanninen@oph.fi p. 029 533 1397
Erityisasiantuntija Mikko Eronen mikko.eronen@oph.fi p. 029 533 1485

Liitteet

Linkit

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15. Kesäaikana 1.6.–31.7. palvelemme maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Utredning: Sociala färdigheter allt viktigare i framtiden utöver teknisk kompetens19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Behovet av kompetens med anknytning till digitalisering och ny teknik fortsätter att öka kraftigt. Utöver detta krävs även färdigheter med koppling till kulturell mångfald och social hållbarhet. Utbildningsstyrelsen har gjort en utredning av förändringar i kompetensbehoven fram till år 2040. Prognostiseringsforum för kunnande har utarbetat en bedömning av inverkan av olika förändringar på behovet av bransch- och yrkesöverskridande kompetens i framtiden.

Selvitys: Sosiaalisia taitoja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän tekniikan osaamisen rinnalla19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Digitalisaatioon ja teknologiseen muutokseen liittyvien osaamisten tarve kasvaa yhä voimakkaasti. Niiden lisäksi korostuvat monikulttuurisuustaidot ja sosiaalisen kestävyyden ymmärrys. Opetushallitus selvitti osaamistarpeiden muutosta vuoteen 2040 mennessä. Osaamisen ennakointifoorumi arvioi muutosilmiöiden vaikutusta toimiala- ja ammattialarajat ylittäviin osaamisiin tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye