Korkein hallinto-oikeus

KHO: Tavase Oy:n tekopohjavesihankkeen hakemus vesitalousluvasta oli hylättävä

Jaa

Korkein hallinto-oikeus on tänään antanut päätöksen valituksiin, jotka koskivat Tavase Oy:n tekopohjavesihankkeelle myönnettyä kahta vesitalouslupaa Kangasalla ja Pälkäneellä.  Vaasan hallinto-oikeus oli aiemmin hylännyt lupapäätöksistä tehdyt valitukset.

Hankkeen tarkoituksena oli turvata Tampereen seutukunnan talousveden laatu ja vedensaanti normaali- ja poikkeusoloissa. Aluehallintovirasto oli käsitellyt tekopohjavesihankkeen lupahakemuksen kahdessa osassa siten, että ensin myönnettiin lupa Kangasalla toteutettavalle hankeosalle ja hieman myöhemmin Pälkäneellä toteutettavalle osalle.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Tavase Oy:n tekopohjavesihankkeen Pälkäneellä sijaitsevalle hankeosalle ei voitu myöntää lupaa. Selvitysten perusteella ei voitu varmistua siitä, että hanke ei vaikuttaisi haitallisesti Keiniänrannan Natura-alueen pohjavesioloihin ja näiden vaikutusten kautta alueen suojeltaviin luonnonarvoihin.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että luvan myöntämisen edellytyksiä koko tekopohjavesihankkeelle oli arvioitava yhtenä kokonaisuutena. Koska lupaa ei voitu myöntää Pälkäneellä sijaitsevalle hankeosalle, hakemus oli hylättävä koko tekopohjavesihankkeen osalta. 

KHO 2024:47

Yhteyshenkilöt

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee koirasusia17.5.2024 09:15:00 EEST | Päätös

Suomen riistakeskus oli myöntänyt poikkeusluvan kahdeksan suden tappamiseen. Poikkeusluvan myöntämisen päämääränä oli tappaa itärajan tuntumassa liikkuva enintään kahdeksan suden lauma, jossa DNA-näyteanalyysien perusteella oli kahdesta kuuteen koirasutta. Hallinto-oikeus oli kumonnut riistakeskuksen päätöksen katsoen, ettei asiassa ollut esitetty sellaista selvitystä, joka osoittaisi, ettei asiassa olisi ollut muuta tyydyttävää ratkaisua poikkeusluvan myöntämisen sijaan.

HFD avbröt verkställigheten av Ålands landskapsregerings beslut att tillåta jakt på havsörn inom Lågskärs område15.5.2024 14:21:07 EEST | Tiedote

Högsta förvaltningsdomstolen har med ett handläggningsbeslut idag avbrutit verkställigheten av det dispensbeslut Ålands landskapsregering meddelade enheten för jakt och viltvård 2.5.2024. Dispensbeslutet tillåter jakt på maximalt sex individer havsörn inom Lågskärs område under perioden 14.5.-9.6.2024. Syftet med dispensen är att skydda ungproduktionen av ejder i området. Två miljöorganisationer har anfört besvär över landskapsregeringens beslut hos högsta förvaltningsdomstolen. Högsta förvaltningsdomstolen meddelar sitt slutliga beslut i ärendet efter att ha hört parterna.

KHO keskeytti Ahvenanmaan maakunnan hallituksen päätöksen täytäntöönpanon sallia merikotkan metsästys Lågskärin alueella15.5.2024 14:21:07 EEST | Tiedote

Korkein hallinto-oikeus on tänään antamallaan välipäätöksellä keskeyttänyt maakunnan hallituksen 2.5.2024 antaman poikkeusluvan täytäntöönpanon. Maakunnan hallituksen metsästys- ja riistanhoitoyksikölle myönnetty poikkeuslupa sallii enintään kuuden merikotkan metsästyksen Lågskärin alueella 14.5.–9.6.2024 välisenä aikana. Poikkeusluvan tarkoitus on suojella alueen haahkapoikueita. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa on vireillä ympäristöjärjestöjen valitus maakunnan hallituksen päätöksestä. Asiassa annetaan lopullinen päätös osapuolten kuulemisen jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye