Korkein hallinto-oikeus

KHO kumosi markkinaoikeuden päätöksen maakaasumarkkina-asiassa ja palautti asian seuraamusmaksun osalta uudelleen käsiteltäväksi

Jaa

Korkein hallinto-oikeus katsoi markkinaoikeuden arvioineen virheellisesti maakaasumarkkinalain eriyttämissäännösten soveltumista maakaasuyhtiön toimintaan.

Energiavirasto oli markkinaoikeudelle tekemässään esityksessä vaatinut 79,7 miljoonan euron seuraamusmaksun määräämistä Gasum Oy:lle. Seuraamusmaksu liittyi yhtiön menettelyyn sen toteuttaessa maakaasun siirtoverkon omistukselliseen eriyttämiseen tähtäävän yritysjärjestelyn. Energiaviraston mukaan yhtiön jakautumismenettely oli toteutettu eriyttämistä koskevien velvoitteiden vastaisesti. Markkinaoikeus oli hylännyt seuraamusmaksuesityksen keskeisesti siksi, että eriyttämissäännökset eivät markkinaoikeuden mukaan koskeneet jakautumista eikä seuraamusmaksua voitu sovellettavien säännösten perusteella määrätä Gasum Oy:n jakautumisessa toteuttaman menettelyn lainvastaisuuden perusteella. Korkein hallinto-oikeus totesi tämän markkinaoikeuden päätöksen lähtökohdan virheelliseksi ja palautti seuraamusmaksuesitystä koskevan asian markkinaoikeudelle uudelleen käsiteltäväksi.

Asiassa oli korkeimmassa hallinto-oikeudessa kysymys myös Energiaviraston aiemmin tekemistä päätöksistä, jotka koskivat Gasum Oy:n menettelyä ennen yritysjärjestelyn toteuttamista. Tältä osin korkein hallinto-oikeus ratkaisi asian loppuun asti ja totesi, toisin kuin markkinaoikeus, että Energiavirasto oli voinut katsoa Gasum Oy:n menetelleen eriyttämistä koskevien velvoitteiden vastaisesti ja velvoittaa yhtiön korjaamaan menettelynsä. 

KHO 2024:49

Yhteyshenkilöt

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee kunnallista palvelussuhdetta15.4.2024 09:12:26 EEST | Päätös

Kunnallisen liikelaitoksen palveluksessa virkasuhteessa ollut A oli irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Sittemmin korkein hallinto-oikeus oli kumonnut irtisanomispäätöksen sillä perusteella, ettei irtisanomiselle ollut ollut perustetta. Valituksen ollessa vireillä kunta oli lakkauttanut liikelaitoksen virat ja liikelaitoksen henkilöstö oli 1.1.2014 tapahtuneen liikkeen luovutuksen myötä siirtynyt perustetun osakeyhtiön palvelukseen työsopimussuhteisina työntekijöinä.

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee ilmalämpöpumpun kustannuksia vammaispalvelulain mukaisena taloudellisena tukitoimena12.4.2024 09:16:03 EEST | Päätös

Vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavalle lapselle oli haettu vammaispalvelulain mukaista taloudellista tukea kodin tupakeittiöön asennetun ilmalämpöpumpun hankintakustannuksiin. Sairaudelle oli tyypillistä pitkittyneet, usein sairaalahoitoa vaativat epilepsiakohtaukset, joita lämmönnousu provosoi. Lapsen kotona oli kesäisin hyvin lämmin, mikä lisäsi kohtausten esiintyvyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye