Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lapin hyvinvointialueen on korjattava Rovaniemen suun terveydenhuollon ongelmat

Jaa

Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuolto ei vieläkään toteudu lain edellyttämällä tavalla Rovaniemellä. Hyvinvointialueen on korjattava tilanne 29.11.2024 mennessä.

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt Lapin hyvinvointialueen varmistamaan, että

  • Rovaniemellä pääsee suun terveydenhuoltoon neljän kuukauden enimmäisajan kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Toiminta on saatettava lainmukaiseksi ja kiireettömän hoidon jono on purettava. 1.11.2024 alkaen lakisääteinen enimmäisaika lyhenee kolmeen kuukauteen.
  • suun terveydenhuollossa Rovaniemellä ilmoitetaan potilaille hoitoon pääsyn ajankohta hoidon tarpeen arvion yhteydessä, eikä potilaita aseteta jonoon odottamaan vastaanottoaikaa määrittelemättömäksi ajaksi tai pyydetä ottamaan myöhemmin uudelleen yhteyttä ajanvaraukseen.

Aluehallintovirasto on asettanut määräystensä tehosteeksi 800 000 euron uhkasakon. Lapin hyvinvointialueen tulee toimittaa Lapin aluehallintovirastolle 13.12.2024 mennessä selvitys tilanteesta ja tehdyistä toimenpiteistä.

Aluehallintovirasto otti suun terveydenhuollon valvontaansa 2023

Lapin aluehallintovirasto on ottanut Lapin hyvinvointialueen Rovaniemellä järjestämän suun terveydenhuollon valvontaansa maaliskuussa 2023. Rovaniemen kaupungin ennen vuotta 2023 järjestämää suun terveydenhuoltoa on valvottu jo aikaisemmin. Aluehallintovirastoon on saapunut vuoden 2023 alusta lukien yli 20 kantelua tai epäkohtailmoitusta, mikä on poikkeuksellinen määrä koskien yhden yksittäisen palvelun järjestämistä ja toteuttamista.

Hyvinvointialueen tähänastiset korjaustoimet ovat olleet riittämättömiä

Lapin hyvinvointialue on ryhtynyt toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. Sen oma henkilökunta on tehnyt lisätöitä. Lisäksi hyvinvointialue on muun muassa tehnyt suorahankinnan sekä rekrytoinut yksittäisiä hammaslääkäreitä ostopalveluna.

Korjaustoimet eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä ja hoitoonpääsy on heikentynyt entisestään. Lapin hyvinvointialueen antaman selvityksen mukaan heinäkuussa 2023 oli jonossa odottamassa hoitoon pääsyä 4 460 potilasta ja heistä 1 771 oli odottanut hoitoon pääsyä yli kuusi kuukautta. Potilaita on hoidon tarpeesta huolimatta asetettu lain vastaisesti jonoon odottamaan hoitoon pääsyä määrittelemättömäksi ajaksi tai ilmoitettu, että vapaita aikoja ei ole ja pyydetty soittamaan ajanvaraukseen myöhemmin uudelleen.

Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuolto Rovaniemellä vaarantaa vakavasti potilaiden oikeuden saada palvelut laadukkaasti ja yhdenvertaisesti hoidon tarpeensa mukaisesti lainsäädännön edellyttämällä tavalla säädetyssä enimmäisajassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye