Korkein hallinto-oikeus

KHO kutsuu jatkossa oikeuskäytäntöä ohjaavia päätöksiään ennakkopäätöksiksi

Jaa

Korkeimman hallinto-oikeuden uudessa työjärjestyksessä oikeuskäytännön ohjaamiseksi julkaistavista päätöksistä käytetään nimitystä ennakkopäätös. Vanhasta vuosikirjapäätösnimestä luovutaan. Uusi työjärjestys tulee voimaan 1.4.2024, jolloin ennakkopäätös otetaan nimityksenä käyttöön.

Kutsumalla julkaistavia päätöksiään ennakkopäätöksiksi korkein hallinto-oikeus haluaa korostaa muuttunutta rooliaan. Taustalla on vuoden 2020 alussa voimaan tullut laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa, jonka myötä korkeimmasta hallinto-oikeudesta tuli valituslupatuomioistuin. Korkeimmasta hallinto-oikeudesta voi hakea muutosta ensi asteen tuomioistuimen päätökseen pääsääntöisesti vain, mikäli korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Tämä korostaa entisestään korkeimman hallinto-oikeuden roolia oikeuskäytäntöä ohjaavana tuomioistuimena ja sen ratkaisujen merkitystä ennakkopäätöksinä. Nimittämistapa on näin yhtenäinen myös korkeimpien oikeuksien kesken.

Nimityksen muuttamisella ei ole vaikutusta niihin kriteereihin, joilla julkaistavat päätökset valikoidaan. Ennakkopäätöksinä julkaistaan uudenkin työjärjestyksen mukaan päätökset, joilla on merkitystä lain soveltamiselle muissa samanlaisissa tapauksissa tai joilla on muutoin yleistä merkitystä. Ennakkopäätöksinä julkaistaan nykyisin noin 100–150 ratkaisua vuodessa.

Ennakkopäätösten lisäksi korkein hallinto-oikeus jatkaa päätöksensä julkaisemista myös kategoriassa ”muu julkaistu päätös”. Muina päätöksinä korkein hallinto-oikeus julkaisee sellaisia yksittäisiä yhteiskunnallista, alueellista tai muuta yleistä mielenkiintoa sisältäviä ratkaisuja, joita ei ratkaisun oikeudellisen merkityksen perusteella julkaista ennakkopäätöksinä. 

Uudessa työjärjestyksessään korkein hallinto-oikeus on pyrkinyt muutoinkin modernisoimaan määräyksiä toiminnastaan, lainkäyttö- ja hallintoasioiden käsittelystään sekä muusta työskentelyn järjestämisestään. Samanaikaisesti työjärjestyksen voimaantulon kanssa 1.4.2024 korkein hallinto-oikeus siirtyy lainkäyttöasioissa kolmen jaoston organisaatiorakenteesta kahden jaoston rakenteeseen. Jaostojen välisestä työnjaosta löytyy lisätietoja korkeimman hallinto-oikeuden verkkosivuilta.

Vuosikirjapäätöksillä pitkä historia

Korkein hallinto-oikeus julkaisi vuodesta 1918 lähtien vuosikirjassaan ratkaisuselosteet periaatteellisesti merkittävimmistä päätöksistään. Nämä ratkaisut muodostivat vuosittaisen painettavan julkaisusarjan. Painatuksesta luovuttiin vuonna 2012, jolloin perinnettä kunnioittava nimi edelleen säilytettiin.

Yhteyshenkilöt

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee kunnallista palvelussuhdetta15.4.2024 09:12:26 EEST | Päätös

Kunnallisen liikelaitoksen palveluksessa virkasuhteessa ollut A oli irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Sittemmin korkein hallinto-oikeus oli kumonnut irtisanomispäätöksen sillä perusteella, ettei irtisanomiselle ollut ollut perustetta. Valituksen ollessa vireillä kunta oli lakkauttanut liikelaitoksen virat ja liikelaitoksen henkilöstö oli 1.1.2014 tapahtuneen liikkeen luovutuksen myötä siirtynyt perustetun osakeyhtiön palvelukseen työsopimussuhteisina työntekijöinä.

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee ilmalämpöpumpun kustannuksia vammaispalvelulain mukaisena taloudellisena tukitoimena12.4.2024 09:16:03 EEST | Päätös

Vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavalle lapselle oli haettu vammaispalvelulain mukaista taloudellista tukea kodin tupakeittiöön asennetun ilmalämpöpumpun hankintakustannuksiin. Sairaudelle oli tyypillistä pitkittyneet, usein sairaalahoitoa vaativat epilepsiakohtaukset, joita lämmönnousu provosoi. Lapsen kotona oli kesäisin hyvin lämmin, mikä lisäsi kohtausten esiintyvyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye