Atena

Psykologien käytännönläheinen kirja pureutuu manipuloivaan käytökseen

Jaa

Kun ihminen suostuu johonkin haluamattaan, on usein kyse manipulaatiosta. Miksi niin käy ja millaisia tehokeinoja manipuloija silloin käyttää? Haitallisen vaikuttamisen tunnistamisesta ja rajojen asettamisesta on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassakin.

Nina Lyytinen & Satu Pihlaja: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi

Ilmestyy 29.4.2024

Jokainen meistä pyrkii joskus vaikuttamaan toisiin ihmisiin erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Manipuloinnista puhumme silloin, kun on sattunut jotain ikävää tai vuorovaikutus ei tunnu tasapuoliselta. Manipulointi voi olla tietoista ja suunnitelmallista, mutta siihen voi sortua myös vahingossa. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse jäädä manipuloinnin uhriksi.

Tunnettujen psykologien monipuolinen kirja kertoo manipulointitilanteista ja erilaisista varoitusmerkeistä, joista manipuloinnin voi tunnistaa. Aina se ei ole helppoa, sillä haitallinen suostuttelu voi olla myös imartelevaa, hienovaraista ja osittain kohteen omiakin etuja edistävää.

Manipuloinnin tunnistamisen lisäksi kirja opettaa asettamaan haitalliselle vaikuttamiselle myös rajoja. Ne voivat olla monenlaisia tilanteesta ja henkilöstä riippuen. Yhdelle rajat voivat tarkoittaa tietyn ihmissuhteen katkaisemista, toiselle ne voivat olla kontaktien määrän tai pituuden rajoittamista, kolmannelle tunteista kertomista tai tilan ottamista keskustelussa.

Kirja auttaa myös tunnistamaan oman vaikutusvallan vuorovaikutustilanteissa. Se sisältää lisäksi käytännön harjoituksia. Lukija oppii tarkastelemaan omaa toimintaansa ja viestintäänsä – saattaapa hän löytää manipuloijan piirteitä myös itsestään.

PsL Nina Lyytinen on työ- ja organisaatiopsykologian erikoispyskologi. Hän on julkaissut Sirpa Pääkkösen kanssa kirjan Ole oma pomosi. PsL Satu Pihlaja on psykoterapian erikoispsykologi ja kirjoittanut teokset Aikaansaamisen taika ja Valinnan paikka. Tunnista manipulointi pohjautuu psykologiseen tutkimukseen ja kirjoittajien pitkän psykologityöuran kautta kertyneeseen käytännön kokemukseen.

Kirja ilmestyy painettuna, e- ja äänikirjana. Äänikirjan lukevat Nina Lyytinen ja Mikko Toiviainen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Axa Fahler sukeltaa isänsä, isoisänsä ja isoisoisänsä jäljille poikkeuksellisessa sukutarinassa, jossa kaapista paljastuu luuranko toisensa jälkeen23.5.2024 08:22:00 EEST | Tiedote

Juuri ennen kuin Axa Fahlerin isä kuoli Närpiön terveyskeskuksessa elokuussa 2010, hän kertoi pojalleen vielä viimeisen valheensa. Axa oli halveksunut isäänsä, patologista valehtelijaa, suurimman osan elämästään. Kun Axa vuosia myöhemmin päätti sukeltaa sukunsa juurille, totuus paljastui valheitakin ihmeellisemmäksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye