Jyväskylän yliopisto

Helium ei pääse enää karkuun - Jyväskylän yliopisto tehostaa heliumin kierrätystä

Jaa

Jyväskylän yliopiston fysiikan ja kemian laitoksille on hankittu yhteinen heliumin kierrätyslaitteisto, jonka tavoitteena on saavuttaa yli 90 %:n kierrätystehokkuus heliumin suhteen. Helium on katoava luonnonvara, joten tuntuvien rahallisten säästöjen lisäksi sen kierrättäminen on tärkeää kestävän kehityksen kannalta.

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on ottanut yhteisen askeleen kohti kestävää tulevaisuutta, sillä Ylistönrinteen kampuksella kierrätetään heliumia yli 90 %:n kierrätystehokkuudella. Kuvassa: Kimmo Kinnunen, Ilari Maasilta ja Andreas Johansson.
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on ottanut yhteisen askeleen kohti kestävää tulevaisuutta, sillä Ylistönrinteen kampuksella kierrätetään heliumia yli 90 %:n kierrätystehokkuudella. Kuvassa: Kimmo Kinnunen, Ilari Maasilta ja Andreas Johansson. Petteri Kivimäki

Vaikka helium on toiseksi yleisin alkuaine maailmankaikkeudessa vedyn jälkeen, on se rajallinen luonnonvara. Se ei uusiudu, se katoaa ilmakehästä avaruuteen ja sitä löytyy maapallolta varsin rajallisesti. Myös heliumin hinta on viime vuosina ollut voimakkaassa nousussa ja sen saatavuudessa on haasteita koko ajan enemmän.  Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta haluaa olla kestävyyden ja vastuullisuuden edelläkävijä. Tiedekuntaan hankittu heliumin kierrätyslaitteisto on yksi merkittävä askel kestävämpään ja elinvoimaiseen resurssitehokkaaseen tulevaisuuteen.  

- Ympäristökriisien aikakaudella yliopiston on entistä tarkemmin huomioitava omien toimiensa kestävyys ja vastuullisuus, ja meidän on järjestettävä toimintamme niin, että pysymme planeetan asettamissa rajoissa. Heliumin talteenotto on merkittävä toimi myös tästä näkökulmasta, toteaa Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen.  

Katoava luonnonvara kiertoon 

Heliumia käytetään kemian ja fysiikan alan tutkimuksessa hyvin laajasti. Jyväskylän yliopistossa sitä käytetään erityisesti kvanttiteknologiaan liittyvässä tutkimuksessa. Heliumin avulla tuotetaan matalia lämpötiloja käyttäen heliumin nestemäistä olomuotoa. Kvanttilaitteet halutaan jäähdyttää lähelle absoluuttista nollapistettä lämpöliikkeen aiheuttamien häiriöiden minimoimiseksi. Jäähdytyslaitteissa nestehelium höyrystyy, mutta keräämällä se talteen ja nesteyttämällä uudestaan voidaan heliumia käyttää mittauksissa yhä uudelleen. Kvanttiteknologian lisäksi toinen tärkeä jäähdytyskohde ovat suprajohtavat magneetit, joita matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa hyödynnetään kemialliseen analyysiin käytetyissä ydinmagneettisissa spektrometreissä (NMR) sekä kiihdytinlaboratoriossa. Maailmanlaajuisesti laajin nesteheliumin käyttökohde on magneettikuvauslaitteissa. 

- Helium on kuitenkin katoava luonnonvara, joten haluamme osaltamme toimia resurssiviisaasti ja minimoida hävikkiä. Tavoitteenamme on saavuttaa Ylistönrinteen kampuksella yli 90 %:n kierrätystehokkuus. Vuositasolla saamme myös mittavat säästöt heliumin kierrättämisestä, jolloin investointi maksaa itsensä pian takaisin. Voimme myös käyttää tutkimuslaitteitamme entistä tehokkaammin, selventää Jyväskylän yliopiston tutkimusinsinööri Kimmo Kinnunen

Tavoitteena kierrättää kaikki Ylistönrinteellä käytettävä helium 

Nyt hankitulla laitteistolla saadaan kerätyksi helium sitä nesteenä käyttävistä laitteistoista. Lisäksi heliumia käytetään kaasumuodossa kiihdytinlaboratoriossa isotooppitutkimuksessa. Vapautuva kaasu sisältää sen verran epäpuhtauksia, ettei se kelpaa sellaisenaan nyt hankittuun laitteistoon. Tälle on rakenteilla erillinen suljetun kierron järjestelmä.  

Yleisesti laitteiston hankinta nivoutuu Ylistönrinteen muutos- ja peruskorjaushankkeeseen, joka mahdollisti laitteen käyttöönoton ja asentamisen uusittuun tilaan Nanotiedekeskuksessa. Laitteisto otettiin käyttöön helmikuussa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusinsinööri Kimmo Kinnunen, kimmo.m.kinnunen@jyu.fi, +358408054790

Professori Ilari Maasilta, ilari.j.maasilta@jyu.fi, +358408054098

Yliopistonlehtori Tommi Eronen, tommi.eronen@jyu.fi, +358408054257

Kuvat

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on ottanut yhteisen askeleen kohti kestävää tulevaisuutta, sillä Ylistönrinteen kampuksella kierrätetään heliumia yli 90 %:n kierrätystehokkuudella. Kuvassa: Kimmo Kinnunen, Ilari Maasilta ja Andreas Johansson.
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on ottanut yhteisen askeleen kohti kestävää tulevaisuutta, sillä Ylistönrinteen kampuksella kierrätetään heliumia yli 90 %:n kierrätystehokkuudella. Kuvassa: Kimmo Kinnunen, Ilari Maasilta ja Andreas Johansson.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Fintrafficin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyö tähtää liikenneturvallisuuden parantamiseen tekoälyn ja datatieteen avulla22.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Fintraffic ja Jyväskylän yliopisto allekirjoittivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on parantaa tieliikenteen turvallisuutta ja kehittää liikenteestä sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää. Yhteistyö yhdistää toisiinsa Fintrafficin tuottaman ja hallinnoiman tiedon sekä Jyväskylän yliopiston datamalli- ja analytiikkaosaamisen.

Kvanttipäivässä pääsi testaamaan kvanttitietokoneen simulaattoria - tutkijan mukaan kvanttiteknologiaa on 10 vuoden päästä käytössä monessa paikassa19.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa juhlistettiin kansainvälistä kvanttipäivää 12.4. Resonate-tapahtumassa, jossa oli mahdollista tutustua kvanttiteknologian tutkimukseen, testata kvanttitietokoneen simulaattoria ja pelata kvanttifysiikkaa hyödyntäviä pelejä. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Teiko Heinosaaren mukaan kvanttiteknologian sovelluksia tullaan näkemään käytössä usealla eri alalla luultavasti seuraavan 10 vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye