Helium ei pääse enää karkuun - Jyväskylän yliopisto tehostaa heliumin kierrätystä
Jyväskylän yliopiston fysiikan ja kemian laitoksille on hankittu yhteinen heliumin kierrätyslaitteisto, jonka tavoitteena on saavuttaa yli 90 %:n kierrätystehokkuus heliumin suhteen. Helium on katoava luonnonvara, joten tuntuvien rahallisten säästöjen lisäksi sen kierrättäminen on tärkeää kestävän kehityksen kannalta.

Vaikka helium on toiseksi yleisin alkuaine maailmankaikkeudessa vedyn jälkeen, on se rajallinen luonnonvara. Se ei uusiudu, se katoaa ilmakehästä avaruuteen ja sitä löytyy maapallolta varsin rajallisesti. Myös heliumin hinta on viime vuosina ollut voimakkaassa nousussa ja sen saatavuudessa on haasteita koko ajan enemmän. Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta haluaa olla kestävyyden ja vastuullisuuden edelläkävijä. Tiedekuntaan hankittu heliumin kierrätyslaitteisto on yksi merkittävä askel kestävämpään ja elinvoimaiseen resurssitehokkaaseen tulevaisuuteen.
- Ympäristökriisien aikakaudella yliopiston on entistä tarkemmin huomioitava omien toimiensa kestävyys ja vastuullisuus, ja meidän on järjestettävä toimintamme niin, että pysymme planeetan asettamissa rajoissa. Heliumin talteenotto on merkittävä toimi myös tästä näkökulmasta, toteaa Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen.
Katoava luonnonvara kiertoon
Heliumia käytetään kemian ja fysiikan alan tutkimuksessa hyvin laajasti. Jyväskylän yliopistossa sitä käytetään erityisesti kvanttiteknologiaan liittyvässä tutkimuksessa. Heliumin avulla tuotetaan matalia lämpötiloja käyttäen heliumin nestemäistä olomuotoa. Kvanttilaitteet halutaan jäähdyttää lähelle absoluuttista nollapistettä lämpöliikkeen aiheuttamien häiriöiden minimoimiseksi. Jäähdytyslaitteissa nestehelium höyrystyy, mutta keräämällä se talteen ja nesteyttämällä uudestaan voidaan heliumia käyttää mittauksissa yhä uudelleen. Kvanttiteknologian lisäksi toinen tärkeä jäähdytyskohde ovat suprajohtavat magneetit, joita matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa hyödynnetään kemialliseen analyysiin käytetyissä ydinmagneettisissa spektrometreissä (NMR) sekä kiihdytinlaboratoriossa. Maailmanlaajuisesti laajin nesteheliumin käyttökohde on magneettikuvauslaitteissa.
- Helium on kuitenkin katoava luonnonvara, joten haluamme osaltamme toimia resurssiviisaasti ja minimoida hävikkiä. Tavoitteenamme on saavuttaa Ylistönrinteen kampuksella yli 90 %:n kierrätystehokkuus. Vuositasolla saamme myös mittavat säästöt heliumin kierrättämisestä, jolloin investointi maksaa itsensä pian takaisin. Voimme myös käyttää tutkimuslaitteitamme entistä tehokkaammin, selventää Jyväskylän yliopiston tutkimusinsinööri Kimmo Kinnunen.
Tavoitteena kierrättää kaikki Ylistönrinteellä käytettävä helium
Nyt hankitulla laitteistolla saadaan kerätyksi helium sitä nesteenä käyttävistä laitteistoista. Lisäksi heliumia käytetään kaasumuodossa kiihdytinlaboratoriossa isotooppitutkimuksessa. Vapautuva kaasu sisältää sen verran epäpuhtauksia, ettei se kelpaa sellaisenaan nyt hankittuun laitteistoon. Tälle on rakenteilla erillinen suljetun kierron järjestelmä.
Yleisesti laitteiston hankinta nivoutuu Ylistönrinteen muutos- ja peruskorjaushankkeeseen, joka mahdollisti laitteen käyttöönoton ja asentamisen uusittuun tilaan Nanotiedekeskuksessa. Laitteisto otettiin käyttöön helmikuussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimusinsinööri Kimmo Kinnunen, kimmo.m.kinnunen@jyu.fi, +358408054790
Professori Ilari Maasilta, ilari.j.maasilta@jyu.fi, +358408054098
Yliopistonlehtori Tommi Eronen, tommi.eronen@jyu.fi, +358408054257
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme