HSY

Pihojen kevätsiivous alkaa – HSY noutaa pienkiinteistöjen risut toukokuussa

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää jälleen risuja ja oksia pienkiinteistöiltä pihojen kevätsiivouksen yhteydessä toukokuussa. Keräys on tilattava kiinteistölle etukäteen. Risut voi viedä viiden euron kuormahintaan myös Sortti-asemille.

Valokuva HSY:n risunkeräysautosta, joka on siirtämässä risukasaa talon pihalta.
Kuva: HSY

HSY järjestää pienkiinteistöjen risunkeräyksen porrastetusti 6.–26.5.2024. Tänä vuonna keräys on ensisijaisesti Vantaan pientaloasukkaille, jotka saavat HSY:ltä keräystä koskevan kirjeen kotiinsa. Keräys on tilattava kiinteistölle etukäteen viimeistään 22.4. Tilausohjeet löytyvät HSY:n lähettämästä asukaskirjeestä tai osoitteesta hsy.fi/risunkerays. Keräys maksaa 80 euroa jokaiselta noutopaikalta.

Myös muualla pääkaupunkiseudulla asuvat voivat kysyä mahdollisuutta osallistua keräykseen. HSY suuntaa risunkeräyspalvelun vuorovuosin eri alueille pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, ja se on tarkoitettu alle kymmenen asuinhuoneiston kiinteistöille.

Kasaa risut näkyvälle paikalle, josta ne on helppo noutaa

Keräykseen kelpaavat puiden ja pensaiden karsimisessa syntyvät risut, oksat ja rungot sekä myös orapihlajat, ruusut ja havut.  Sen sijaan HSY ei kerää risunkeräyksessä puiden lehtiä ja muuta haravointijätettä. 

Risut ja oksat kerätään yhteen kasaan näkyvälle paikalle tontin reunalle, mielellään korkeintaan viiden metrin päähän tiestä. Yhdellä keräyspaikalla voi olla risuja enintään 30 kuutiometriä eli yhden kuorma-autolavallisen verran. Kasan on voitava olla paikallaan koko ilmoitetun keräysajan ilman, että se häiritsee liikennettä tai muita tiellä kulkijoita.

– Keväisin tehdään tyypillisesti paljon pihatöitä, jolloin risu- ja oksajätettä syntyy paljon. Helpotamme asukkaiden arkea tuomalla risunkeräyspalvelun lähelle omaa kotipihaa. Noudon voi myös tilata yhteisesti naapurin kanssa, jos omaa jätettä ei kerry riittävästi, vinkkaa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

HSY on järjestänyt risunkeräystä vuodesta 2011 asti, ja se on ollut erittäin suosittu palvelu. Keväisin kerättyjen risujen määrä on vaihdellut vuosittain 300–600 tonnin välillä. Viime vuonna HSY keräsi noin 400 tonnia risuja, jotka hyödynnettiin biojätteen sidosaineena Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

Puutarhajätteet voi viedä helposti myös Sortti-asemille

HSY:n Sortti-asemat ottavat vastaan risuja ja puutarhajätettä ympäri vuoden viiden euron kuormahintaan (maks. 5 m3) . Sortti-asemille ei voi tuoda jätettä kuorma-autolla.  

Kaikki Sortti-asemat ovat avoinna arkisin klo 7–21. Lauantaisin ja sunnuntaisin voit asioida Konalan ja Ruskeasannan Sortti-asemilla klo 10–18. Lisäksi kaikki Sortti-asemat palvelevat keväällä 2024 neljänä lauantaina: 27.4., 4.5., 11.5. ja 18.5. klo 10–18. Jokaisen aseman tarkat aukioloajat löytyvät HSY:n verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Valokuva HSY:n risunkeräysautosta, joka on siirtämässä risukasaa talon pihalta.
Kuva: HSY
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Katupölyä on nyt runsaasti ilmassa – terveetkin voivat saada ärsytysoireita9.4.2024 12:15:26 EEST | Tiedote

Katupölykausi on nyt käynnissä, ja ilmanlaatu on monin paikoin välttävä tai huono pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. THL muistuttaa, että katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä. Etenkin pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat ovat herkkiä hiukkasten aiheuttamille haitoille.

HSY saavutti kuntien energiansäästötavoitteen etuajassa – typpioksiduulipäästö kasvatti kasvihuonekaasupäästöjä22.3.2024 10:52:16 EET | Tiedote

Päästövähennysten toimenpiteet Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmastotyössä ovat edistyneet suunnitelmallisesti. Kuntien energiatehokkuussopimuksen (KETS) yhteydessä asetettu 7,5 % energiansäästötavoite saavutettiin selvästi ennen määräaikaa, vaikka toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt kasvoivatkin vuonna 2023 yli kymmenen prosenttia (13 %). Päästökertymä oli yhteensä 109 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna. Edellisvuotta suurempi päästö johtui poikkeuksellisten sääolosuhteiden aiheuttamasta typpioksiduulin päästöpiikistä Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla.

HSY:n hallituksen päätökset 22.3.202422.3.2024 10:51:35 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vuoden 2023 tilinpäätöksen ja lähettää sen edelleen yhtymäkokouksen käsittelyyn. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Espoon Miilukorpi II vesihuollon hankesuunnitelma - Vantaan Muuran vesihuollon hankesuunnitelma - Kartongin keräys- ja kuljetustyöhön Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle valittiin urakoitsijaksi yhdelle osa-alueelle Remeo Oy, yhdelle osa-alueelle STP Group Oy ja kahdelle osa-alueelle Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2023. Hallitus päätti jättää pöydälle asian 6, HSY:n osallistuminen Vantaan ratikan alliansseihin. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Tiedotamme kokouksen jälkeen erillisellä tiedotteella HSY:n kasvihuonekaasupäästöistä ja energiankulutuksesta vuonna 2023. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: http

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye