Oulun yliopisto

Oulun seudulle ja Pyhäjärvelle testiympäristöjä robottityökoneiden ja raskaiden droonien kehittämiseen

Jaa

Oulun seudulle ja Pyhäjärvelle entiseen kaivokseen perustetaan testiympäristöjä raskaiden robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja droonien kehittämiseen ja testaukseen. Kansainvälisen tason digitalisoiduilla testiympäristöillä tuetaan myös Euroopan, Yhdysvaltain ja Japanin tutkimusyhteistyötä avaruusrobotiikassa. Testiympäristöjä kehitetään Oulun yliopistossa.

Ilman ohjaajaa työskentelevä valkoinen kaivinkone kaivaa maata.
Oulun yliopistossa kehitetään etäohjattavia ja autonomisia työkoneita, kuten tätä kaivinkonetta. Oulun yliopisto / Janne-Pekka Manninen

Vähäpäästöisten ja sähköisten robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja droonien etä- ja parviohjausta varten rakennetaan testiympäristöjä kaikkiaan neljä eri puolille Oulua ja Pyhäjärvelle. OuluZonen alueella toteutetaan väylärakentamisen työkoneparven ja raskaiden droonien kokeita. Automaattista työkoneparvea voidaan käyttää 5G- ja 6G-verkkojen testauksiin. Pyhäjärven Calliossa testiympäristö rakennetaan maan alle entiseen kaivokseen. Calliossa kokeillaan sähkötoimisia ja automaattisia kaivostyökoneita. Oulussa Linnanmaalla sijaitsee työkoneiden ja droonien etäohjauspaikka ja Oulun keskustaan on suunnitteilla droonien laskeutumispaikka ja latausasema.

”Networked Robotics TestBeds -hankkeessa kehitetään ja testataan uusia teknologioita ja luodaan mahdollisuuksia tutkimukselle ja yhteistyölle eri toimijoiden välillä”, professori Rauno Heikkilä sanoo.

”Hankkeen toteutus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää robotiikkaan liittyvää tutkimusta ja kehitystä sekä arvokkaita resursseja ja yhteistyömahdollisuuksia eri toimijoille. Raskaisiin, tavarankuljetuksen mahdollistaviin drooneihin investoiminen on merkittävää monessa mielessä koko Euroopassa ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla.”

Hankkeessa investoidaan uutta robottiteknologiaa väylärakentamisen työkoneisiin. Yhteistyössä koulutuskuntayhtymä OSAOn kanssa hankitaan työkoneparveen uusi sähkötoiminen ja automaattinen maansiirtoauto, etäohjausvarustelu työkoneparvea varten, 3D-hologramminäyttö sekä erilaisia kamera- ja laserkeilausvarusteita eli kolmiulotteisen lasermittauksen varusteita tai 3D-skannaus-varusteita robottityökoneita varten.

Hanke palvelee tutkimuslaitoksia, korkeakouluja, teollisuutta ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita. Se tukee muun muassa kansainvälistä Space Robotics -tutkimusyhteistyötä Euroopan ja Yhdysvaltojen avaruusjärjestöjen ESAn ja NASAn sekä Japanin avaruustutkimusjärjestön NAXAn kanssa. Lisäksi hanke on mukana NASAn LSIC-foorumissa (Lunar Surface Innovation Consortium), jossa on käynnissä muun muassa kaivostoiminnan rahoitus- ja tutkimusohjelma. Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkimusyksikkö ja Kerttu Saalasti Instituutti ovat mukana myös MiMAG-yhteistyöverkostossa (Multidisciplinary International Moon Assessment Group), jossa tavoitteena on tulevaisuuden älykkäiden ratkaisujen tutkimus ja kehitys.

Networked Robotics TestBeds -hankkeen kokonaisbudjetti on 2,45 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on 1,6 miljoonaa euroa. Lisäksi hanketta rahoittavat Oulun yliopisto, Oulun kaupunki, Pyhäjärven kaupunki, VTT, OSAO, Oamk ja Pyhäsalmen Kvanttikiinteistöt Oy sekä yritykset. Hanke alkoi kuluvan vuoden alussa ja se päättyy 31.12.2025.

Yhteyshenkilöt

Professori Rauno Heikkilä, Oulun yliopisto, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, p. 040 5385840, rauno.heikkila@oulu.fi
Projektipäällikkö Ilpo Niskanen, p. 044 3533690, ilpo.niskanen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Ilman ohjaajaa työskentelevä valkoinen kaivinkone kaivaa maata.
Oulun yliopistossa kehitetään etäohjattavia ja autonomisia työkoneita, kuten tätä kaivinkonetta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye