KUTSU MEDIALLE elintarviketeollisuuden TKI-tiekartan julkistamiseen 10.4.2024 klo 10–11
Menestystä elintarvikealalle – TKI-tiekartta näyttää askelmerkit

Elintarviketeollisuus harjoittaa laajaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI-toimintaa) pyrkiessään kehittämään uusia tuotteita, parantamaan tuotantoprosessejaan, lisäämään kestävyyttään ja vastaamaan kuluttajien muuttuviin tarpeisiin.
Maan hallituksen ohjelmassa ruoka-ala on nostettu aiempaa näkyvämmin esille, ja toisaalta TKI-rahoitukselle on asetettu selvä tavoite eli 4 prosenttia bkt:stä.
Elintarviketeollisuusliiton (ETL) aloitteesta elintarviketeollisuudelle on laadittu ensimmäisenä toimialana Suomessa TKI-tiekartta, joka esitellään 10.4.2024.
Tiekartta on suunnitelma, jossa tunnistetaan TKI-toimintaan liittyviä konkreettisia muutostavoitteita ja toimenpiteitä, jotka lisäävät alan menestyksen mahdollisuuksia.
Kutsumme median edustajat kuulemaan tiekartan ehdottamista muutostavoitteista ja seuraavista askelista
Aika: keskiviikko 10.4. klo 10.00–11.00
Paikka: Scandic Simonkenttä, Ateljee 1, Simonkatu 9, 00100 Helsinki
Julkistamista voi seurata myös striimin välityksellä. Linkki striimiin lähetetään aamulla ennen tilaisuuden alkua.
Ilmoittauduthan (live / striimi) viimeistään tiistaina 9.4. klo 12:een mennessä sähköpostilla hannele.mayer-pirttijarvi@etl.fi
Ohjelma
Klo 9.30
Kahvitarjoilu
Klo 10.00
Tilaisuuden avaus, toimitusjohtaja Mikko Käkelä, ETL
Elintarviketeollisuuden TKI-tiekartan esittely: johtaja Marleena Tanhuanpää, ETL
Kommenttipuheenvuoro: Parlamentaarisen TKI-seurantaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (Kok.)
Kommenttipuheenvuoro: ruoan aistittavan laatututkimuksen professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto
Kysymyksiä ja keskustelua
Klo 11.00
Tilaisuus päättyy
Lämpimästi tervetuloa!
Mikko Käkelä
Toimitusjohtaja, Elintarviketeollisuusliitto
Yhteyshenkilöt
Johtaja Marleena Tanhuanpää, puh. 040 528 2207, marleena.tanhuanpaa@etl.fi
Yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus, puh. 050 463 9929, jukka.ihanus@etl.fi
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elinvoimaa ruoka-alalta – ETL:n maakuntakiertue starttaa Lahdesta17.9.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) järjestää yhdessä jäsenyritystensä kanssa maakunnallisia keskustelutilaisuuksia kuluvan syksyn ja alkuvuoden 2026 aikana. Tilaisuudet kutsuvat alueiden ja kuntien päättäjiä vaihtamaan näkemyksiä ruoka-alan toimintaolosuhteista ja alan huomioimisesta päätöksenteossa.
Budjettiriihen linjauksissa huoltovarmuus ja kasvu kulkevat käsi kädessä3.9.2025 09:50:27 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) korostaa, että elintarviketeollisuus on olennainen osa Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Alan yritykset tarvitsevat ennakoitavan säädösympäristön, joka mahdollistaa kestävän kasvun ja turvaa vakaan kotimaisen kysynnän. Tuloverotuksen ja ruuan arvonlisäverotuksen keventäminen lisäävät kotimaista ostovoimaa. Ehdotettu virvoitusjuomaveron kiristys sen sijaan uhkaa kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentää alan työpaikkoja.
ETL:n terveiset budjettiriiheen: Vakaa ja ennakoitava politiikka turvaa ruoka-alan kasvun14.8.2025 11:47:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) muistuttaa päättäjille syksyn budjettiriihen alla, että ruoka-alan yritykset tarvitsevat selkeän ja vakaasti linjatun toimintaympäristön, jossa ne voivat kasvaa, investoida ja kehittää toimintaansa yli hallituskausien. Tällaiset toimintaolosuhteet varmistetaan pitkäjänteisellä ja ennakoitavalla politiikalla.
ETL: Koko ruoka-ala huomioitava EU:n budjetissa16.7.2025 18:43:17 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) haluaa varmistaa pohjoisten erityisolosuhteiden huomioimisen EU:n tulevassa budjetissa, jotta ruuantuotanto olisi mahdollista koko unionissa. Liitto varoittaa, että suunniteltu suuryrityksiä koskeva EU-vero uhkaisi investointeja ja työllisyyttä myös suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. ETL korostaa, että alan kilpailukyvyn parantaminen edellyttää kohdennettua EU-rahoitusta.
Biokaasun potentiaali hyödynnettävä energia- ja ilmastopolitiikassa7.7.2025 11:55:49 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) esittää teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon lisäämistä ja lannoiteomavaraisuuden vahvistamista ruokaturvan ja ilmastotavoitteiden yhteensovittamiseksi energia- ja ilmastostrategiassa. Biokaasun tuotannon lisääminen voisi tuoda 5 000 uutta työpaikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme