SPR Veripalvelu

Veripalvelu aloittaa hepatiitti E -viruksen testaamisen verenluovuttajista

Jaa

Veripalvelu on aloittanut hepatiitti E -viruksen testaamisen verenluovuttajista, sillä hepatiitti E -tartunnat ovat lisääntyneet maassamme alkuvuoden aikana. Suomessa ei ole raportoitu yhtään verensiirtojen välityksellä tarttunutta hepatiitti E -tapausta, mutta hepatiitti E testataan nyt kuitenkin kaikista verenluovuttajista verivalmisteiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Verenluovuttajien näytteitä laboratorion automaatioradalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti helmikuun puolivälissä, että Suomessa on todettu alkuvuoden aikana normaalia enemmän hepatiitti E -tartuntoja. THL:n mukaan suurin osa tartunnoista on todennäköisesti peräisin tietyistä meetvursteista. 

Veripalvelu hankki tartuntatilanteen takia laboratorioonsa erittäin herkän geenimonistustestin, jotta hepatiitti E voitaisiin testata verenluovuttajilta. Hepatiitti E:n esiintymistä tutkittiin maaliskuussa verta luovuttaneiden näyte-eristä jälkikäteen. Tämän hetken tietojen mukaan hepatiitti E -viruksen esiintymisfrekvenssi näissä luovuttajanäytteissä on 1:1500 eli 0,07 %. Yhteensä maaliskuussa kerättiin verta noin 14 000 verenluovuttajalta.

Veripalvelu testaa rutiininomaisesti verenluovuttajien verestä hepatiitti A:n, B:n ja C:n sekä HI-viruksen, parvoviruksen ja syfilis-bakteerin. Testiohjelma perustuu viranomaismääräyksiin sekä Veripalvelun riskinarvioon siitä, että nämä taudinaiheuttajat voivat tarttuessaan veren välityksellä vaarantaa potilaan terveyden. Hepatiitti E ei ole aiemmin kuulunut testausohjelmaan sen alhaisen esiintyvyyden ja vähäisen tartuntariskin takia. 

Hepatiitti E:n siirtyminen verivalmisteen välityksellä on harvinaista, koska se leviää pääosin ruuan kautta eikä tartu kovin herkästi. Potilaalla hepatiitti E -tartunta voi jäädä huomaamatta oireettomana tai muista syistä johtuvien oireiden joukossa, koska se paranee useimmiten itsestään ja jää krooniseksi selvästi harvemmin kuin hepatiitti B tai C. 

Hepatiitti E on usein oireeton

Hepatiitti E –virus on maksatulehdusta aiheuttava virus. Viruksesta on erilaisia muotoja. Aiemmin E-hepatiitti on koskenut lähinnä matalan hygienian tason maita, joissa tartunta tapahtuu esimerkiksi saastuneen veden välityksellä A-hepatiitin tapaan. 2000-luvulla länsimaissa on tunnistettu viruksen alatyyppi, joka esiintyy ihmisillä sekä muun muassa sioilla ja riistaeläimillä. Euroopassa hepatiitti E -viruksen tartunnan pääasiallinen lähde on huonosti kypsennetty sianliha. 

Hepatiitti E –tartunta on perusterveellä henkilöllä useimmiten vähäoireinen tai jopa oireeton ja paranee itsestään. Viruksen kantaja ei välttämättä edes huomaa sitä. Eurooppalainen hepatiitti E  -tartuntamuoto voi kuitenkin aiheuttaa vakavan maksatulehduksen henkilöille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, esimerkiksi kantasolu- ja elinsiirtopotilaille sekä henkilöille, joilla on maksasairaus. Krooniset hepatiitti E-infektiot ovat harvinaisia.

Hepatiitti E -tartunnan saaneisiin luovuttajiin otetaan yhteyttä

Veripalvelu ottaa yhteyttä kaikkiin niihin luovuttajiin, joiden verinäytteistä on löytynyt hepatiitti E- virusta. Perusterveelle tartunta on ohimenevä eikä vaadi erityisiä toimenpiteitä. Verenluovuttajalle tulee vuoden pituinen väliaikainen este verenluovutukseen, jos hänellä on todettu hepatiitti E -tartunta.

Kyseisistä verivalmisteista, joissa voi mahdollisesti esiintyä hepatiitti E -virusta, tehdään normaalin menettelyn mukaiset jäljitykset verivalmistetta käyttäneen sairaalan kanssa. Jäljityksissä selvitetään, onko hepatiitti E -virus siirtynyt potilaalle ja onko sillä ollut vaikutusta potilaan hoidon kannalta.

Veripalvelu on tiedottanut valvovalle viranomaiselle Fimealle selvityksen tuloksista ja testaamisen aloittamisesta sekä tekee asiassa yhteistyötä THL:n kanssa. Huhtikuun alusta alkaen Veripalvelu tutkii kaikki verenluovutukset hepatiitti E –viruksen suhteen ainakin siihen saakka, kunnes epidemiatilanteen todetaan palautuneen normaalitasolle. Hepatiitti E -tartunnan saaneiden luovuttajien verta ei jatkokäsitellä valmisteiksi eikä toimiteta eteenpäin. 


Lisätiedot:

Lääketieteellinen johtaja Jarkko Ihalainen, jarkko.ihalainen@veripalvelu.fi, p. 050 413 9895

Vastaava lääkäri Riikka Lehtisalo, riikka.lehtisalo@veripalvelu.fi, p. 044 434 4376

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye