Tampere Filharmonia

Tampere Filharmonian Biennale-konsertissa nykysäveltäjien teokset peilaavat yhteiskuntamme ilmiöitä ja ottavat kantaa

Jaa

Tampere Filharmonian konsertti Virtauksia tulevaan – From Wasteland to Wonderland tarjoilee Tampere-talon Isossa salissa perjantaina 12.4.2024 klo 19 täyslaidallisen uusia ja ennen kuulemattomia orkesteriteoksia osana modernin taidemusiikin festivaalin, Tampere Biennalen, ohjelmaa. Kapellimestari Olari Eltsin johtaman konsertin huipentaa Unsuk Chinin teos Puzzles and Games from Alice in Wonderland, jonka solistina esiintyy kansainvälisesti palkittu koloratuurisopraano Piia Komsi. Teos kuullaan nyt ensi kertaa Suomessa sinfoniaorkesteriversiona.

Tampere Filharmonian Virtauksia tulevaan -konsertin solistina 12.4.2024 kuullaan sopraano Piia Komsia. Kuva: Maarit Kytöharju.
Tampere Filharmonian Virtauksia tulevaan -konsertin solistina 12.4.2024 kuullaan sopraano Piia Komsia. Kuva: Maarit Kytöharju.

Kalevi Aho (*1949, Forssa), yksi merkittävimmistä ja monipuolisimmista nykysäveltäjistämme, täytti tänä keväänä 75 vuotta. Juhlavuosi näkyy monen suomalaisorkesterin ohjelmassa, niin myös Tampere Filharmonian. Konsertin avaa hurja orkesterifantasia Syvien vesien juhla, joka on yksi Ahon dramaattisesti intensiivisimmistä teoksista. Teoksen inspiraatio on peräisin säveltäjän oopperasta Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet. Syvien vesien juhla on kuvaus alitajunnan syvistä vesistä ja sen tummanpuhuvista, pinnanalaisista intohimoista.

Cecilia Damströmin (*1988, Helsinki) Wasteland ottaa kantaa vaatteiden elinkaareen ja tilanteeseen, jossa hukumme tekstiilijätteeseen. Teoksella säveltäjä haluaa saada ihmiset ymmärtämään, että jos meillä on varaa kuluttaa, meillä on oltava myös varaa huolehtia tuottamastamme jätteestä. Teos on Tampere Filharmonian tilaama, ja se saa Suomen ensiesityksensä 12.4. konsertissa.

Damströmin teos on viisiosainen. Ensimmäinen osa Wear kertoo siitä, miten käytämme erilaisia vaatteita eri tilaisuuksissa. Vaatteet saatetaan ostaa käytettynä, ja niitä käytetään useita kertoja. Kulutuksen tahti kuitenkin kiihtyy koko ajan. Toinen osa Toss kuvaa vaatteiden matkaa keräysastioihin, joihin ne heitetään ja joista kuorma-auto kerää ne pois. Kolmas osa Sort on kuvaus keräys- ja lajitteluhalleista. Neljäs osa Burn kertoo siitä, mitä ainakin 80 prosentille kaikesta tekstiilijätteestä tapahtuu: ne poltetaan sekajätteen seassa. Päätösosa Flow käsittelee niin sanottua viherpesua, asioiden harhaanjohtavaa ja valheellista markkinointia ekologisesti kestävinä.

Inhimillisestä tragediasta ihmemaahan


Konsertissa saa kantaesityksensä säveltäjä Eetu Lehtosen (*1989, Turku) Hymn. Teos sai alkusysäyksensä Lehtosen lukiessa walesilaisessa Aberfanin kylässä vuonna 1966 tapahtuneesta onnettomuudesta. Ennen onnettomuutta kyläläiset olivat varoitelleet hiilikaivosyritystä jätteiden sijoittamisesta läheisen vuoren rinteille, sillä niillä sijaitsi maanalainen lähde. Sateinen sääkin lisäsi maanvyörymän riskiä. Yritys ei kuitenkaan kuunnellut varoituksia, ja seuraukset olivat kohtalokkaat. Vesi sai jätemassan muuttumaan epävakaaksi, ja 500 000 tonnia lietettä vyöryi alas vuorenrinnettä kylään tappaen lähes 150 ihmistä. Lehtosen teos kuvaa sitä, miten tuhon laantuessa jäljelle jää hauras hiljaisuus.

"Hymn alkaa hälyisillä, melkeinpä likaisilla ja epämiellyttävillä soinneilla, jotka nousevat kuin maanvyöryn keskeltä. Vähitellen musiikki kirkastuu, savu hälvenee, ja kun katkelmina alkava hymniteema alkaa saada muotoaan, musiikkiin tulee yhä enemmän melodisuutta ja herkkyyttä," säveltäjä Lehtonen kuvailee.

Konsertti huipentuu aikamme tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin säveltäjiin lukeutuvan Unsuk Chinin (*1961, Soul) teokseen Puzzles and Games from Alice in Wonderland (2017), joka tutkii Lewis Carrollin tekstien paradokseja ja arvoituksia hengästyttävällä tavalla. 23-minuuttinen konserttiteos perustuu Chinin kymmenen vuotta aikaisemmin säveltämään oopperaan Alice in Wonderland. Solistina esiintyvä Piia Komsi lauloi Irvikissan roolin myös oopperan kantaesityksessä Münchenissä.

Tampere Filharmoniaa konsertissa johtaa Viron kansallisen sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Olari Elts. Elts teki läpimurtonsa suomalaisyleisön tietoisuuteen voittamalla 1999 kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun ja seuraavana vuonna kansainvälisen Jean Sibelius -kapellimestarikilpailun. Sittemmin merkittävän uran luonut kapellimestari esiintyy säännöllisesti Suomessa.

Tampere Filharmonian tuottama konsertti on osa Tampere Biennalea, modernin taidemusiikin festivaalia, joka levittäytyy 10.–14.4.2024 Tampere-talon lisäksi mm. kirkkoihin, museoihin ja keikkapaikoille ympäri kaupunkia. Tutustu festivaaliohjelmaan osoitteessa tamperebiennale.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Katariina Pasuri
Tiedottaja
Tampere Biennale
+358 40 800 4361
katariina.pasuri@tampere.fi

Kuvat

Sopraano Piia Komsi. Kuva: Maarit Kytöharju.
Sopraano Piia Komsi. Kuva: Maarit Kytöharju.
Lataa
Sopraano Piia Komsi. Kuva: Maarit Kytöharju.
Sopraano Piia Komsi. Kuva: Maarit Kytöharju.
Lataa
Kapellimestari Olari Elts. Kuva: Katrin Viil.
Kapellimestari Olari Elts. Kuva: Katrin Viil.
Lataa
Kapellimestari Olari Elts. Kuva: Kroot Tarkmeel.
Kapellimestari Olari Elts. Kuva: Kroot Tarkmeel.
Lataa

Linkit

Tampere Filharmonia

Tampereen kaupunginorkesteri Tampere Filharmonia on 97 muusikon huipputasoinen sinfoniaorkesteri, joka toimii Suomen suurimmassa konserttisalissa Tampere-talossa. Orkesterikonserttien lisäksi Tampere Filharmonia soittaa kamarimusiikkia, viihdettä, lastenkonsertteja, oopperaa ja balettia. Elokuussa 2023 kolmivuotiskautensa orkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana aloitti Matthew Halls.

kapellimestari johtaa sinfoniaorkesteria lavalla

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampere Filharmonia

Mediatiedote: Tampere Filharmonian keväässä loistavat kansainväliset tähtisolistit22.11.2023 17:40:00 EET | Tiedote

Orkesterin kevät tarjoaa särmää, suuruutta ja unohtumattomia hetkiä suuren orkesterin, huippusolistien ja monipuolisen ohjelmiston parissa. Solistikaarti hakee vertaistaan kansallisella ja jopa kansainvälisellä tasolla. Kevät huipentuu teemasäveltäjä Sir James MacMillanin johtamaan konserttiin, ja kauden päättää Mahlerin kuorosinfonia ”Ylösnousemus” ylikapellimestari Matthew Hallsin johtamana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye