Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työtapaturmasta höylällä päiväsakkoja ja yhteisösakkoa

Jaa

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 6.3.2024 eteläpohjalaisen saha- ja puutavara-alalla toimivan yrityksen työturvallisuusrikoksesta 1500 euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yrityksen toimitusjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa heinäkuussa 2022 Kurikassa tapahtunutta työtapaturmaa. Kyseessä olevassa tapaturmassa yrityksessä työskennellyt vuokratyöntekijä oli irrottanut höylään jumittunutta puuta terien vielä pyöriessä, ja tapaturman seurauksena työntekijä oli vahingoittunut.

Syytteen mukaan yrityksessä on ollut käytössä useita koneita, joissa ei ole tehty työvälineiden vaarojen arviointia. Lisäksi käytössä olleessa koteloimattomassa höylälinjassa on ollut suojaamattomia vetorullia, akseleiden päitä ja nieluja. Toisessa koteloidussa höylälinjassa on rajakytkimet ohitettu ja konetta on käytetty suojaovet auki.  Lisäksi syytteen mukaan työnantaja on laiminlyönyt huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantaja on syytteen mukaan laiminlyönyt selvittää työstä aiheutuvat vaaratekijät ja poistaa vaaran aiheutuminen. Lisäksi työnantaja on laiminlyönyt työntekijöiden riittävän perehdytyksen häiriötilanteiden sattuessa.

Vastaaja on oikeudessa tunnustanut menetelleensä syytteessä kerrotulla tavalla.

Käräjäoikeus totesi, että tunnustamisen oikeellisuutta ei ole aihetta epäillä, ja että asiassa on syyllistytty työturvallisuusrikokseen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa työnantajan vastuuta selvittää ja tunnistaa työstä aiheutuvat vaaratekijät, huolehtia työssä käytettävien laitteiden turvallisuudesta sekä perehdyttää työntekijä riittävästi myös häiriötilanteiden varalta.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio 06.03.2024, asianumero R 24/132. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Lassi Anttila, 0295 018 189, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverken beviljade 14 miljoner euro för verkstadsverksamhet för unga23.4.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken har nyligen beviljat 14 miljoner euro för ungdomsverkstäder. I ungdomsverkstäderna hjälper man unga att få tillträde till en utbildning, få inträde till arbetslivet eller någon annan service som de behöver. Totalt fick 203 ungdomsverkstäder runt om i Finland statsunderstöd. Genom den understödda verksamheten stöds årligen över 12 000 unga.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye