Pohjois-Savon ELY-keskus

Itäsuomalaisten työmatkaliikkumista kartoitettiin – työmatkojen pituudet ovat kasvaneet

Jaa

Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella toteutettiin työmatkakysely kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöille. Kyselyyn saatiin yli 5 000 vastausta.  

Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus

Kyselyssä kartoitettiin työmatkojen pituutta ja kulkutapaa sekä keskeisten turvalaitteiden käyttöä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään Itä-Suomen liikennejärjestelmän tilan seurannassa. Samankaltainen tutkimus toteutettiin myös vuonna 2014. 

Henkilöauto hallitsee työmatkaliikkumista  

Vastanneista kunta- ja hyvinvointialueiden työntekijöistä enemmistö ilmoitti liikkuvansa työmatkansa henkilöautolla. Kuitenkin 22 % vastaajista kulkee työmatkansa kävellen tai pyöräillen. Joukkoliikenteellä tehtyjen työmatkojen osuus oli 4 %. Alle kahden kilometrin työmatkoista pääosa kävellään tai pyöräillään, mutta jo lähes puolet 2,1–3 kilometrin työmatkoista tehdään henkilöautolla.  

Kyselyssä selvitettiin pääsääntöistä työmatkojen kulkutapaa myös kesäaikana sekä talviaikana. Vastaajista 33 % ilmoitti tekevänsä työmatkansa pääsääntöisesti jalan tai pyörällä kesäaikana. Vastaavasti talviaikana osuus oli 23 %.  

Vuonna 2014 tehtiin samankaltainen kysely kuntatyöntekijöille ja tuolloin vastaajien työmatkoista lähes puolet oli alle viiden kilometrin mittaisia. Tuoreimman kyselyn perusteella alle viiden kilomerin mittaisten työmatkojen osuus on enää noin kolmannes ja yli 20 kilometrin pituisten työmatkojen osuus on kasvanut. Vastaajista 34 % ilmoitti työmatkansa pituudeksi yli 20 kilometriä.  

Turvalaitteiden käyttö on kehittynyt positiiviseen suuntaan 

Yli puolet vastaajista ilmoitti käyttävänsä pyöräilykypärää aina pyöräillessään. Pimeään vuoden aikaan heijastinta ilmoitti käyttävänsä 66 % vastaajista ja pyörässä ajovaloja 73 % vastaajista. Naisilla heijastimen käyttö on selvästi korkeammalla tasolla kuin miesten. Naisista 70 % ilmoitti käyttävänsä heijastinta aina liikkuessaan pimeän aikaan talvisin ja syksyisin, kun vastaava osuus oli miesten osalta 46 %.  

Pääosa vastaajista ilmoitti käyttävänsä henkilöautolla matkustaessaan turvavyötä. Miesten keskuudessa turvavyön käyttämättömyys on yleisempää ja jopa 6 % käyttää turvavyötä vain satunnaisesti. Naisista 99 % ilmoitti käyttävänsä henkilöautolla matkustaessaan aina turvavyötä. Liikenneturvan mukaan koko maassa turvavyön käyttöaste henkilöautojen etuistuimilla on 97 %. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, Salla Airaksinen, puh. 0295 026 056, salla.airaksinen@ely-keskus.fi

Sitowise Oy, Ella Uotila, puh. +358444279700, ella.uotila@sitowise.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.3.202428.3.2024 10:49:04 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 8 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on pysynyt muuttumattomana viimeisen kuukauden. Lisäjuoksutus Konnuksen tulvakanavasta on aloitettu 13.3 ja nyt tapahtuu vaiheittainen juoksutuksen aloittaminen Naapuskosken padosta. Tarkoituksena on lisätä juoksutusta vähitellen siinä tahdissa, että Kallaveden pinta pysyy nykyisellä tasolla mahdollisimman pitkään. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Lyhyet lämpimät jaksot eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle vesistöihin asti. Nyt alkavaksi ennustettu lämpöaalto todennäköisesti saa vedet liikkeelle ja juoksutukset lisääntyvät jo viikonvaihteessa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 38 cm yli ajankohdan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye