Kangasalan kaupunki

Asukaskysely talouden tasapainottamisen toimenpiteistä

Jaa

Kaupunki kerää asukkaiden näkemyksiä talouden tasapainottamiseksi suunnitelluista toimenpiteistä. Kyselyyn voi vastata kaupungin verkkosivuilla 16.4.2024 asti.

Kangasalan keskustaa.
Kangasalan keskustaa. Kangasalan kaupunki

Kangasalan pitkäjänteisesti tasapainossa ollut talous on kääntynyt voimakkaasti alijäämäiseksi. Taustalla on kuntien rahoituksen muuttuminen ja useat kaupungin omista toimista riippumattomat syyt. Käyttötalouden tasapainotustarve vuonna 2024 on yhteensä 2.25 milj. Kuntalain mukaan talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen.

Kangasalan kaupunki on aloittanut talouden tasapainottamisohjelman valmistelun. Säästöjä ja uusia tulonlisäämismahdollisuuksia haetaan laaja-alaisesti. Osana kokonaisuutta pohditaan myös uusien toimintatapojen ja mallien edistämistä säästöjen aikaansaamiseksi. Palvelukeskukset ovat aloittaneet jo erilaisten toimenpiteiden tekemisen, jotta tarvittavia säästöjä voidaan toteuttaa.

- Kaupungin talouden tasapainottaminen on monipuolinen kokonaisuus, jossa on otettava huomioon yhtä aikaa monta eri näkökulmaa. Siksi kutsumme kaupunkilaiset mukaan arvioimaan jo tehtyjä ehdotuksia ja valitsemaan niistä riittävän määrän tekoja talouden tasapainottamiseksi. Lisäksi asukkaat voivat esittää omia ehdotuksiaan säästettävine euroineen. Hyödynnämme kyselyn vastuksia laatiessamme muutostalousarviota kesäkuun valtuustoon, kertoo kaupunginjohtaja Oskari Auvinen.

Tasapainotustavoitteet palvelukeskuksille vuonna 2024 ovat seuraavanlaiset:

  • Tekninen keskus 0.70 milj. (toimenpiteitä tehty tähän mennessä 0.15 milj. edestä)
  • Sivistyskeskus 1.10 milj. (toimenpiteitä tehty tähän mennessä 0.80 milj. edestä)
  • Strateginen johto sekä konserniyhtiöt 0.45 milj. (toimenpiteitä tehty tähän mennessä 0.30 milj. edestä).

Asukaskyselyyn on koottu palvelukeskusten euromääräisten tasapainotustavoitteiden mukaisesti toimenpiteitä, joista kyselyyn vastaaja voi valita ne, joilla itse tasapainottaisi kaupungin taloutta. Lisäksi vastaaja voi tehdä oman ehdotuksensa tasapainottamistoimenpiteistä ja niillä saavutettavista säästöistä. Kyselyyn on valmisteltu noin 20 % enemmän toimenpiteitä kuin tasapainotustavoite on euromääräisesti.

Linkki kyselyyn kaupungin (keskustauudistuksen) verkkosivuilla: Tasapainota kaupungin talous - osallistu kyselyyn

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juuso Heinisuo, kehitysjohtaja
juuso.heinisuo@kangasala.fi
p. 044 481 3220

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Loma-asunnon voi muuttaa vakituiseksi monella alueella Kangasalla22.4.2024 15:50:45 EEST | Tiedote

Kangasalla on useita alueita, joilla loma-asunnon voi muuttaa vakituiseksi asunnoksi. Sahalahdella ja Kuhmalahdella muutos on mahdollinen mm. Sahalahden keskustan, Pakkalan, Kuhmalahden kirkonkylän ja Pohjan ympäristössä. Vanhan Kangasalan alueella muutos on mahdollinen Kautialan, Raikun, Kuohenmaan ja Saarikylien kyläalueiden ympäristössä. Nämä painopistealueet on määritelty Kangasalan strategisessa yleiskaavassa ja pyrkimyksenä on ollut maaseudun palvelujen ja elinvoimaisuuden tukeminen. Lisäksi tietyillä kehitettävillä taajama-alueilla, esimerkiksi Halimajärvellä ja Onkijärvellä, on mahdollista muuttaa vanha mökkipaikka vakituiseksi. Viime vuosien aikana loma-asuntoja on muutettu vakituiseen käyttöön noin 5 asuntoa vuosittain. Kaupungin verkkosivuille on koottuu Loma-asunnosta vakituiseksi asunnoksi sivusto kangasala.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen-rakentaminen-ja-tontit/loma-asunnosta-vakituiseksi-asunnoksi, jossa kerrotaan asiasta tarkemmin, millä alueilla loma-asunnon muuttamin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye