Software Finland ry

”Yhä Suomen kasvuraketti” – Ohjelmistoala korjaa kannattavuuttaan

Jaa

Ohjelmistoalalta kuuluu kaksijakoisia uutisia, kertoo alan uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. Samaan aikaan olemme Suomen nopeimmin kasvava ala – lähes kolme neljästä yrityksestä odottaa kasvua”, avaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Henkilöstömäärän kasvua odottaa ohjelmistoalalla talouden heikosta yleistilanteesta huolimatta lähes puolet yrityksistä.

Kasvun saldoluvut ohjelmistoalalla verrattuna yleiseen Pk-yritysbarometriin. Saldoluvut saadaan, kun kasvua odottavista yrityksistä vähennetään pienentymistä odottavat yritykset. Grafiikka: Software Finland ry
Kasvun saldoluvut ohjelmistoalalla verrattuna yleiseen Pk-yritysbarometriin. Saldoluvut saadaan, kun kasvua odottavista yrityksistä vähennetään pienentymistä odottavat yritykset. Grafiikka: Software Finland ry

Lehdistötiedote 8.4.2024 

Ohjelmistoalalla on totuttu kasvulukuihin, joita muilla aloilla pidettäisiin lottovoittona. Alan uunituore Sykemittari kertoo, että tässä suhteessa tilanne ei ole muuttunut – ohjelmistoyritysten ylivoimainen enemmistö ennakoi yhä kasvua.

”Yli 73 prosenttia ohjelmistoyrityksistä arvioi kasvavansa. Kun tästä vähennetään liikevaihdon pienenemistä odottavat yritykset, saadaan kasvun saldoluvuksi 64 prosenttia. Tuoreessa pk-yritysten Pk-yritysbarometrissä 1/2024 sama luku oli kaikkien yritysten osalta 4 prosenttia – siis 60 prosenttiyksikköä vähemmän. Henkilöstömäärässä kasvun saldolukumme on 36,6 %, kun taas pk-yrityksillä yleensä luku on -3 prosenttia eli pakkasen puolella, lähes 40 prosenttiyksikköä alhaisempi siis”, vertaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Roihan mukaan päivän sana on nyt kannattavuus, joka selittää jarrutusta rekrytoinneissa.

”Vielä viime syksynä kannattavuuden parantumista odotti 80 % ohjelmistoyrityksistä, nyt sitä odottaa vajaat 63 %. Pudotus on siis merkittävä. Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. Samaan aikaan olemme Suomen nopeimmin kasvava ala – lähes kolme neljästä yrityksestä odottaa kasvua. Olemme yhä Suomen kasvuraketti, nyt korjataan kannattavuutta”, suhteuttaa Roiha.

Roihan mukaan tässäkin kannattaa verrata suomalaisten yritysten kokonaiskuvaan, jota Pk-yritysbarometri (12.2.2024 Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö) hyvin ilmentää.

”Saldolukumme kannattavuuden osalta on 48,5 %, eli parempaa kannattavuutta odottavat miinus huonompaa kannattavuutta odottavat. Kaikkien yritysten osalta pk-barometri kertoo saldoluvuksi reippaasti pakkaselle menevän -11 %, eli tässäkin ohjelmistoalan ero yritysten kokonaiskuvaan on musertavat miltei 60 prosenttiyksikköä. Ei siis ole mitään epäilystä siitä, että ohjelmistoalalla näyttää huonolta vain alan aiempiin huimiin lukuihin verrattuna. Todellisuudessa ohjelmistoala kasvaa ja menestyy ja tuottaa valtavaa lisäarvoa koko maan taloudelle”, alleviivaa Roiha.

Julkisiin hankintoihin toivotaan SaaS-ehtoja

Sykemittarin mukaan lähes 60 % (59,2) prosenttia alan yrityksistä osallistui julkisiin hankintoihin viime vuonna. Software Finland on pitkään ajanut julkisten IT-hankintojen (JIT) uudistamista ja on mukana valtiovarainministeriön asettamassa JIT-uudistusta suunnittelevassa työryhmässä. Kun yrityksiltä kysyttiin Sykemittarissa syitä siihen, miksi julkisiin hankintoihin ei (40,8 %) lähdetä, nousi esiin kiinnostava seikka SaaS- (Software as a Service) yritysten osalta.

”Julkisten IT-hankintojen ehdoissa ei tällä hetkellä ole mukana nimenomaan SaaS-hankintoja koskevia ehtoja. Sykemittarimme vapaissa vastauksissa nousi esiin toive, että tähän saataisiin muutos. Olemme erittäin kiitollisia valtiovarainministeriölle, että olemme päässeet mukaan JIT-hankintoja pohtimaan. Tällaisia käytännön muutostoiveita on hyödyllistä saada työryhmälle tiedoksi”, toteaa Roiha.

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Avainsanat

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

Suomen SaaS-bisnes kasvaa ”vain” sadoilla miljoonilla – ”Menestyksen salaisuus löytyy siitä, miten yritys asiakkaat verkossa kohtaa”14.12.2023 15:00:00 EET | Tiedote

Uunituore tutkimus löytää yhden kiistattoman menestystekijän Suomen 100 suurimman SaaS-yrityksen (Software as a Service) taustalta. ”Tulokset ovat selkeät: Kasvun ja digitaalisen asiakaskokemuksen välillä on suora ja vahva yhteys”, kiteyttää tutkimuksen toteuttanut Mika Heikinheimo. ”SaaS-bisnes kasvaa keskimäärin 20 prosenttia, mutta kasvua maailmalle tavoitellaan silti aivan liian vähän. Potentiaali olisi paljon parempaan”, tulkitsee ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Eikö eduskunnassa tajuta, että digivallankumous on yritysvetoinen? Ohjelmistoalan väistyvä puheenjohtaja vaatii alan parempaa kuulemista5.12.2023 12:40:53 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finlandin pitkäaikainen puheenjohtaja Pekka Walkama peräänkuuluttaa alan parempaa kuulemista yhteiskunnan keskeisissä ratkaisuissa. ”Suomen ja koko maailman ongelmat ratkaistaan pitkälti juuri ohjelmistovetoisilla teknologioilla, joita kehittävät etenkin yritykset. Silti eduskunnasta ei ole kutsuja valiokuntiin kuulunut, vaikka jäsenyrityksemme ovat monissa suurissa kysymyksissä avainasemassa”, ihmettelee puheenjohtajuudesta tänään luopunut Walkama.

”Maailma tarvitsee esikuvia” – Suomen ohjelmistoalan ensimmäinen naispuheenjohtaja Taija Engman tavoittelee alalle vientiloikkaa5.12.2023 09:30:22 EET | Tiedote

Suomen ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry on valinnut puheenjohtajakseen monin tavoin ansioituneen Taija Engmanin. Engman on mm. nostanut perustamansa SaaS-(Software as a Service) yrityksen Good Sign Oy:n kansainväliseksi kasvuyritykseksi ja vaikuttanut aktiivisesti ohjelmistoalan hyväksi. ”Tietotekniikka on jo nyt Suomen 4. suurin vientiala ja valtava potentiaali viennin kasvulle – siinä on painopisteeni”, linjaa Engman. ”Taija on loistava esikuva alalle, joka tarvitsee naiset mukaan”, kiteyttää Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Tekoälyn käyttöönotto huikean nopeaa” – 80 % ohjelmistoyrityksistä kasvaa: ”Softafirma, joka ei käytä AI:ta, on pian entinen softafirma”17.11.2023 08:50:12 EET | Tiedote

Kun muu talous yskähtelee taantuman kourissa, 80 prosenttia ohjelmistoyrityksistä ennakoi kasvua. ”Katsomme optimistisesti tulevaisuuteen, yritysten kasvuluvut ovat pysyneet miltei ennallaan”, taustoittaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha uunituoretta Sykemittari-tutkimusta. Roihan mukaan merkittävä rooli on erilaisilla tekoälysovelluksilla, joita käyttää ohjelmistoyrityksistä jo lähes neljä viidestä. ”Tekoälyn hyödyntäminen korreloi selvästi nopean kasvun kanssa”, valottaa Roiha alan tilannetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye