HUS

Ensimmäinen lapsipotilas sai uuden sukupolven rytmihäiriötahdistimen

Jaa

Uudessa lastensairaalassa on asennettu lapsipotilaalle Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen ekstravaskulaarinen rytmihäiriötahdistin (EV-ICD). Tahdistinta käytetään henkeä uhkaavien kammioperäisten sydämen rytmihäiriöiden hoitoon. Lapsipotilaille näitä rytmihäiriötahdistimia on asennettu maailmanlaajuisesti alle kymmenen.

Lapsipotilailla yleisimmät sydänsairaudet ovat synnynnäisiä sydämen rakennevikoja. Rakenteellisten vikojen lisäksi erilaiset rytmihäiriöt ovat lapsilla ja nuorilla melko tavallisia. Valtaosa lapsilla esiintyvistä rytmihäiriöistä on hyvänlaatuisia. Vakavat kammioperäiset rytmihäiriöt ovat sen sijaan harvinaisia ja liittyvät tyypillisesti perinnöllisiin rytmihäiriösairauksiin, rakenteellisiin sydänvikoihin tai sydänlihaksen sairauksiin. Suomessa vakavien rytmihäiriöiden hoitoon suunniteltuja tahdistimia asennetaan alle viidelle lapselle tai nuorelle vuosittain.

Uuden sukupolven rytmihäiriötahdistin yhdistää perinteisen suonensisäisen ja uudemman ihonalaisen rytmihäiriötahdistimisen hyvät puolet. Laite hoitaa automaattisesti henkeä uhkaavan rytmihäiriön käyttämällä ylitahdistushoitoa tai antamalla defibrillaation eli sähköiskun sydämen ollessa kammiovärinässä. Äkillisten sydämen rytmin taukojen yhteydessä laite tahdistaa sydäntä, millä turvataan riittävä syke.

EV-ICD asennetaan kokonaan verisuoniston ja sydämen ulkopuolelle. Johto tunneloidaan rintalastan alle lähelle sydäntä. Asennustavalla vältetään monet perinteiseen rytmihäiriötahdistimeen liittyvät myöhäisongelmat, kuten laskimon tukkeutuminen ja verivälitteiset tahdistininfektiot. Ihonalaiseen rytmihäiriötahdistimeen verrattuna EV-ICD on monipuolisempi, pitempikestoisempi ja pienikokoisempi.

Rytmihäiriötahdistimen asennuksessa kyse elinikäisestä hoidosta

Tahdistimen asennus on aina iso päätös, sillä kyseessä on elinikäinen hoito ja lapsen kasvuun sekä muihin tekijöihin liittyen lapsipotilailla esiintyy myös aikuisväestöä enemmän hoitoon liittyviä ongelmia. Erityisesti suonensisäisten tahdistinjärjestelmien johtojen rajallinen kesto altistaa lapsena tahdistimen saaneen potilaan usealle riskialttiille tahdistinjohtojen vaihtotoimenpiteelle elämän aikana. Nykyisin nuorilla pyritäänkin mahdollisuuksien mukaan välttämään suonensisäisten tahdistinjärjestelmien käyttöä. 

Ihonalainen rytmihäiriötahdistin on monesti hyvä vaihtoehto nuorille, koska sillä voidaan välttää suonensisäisiin johtojen vaihtoon liittyvät riskit. Laitteen haittapuolena on sen suuri koko ja rajalliset tahdistusominaisuudet. Myös itse tahdistimen käyttöikä on melko lyhyt verrattuna tavanomaisiin tahdistimiin, joten tahdistimen vaihto tarvitaan selvästi useammin. 

”Lastenkardiologit ovatkin odottaneet pitkään tahdistinta, joka olisi kokonsa puolesta soveltuvampi lapsipotilaille ja jolla voitaisiin välttää suonensisäisiin johtoihin liittyvät ongelmat,” sanoo lastenkardiologi Ilkka Jaakkola HUSin Uudesta lastensairaalasta. 

”Nyt asennettu uuden tyyppinen rytmihäiriötahdistin täyttää nämä vaatimukset. Kokemus tästä tahdistimesta lapsilla ja nuorilla on kuitenkin vielä hyvin rajallista. Potilaamme oli vasta maailman seitsemäs lapsi, jolle tällainen tahdistin asennettiin. Tulevaisuudessa nähdään täyttääkö tämä uusi tahdistinmalli sille asetetut odotukset erityisesti johtojen kestävyyden osalta,” Jaakkola jatkaa.

Toimenpide tehtiin Uuden lastensairaalan, Sydän- ja keuhkokeskuksen, Fimean ja tahdistinvalmistajan yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

lastenkardiologi Ilkka Jaakkola, p. 050 427 0930, ilkka.jaakkola@hus.fi, HUS Uusi lastensairaala

Linkit

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 6 maj för att besluta om kommande ändringar i servicenätet i anknytning till balanseringen av ekonomin2.5.2024 15:00:45 EEST | Tiedote

De föreslagna ändringarna i servicenätet 2025–2027 gäller speciellt Lojo och Borgå sjukhus, där operationerna nattetid och under veckoslut enligt förslaget upphör. Samtidigt flyttas också förlossningsverksamheten bort från Lojo sjukhus till HUS andra förlossningssjukhus. I och med förändringarna av sjukhusen profiler kan HUS öka den planerade operativa verksamheten betydligt vid dessa sjukhus.

HUSin yhtymähallitus kokoontuu 6.5. päättämään palveluverkon tulevista muutoksista liittyen talouden tasapainottamiseen2.5.2024 15:00:45 EEST | Tiedote

Palveluverkkoon esitetyt muutokset vuosille 2025–2027 koskevat erityisesti Lohjan ja Porvoon sairaaloita, joissa loppuu esityksen mukaan öisin ja viikonloppuisin tehtävät leikkaukset. Samalla myös synnytystoiminta siirtyy pois Lohjan sairaalasta HUSin muihin synnytyssairaaloihin. Profiilien muutosten myötä HUS pystyy lisäämään suunnitelmallista leikkaustoimintaa näissä sairaaloissa merkittävästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye