Kotitalousvähennyksen pieneneminen iskisi koviten omakotitalossa asuviin

Jaa

Useampi kuin joka kolmas vähentäisi rakennusprojektiensa määrää, jos kotitalousvähennys pienenee, selviää Stark Suomi Oy:n teettämästä tuhannen vastaajan Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -tutkimuksesta. Vähennyksen pieneneminen vaikuttaisi eniten omakotitaloasujien remontointi-intoon.

16 prosenttia suomalaisista tekisi tai teettäisi remontteja huomattavasti vähemmän ja 19 prosenttia jonkin verran vähemmän, mikäli kotitalousvähennystä päätettäisiin pienentää. 35 prosenttia vastaa, ettei päätös aiheuttaisi remonttien määrään mitään muutosta, ja toiset 16 prosenttia kertoo, ettei kotitalousvähennyksen suuruus vaikuta heidän suunnitelmiinsa. Kotitalousvähennys vuonna 2024 on remontointiin liittyvästä työstä enimmillään 2 250 euroa henkilöä kohti, eli pariskunta voi saada vähennystä yhteensä 4 500 euroa.

”Omakotitalossa asuvista yli neljä kymmenestä rajoittaisi remontointiaan kotitalousvähennyksen pienentyessä. Määrä on suuri, kun miettii, kuinka paljon perusparannus- ja kunnostustöitä omakotitalot usein vaativat. Tulos on huolestuttava myös siksi, että Suomessa meillä on paljon korjausvelkaa”, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi sanoo.

Hyvätuloiset varovaisimpia

Myös talouden tulot vaikuttavat asenteisiin suurissa määrin. Alle 20 000 euron vuosituloja tienaavassa taloudessa asuvista vastaajista vain hieman yli neljäsosa vähentäisi rakennusprojektien määrää, kun taas yli 100 000 euron talouksissa luku on 17 prosenttiyksikköä korkeampi. Päiväniemen mukaan ero selittyy todennäköisimmin suunniteltujen remonttien laajuudella.

”Voi hyvin olla, että varakkaissa talouksissa myös remontointisuunnitelmat ovat kokoluokaltaan suuria, eli kotitalousvähennyksen vaikutus on merkittävämpi kuin edullisemmissa projekteissa. Vastauksista näkee, kuinka merkittävä vaikutus kotitalousvähennyksellä on tehtyihin remontteihin”, Päiväniemi pohtii.

”Tarvittavien remonttien tekemisessä ajallaan ei ole kyse vain asumisturvallisuudesta ja -mukavuudesta, vaan ne myös ylläpitävät asunnon kuntoa ja jälleenmyyntiarvoa. Tilanteessa, jossa suomalaisten ostovoima on heikentynyt ja rakennusalalla on takanaan vaikeita aikoja, kotitalousvähennyksestä kiinni pitäminen on ensisijaisen tärkeää. Kotitalousvähennys on myös kitkemässä harmaata taloutta”, hän jatkaa.

 Stark Suomi Oy:n Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 9.–15.1.2024. Kohderyhmänä olivat 18–76-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat asunnon. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1000 vastaajaa.

Yhteydenotot ja lisätietoja:

Harri Päiväniemi, toimitusjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 040 643 1800

Satu Otala, viestintäjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 044 475 7483, satu.otala@stark-suomi.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

STARK - reilusti rakentajan asialla
Olemme jokaisen rakentajan reilu ja luotettava kumppani, joka tekee työtään intohimolla ja tinkimättömällä ammattiylpeydellä. Meitä 
starklaisia on noin 1 000 ympäri Suomen, ja valtakunnallinen 27 myymälän verkostomme, jakelukeskuksemme sekä verkkokauppamme palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Stark on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikeyritystä STARK Groupia.

Verkkokauppa: www.stark-suomi.fi/ 

Yhtiösivut: yritys.stark-suomi.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stark Suomi Oy

Stark ottaa käyttöön nosturilla varustetun täyssähköisen kuorma-auton16.5.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Stark ottaa käyttöön täysin sähkökäyttöisen nosturilla varustetun kuorma-auton. Päästötön sähkökuorma-auto tulee käyttöön pääkaupunkiseudun rakennustarvikekuljetuksissa rakennustyömaille. Sähkökuorma-auton käyttöönotto ensimmäisten joukossa on osoitus Stark Suomen edelläkävijyydestä alalla sekä osa Stark-konsernin vastuullisuusohjelmaa ja ilmastositoumusta. Stark-konsernin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius koko arvoketjussa viimeistään vuoteen 2050 mennessä.

Hinta, laatu vai kestävyys? 1 000 suomalaista remontoijaa paljastaa, mihin materiaaleissa nyt panostetaan8.5.2024 09:50:00 EEST | Tiedote

Suomea kiusannut takatalvi on antautumassa keväälle, mikä herättää eloon paitsi luonnon myös kevään remontointiprojektit. Stark Suomi Oy selvitti Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -tutkimuksessaan, mitkä tekijät vaikuttavat eniten rakennus- ja remontointimateriaalien valintaan. Kolme kriteeriä erottuu selvästi: hinta, tuotteen laatu sekä hankintojen kestävyys ja pitkäikäisyys.

Tutkimus: Mökkiä ostettaessa jätetään ”remontointivara” huomattavasti useammin kuin kotia hankittaessa17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Vain kymmenes suomalaisista ostaisi uudeksi kodikseen oman budjettihaarukkansa alapäässä olevan kohteen, joka vaatii paljon remonttitöitä, kun taas noin seitsemän kymmenestä kallistuisi hieman kalliimpaan vaihtoehtoon, jossa ei olisi akuutteja remonttitarpeita. Mökkiä ostettaessa remontointia ei siis vieroksuta läheskään yhtä paljon, selviää Stark Suomi Oy:n teettämästä tuhannen vastaajan Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye